Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιητής των πάντων

Αύριο, στις 9 μ.μ., στο γήπεδο του Απόλλωνα, στη Ριζούπολη, η μεγάλη εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ για τον Γιάννη Ρίτσο

Μια ξεχωριστή εκδήλωση αγάπης και τιμής στη μνήμη και το έργο του Γιάννη Ρίτσου, του κορυφαίου και πολυτραγουδισμένου δημιουργού, που συνδέθηκε με τους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες, είναι αυτή που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή, στις 9.00 μ.μ., στο γήπεδο του Απόλλωνα, στη Ριζούπολη. Θα παρουσιαστεί η μουσικοθεατρική παράσταση «Παραμερίζουμε Ποιητή για να περάσεις» - διαδρομή στη δημιουργική και αγωνιστική πορεία του με αναφορές σε σταθμούς της ζωής και του έργου του, ενώ θ' ακολουθήσει συναυλία με μελοποιημένα τραγούδια του από τους Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστο Λεοντή, Θάνο Μικρούτσικο, Μάριο Τόκα. Στο αφιέρωμα θα τραγουδήσουν η Μαρία Φαραντούρη, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Γιάννης Λάρδης και η Αθηνά Δημητρακοπούλου. Θα συμμετέχουν οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος, Κατερίνα Χιωτίνη και Αλεξία Γαβρίλη. Η μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση είναι του Στέφανου Ψαραδάκου.

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν τραγούδια από τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη», τα «Λιανοτράγουδα», την «Καντάτα για τη Μακρόνησο», την «Πικραμένη μου γενιά» κ.ά. Ο Θάνος Μικρούτσικος, λάτρης «της ποίησης, της στάσης και του ήθους» του ποιητή, αναφέρει στο «Ρ»: «Ο Ρίτσος μαζί με τον Καβάφη είναι οι σημαντικότεροι ποιητές του 20ού αιώνα. Προσπαθώ να μην το βλέπω υποκειμενικά. Αυτό το λέω με την έννοια ότι μέγας ποιητής είναι αυτός που μπορεί με την ποίησή του να δημιουργεί έναν ουμανιστικό κόσμο. Ο Ρίτσος το έκανε, κυρίως με τα μεγάλα ποιήματά του, τους παραληρηματικούς μονολόγους, όπως είναι για παράδειγμα η "Σονάτα του Σεληνόφωτος", "Η Ελένη", "Η Χρυσόθεμις" κλπ. Ανεπιφύλακτα δηλώνω ότι ο Ρίτσος είναι ο δάσκαλός μου. Με ατέλειωτες συναντήσεις και συζητήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του '70, μου δίδαξε τα πάντα γύρω από την Τέχνη και μου έλυσε απορίες που ως νέος καλλιτέχνης αριστερός και πειραματιστής είχα εκείνη την εποχή. Μου δίδαξε πως είναι νόμιμο να μιλώ με την τέχνη μου για όσα με καίνε, αλλά πάντοτε να το κάνω με σύγχρονο τρόπο. Μου δίδαξε ότι η φόρμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το περιεχόμενο. Και με βοήθησε καθοριστικά στο να αποφύγω πάσης φύσεως σκοπέλους. Ο Ρίτσος είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις μεγάλων καλλιτεχνών, που δεν αισθάνομαι την απώλειά του, γιατί τον περιέχω συνεχώς εντός μου. Είναι το αγαπημένο μου πρόσωπο στην Τέχνη».

Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα κατά τόπους γραφεία τους.

Να σημειωθεί ότι έξω από το γήπεδο θα λειτουργεί πάρκινγκ, ενώ τα δρομολόγια των συρμών του ΗΣΑΠ θα πυκνώσουν για τη διευκόλυνση της προσέλευσης στο χώρο και της αναχώρησης μετά το πέρας της συναυλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ