Σάββατο 2 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα ιμπεριαλιστικά δόγματα

Το 1817 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, άφηνε το όνομά του στην ιστορία με μια πολιτικοοικονομική διακήρυξη, το «Δόγμα Μονρόε». Το 1938 ο Πρόεδρος Ρούσβελτ «έκλαιγε» σχεδόν σε ραδιοφωνική εκπομπή για την παγκόσμια φτώχεια... Μιλούσε για μία παγκόσμια εθνική πολιτική - οικονομική ζωή: «Η δημοκρατία χάθηκε για πολλά άλλα μεγάλα έθνη. Οχι γιατί ο λαός τους την αντιπαθούσε, αλλά γιατί τους είχε κουράσει η ανεργία, η αβεβαιότητα... αποκάλυπτε ότι τα παιδιά πεινάνε...». Μεταπολεμικά, ο Πρόεδρος Τρούμαν, σ' ένα διάγγελμά του ζητούσε από το Κογκρέσο τη συνέχιση της «βοήθειας» προς τους «ελεύθερους λαούς». Διατράνωνε την αμερικανική πίστη, στο «όνομα του θεού» προς τα «δημοκρατικά ιδεώδη»!!!! «Η Δημοκρατία δίνει τη ζωογόνο δύναμη. Μπορεί να οδηγήσει τους λαούς προς θριαμβευτικές πράξεις. Οχι μόνον εναντίον των τυράννων της ανθρωπότητας, αλλά και εναντίον των παλιών εχθρών της πείνας, της δυστυχίας, της απελπισίας. Τα γεγονότα έχουν επωμίσει την Αμερικανική Δημοκρατία με καινούρια επιρροή, καινούριες ευθύνες»!!!! (Γενάρης 1946).

Ο ιμπεριαλιστής υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζορτζ Μάρσαλ, τον Ιούνη του 1947, σχολίαζε την παγκόσμια ανισότητα (!) με τα λόγια του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ: «Είναι "Λογικό" οι ΗΠΑ να πρέπει να κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να βοηθήσουν να επανέλθει η κανονική ευρωστία στον κόσμο(!) Χωρίς την οποία δεν είναι δυνατή η πολιτική σταθερότητα. Δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η Ειρήνη... Η πολιτική μας δε στρέφεται εναντίον καμιάς χώρας - ούτε κανενός δόγματος... Στρέφεται όμως εναντίον της πείνας, της φτώχειας, της απελπισίας, του χάους... Σκοπός της πολιτικής μας πρέπει να είναι η αναβίωση ενός κατάλληλου οικονομικού προγράμματος, στον κόσμο που να επιτρέπει τη δημιουργία τέτοιων πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών. Οπου να μπορούν ν' αναπτυχθούν οι "ελεύθεροι θεσμοί"».

Τα λόγια αυτά δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά άκρως ιμπεριαλιστικά τεχνάσματα. Ετσι καταγράφηκαν στην ιστορία. Με πρόσχημα τις «επανορθώσεις» από τις καταστροφές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου βάζει ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, την Ευρώπη... Ο στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ διορίζεται διοικητής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Αλλά, ας θυμόμαστε ότι η εφαρμογή από τις ΗΠΑ του φοβερότερου μιλιταριστικού σχεδίου «Μανχάταν» ολοκληρώθηκε με την τραγική ερήμωση των γιαπωνέζικων πόλεων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (6, 9 Αυγ. 1945)...

Ολα αυτά τα ιμπεριαλιστικά δόγματα, στο όνομα «Δημοκρατικά ιδεώδη», έφεραν τόσες χούντες, πολέμους, πείνα, δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους. Τα πολιτικοστρατιωτικά όρια του ΝΑΤΟ επεκτείνονται σ' όλον τον πλανήτη με αντικειμενικό στόχο την υποταγή των λαών. Ολος ο πλανήτης αποτελεί εν δυνάμει «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο» του ΝΑΤΟ. Η σιδερένια γροθιά, τα ιμπεριαλιστικά τεχνάσματα, της «νέας τάξης» του αίματος, της νέας «Ιεράς Συμμαχίας» ΗΠΑ, ΕΕ, συνιστούν ιμπεριαλιστική απειλή. Κορέα, Βιετνάμ, Καμπότζη, Παλαιστίνη, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Σομαλία, Αϊτή, Χιλή, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, Δομινικανή Δημοκρατία, Παναμάς, Αφγανιστάν, είναι τα «παράπλευρα» ιστορικά κράτη - θύματα των ιμπεριαλιστικών δογμάτων.

Στο «όνομα της ελευθερίας» με το «Σχέδιο για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή» δημιουργούν πολεμικά σχέδια. Ετοιμάζονται να βάψουν με αίμα τους «γεωγραφικούς χάρτες» όπου τα συμφέροντά τους αμφισβητούνται στο όνομα του ιμπεριαλισμού (βλ. Ιράν, Συρία). Πριν από ένα χρόνο περίπου βάφτηκε ο Λίβανος στο αίμα...


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταματήστε τις ιμπεριαλιστικές ασκήσεις (2008-09-16 00:00:00.0)
Πόλεμοι, επεμβάσεις, καταστολή (2004-11-24 00:00:00.0)
Τα ιμπεριαλιστικά τεχνάσματα.... (2004-07-31 00:00:00.0)
Υπεράσπιση της αξιοπρέπειας ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής (2003-04-19 00:00:00.0)
Το Σάββατο το νέο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο (2003-03-12 00:00:00.0)
«Προληπτικός» φασισμός! (2002-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ