Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ
Τώρα ολοταχώς για τα νέα μέτρα...

Ερχεται δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων, λέει η κυβέρνηση. Ακόμα πιο σκληρά μέτρα για Ασφαλιστικό, Εργασιακά, Παιδεία, Υγεία, στην ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης

Ενέκρινε και τυπικά το ΕΚΟΦΙΝ, με χθεσινή του απόφαση, την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Στην απόφαση αναφέρεται «ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ με αξιόπιστο και διατηρήσιμο τρόπο» και, ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι «η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος έχει διορθωθεί και στα πλαίσια αυτά το Συμβούλιο αποφασίζει να ακυρώσει προηγούμενη απόφασή του για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, με προφανή επιδίωξη να δικαιώσει την άκρως αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνησή του όλη την περίοδο των 3,5 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία, αλλά και να εκμεταλλευτεί προεκλογικά το όλο θέμα, σε δηλώσεις του που έκανε από το Λουξεμβούργο, χαρακτήρισε ως «ιστορικής σημασίας» την απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή η τελευταία «στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας». Με αφορμή τις αναφορές του για τη διόρθωση της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων - υπήρξαν χτεσινές δηλώσεις του Χ. Αλμούνια - ο Γ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι «στο επόμενο διάστημα θα προωθηθεί το σχέδιο δράσης, το οποίο από κοινού εκπόνησαν τα τελευταία χρόνια Αθήνα και Βρυξέλλες, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία στα οικονομικά στοιχεία των δήμων και των νοσοκομείων της χώρας».

Στις χτεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομίας δε στάθηκε στα ζητήματα που αφορούν την επόμενη μέρα και την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνησή του, στη μετά δημοσιονομική προσαρμογή περίοδο. Το έκανε όμως τη Δευτέρα και ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός, αφού μίλησε - και μάλιστα με έμφαση - για την εφαρμογή του δεύτερου σταδίου του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνησή του κατά τη δεύτερη τετραετία. Πρόγραμμα που είναι άμεσα συνδεδεμένο με παραπέρα μέτρα σε τομείς όπως το Ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, η ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση τομέων των υπηρεσιών κλπ. Και χτες, βέβαια, επισήμανε ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ συνεπάγεται αυξημένες υποχρεώσεις, τις οποίες η χώρα είναι σε θέση να εκπληρώσει», όπως, π.χ., η υποχρέωση να επιτύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έως το 2010, κάτι που, κατά τον υπουργό, απαιτεί μια ετήσια προσαρμογή κατά περίπου 0,7% - 0,8% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, οι πολιτικές λιτότητας, τόσο στο σκέλος των δαπανών - όπου για το 2007 αποφασίστηκαν περικοπές 430 εκατ. ευρώ - όσο και στο σκέλος των εσόδων, όπου, όλο και συχνότερα, εμφανίζονται σενάρια λήψης νέων φορολογικών μέτρων, πέραν των ήδη ληφθέντων έως σήμερα (αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, έμμεσων φόρων κλπ.). Αλλά οι δημοσιονομικές - επί το κομψότερον - προσαρμογές, είναι το λιγότερο. Τα μεγάλα και αποφασιστικά βήματα που θα απαιτηθεί να κάνει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές - ανεξάρτητα αν είναι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ή άλλο σχήμα - είναι η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στους τομείς του Ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων, της Παιδείας, της Υγείας και της Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για πρόγραμμα αρκετά «φορτωμένο», το οποίο εν πολλοίς θα κρίνει και το μέλλον των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων σε βάθος χρόνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαπραγματεύσεις για το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων (2009-11-10 00:00:00.0)
Ανεπαρκή τα μέτρα... (2005-01-19 00:00:00.0)
Ενεργοποιείται η ρύθμιση της... «διαπόμπευσης» (2004-12-21 00:00:00.0)
Τα ελλείμματα θέλουν τη λιτότητά τους! (2004-11-18 00:00:00.0)
Απαιτεί μέτρα ταχύτερης προσαρμογής... (2004-10-27 00:00:00.0)
Δε συζητούν τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα (2004-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ