Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Επιχείρηση «ξεπλύματος» των πολιτικών ευθυνών

Να σβήσει τα «ίχνη» του καραμπινάτου σκανδάλου με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και συνάμα να «ξεπλύνει» τις δικές της αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες, επιχειρεί συστηματικά και οργανωμένα η κυβέρνηση.

Το εξοργιστικό όμως είναι ότι συνεχίζεται το τζογάρισμα της περιουσίας των ταμείων στο χρηματιστήριο και την αγορά των ομολόγων, πράγμα που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε νέες απώλειες των ταμείων και συνεχή διαχειριστικά σκάνδαλα με χρηματισμό και μίζες.

Προκειμένου να «ξεπλύνει» τις πολιτικές ευθύνες και να περιορίσει την πολιτική ζημιά που έχει υποστεί από την υπόθεση, που διατηρείται τρεις μήνες τώρα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, η κυβέρνηση κινείται σε δύο επίπεδα: Πρώτον, να πείσει ότι δε συγκαλύπτει το σκάνδαλο και δεν καλύπτει τους ενόχους, σε αντίθεση με τους προκατόχους της. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιεί, αν και δεν το παραδέχεται δημόσια, τη σύγκληση της ολομέλειας των Εφετών για το διορισμό ειδικού εφέτη στην υπόθεση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να υπάρξουν προφυλακίσεις ορισμένων υπόπτων πριν τις εκλογές και άρα θα ενισχυθεί στην «κοινή γνώμη» η αίσθηση ότι «απονέμεται δικαιοσύνη». Δεύτερον, κινείται παρασκηνιακά για το ξεμπλοκάρισμα του παζαριού που γίνεται μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων και της «JP Morgan», ώστε να συνεχίσει το αστείο παραμύθι ότι «τα λεφτά επέστρεψαν» και άρα έγινε πράξη η δέσμευσή της ότι «δε χάθηκε ούτε ένα ευρώ».

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι χτεσινές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή. «Εχω πλήρη εμπιστοσύνη και στις ανεξάρτητες αρχές και στη Δικαιοσύνη. Και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τα διάφορα σενάρια συνωμοσίας, τα οποία διακινεί κυρίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχουν αποδειχθεί - από τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα μέχρι σήμερα - ότι ήταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας», δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για το πότε θα κατατεθεί το πόρισμα Ζορμπά.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έμμεσα, κάλυψε την ενέργεια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κολιοκώστα να ζητήσει τη σύγκληση της ολομέλειας των εφετών για να οριστεί εφέτης ανακριτής, παραπέμποντας σε δηλώσεις του Κ. Καραμανλή που παραδεχόταν ότι είναι σοβαρή υπόθεση. Από κει και πέρα, βέβαια, κράτησε αποστάσεις, λέγοντας ότι «δε σχολιάζει κινήσεις και ενέργειες της Δικαιοσύνης».

«Ολοι θέλουμε να τελειώνει η ιστορία των ομολόγων μια ώρα αρχύτερα και πρώτη από όλους η κυβέρνηση. Σημασία έχει ότι το θέμα ερευνάται με τον καλύτερο τρόπο, στο υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε (στον «Αλφα 9,89») ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν μπορώ να δεχτώ ότι σε μια ύποπτη διαδρομή ενός ομολόγου, που φαίνεται να βγήκαν κάποιες μεγάλες μίζες, ότι τελικά δε θα αποδοθούν κάποιες ποινικές ευθύνες σε αυτούς που πραγματικά φταίγανε, όσο ψηλά και αν βρίσκονται».

Στο μεταξύ, το πρώτο πολιτικό πρόσωπο, ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιος Παπαδόπουλος, θα περάσει τη Δευτέρα την πόρτα του εισαγγελέα, προκειμένου να καταθέσει ως ύποπτος για την τέλεση αδικημάτων γύρω από την υπόθεση του ομολόγου. Την ερχόμενη εβδομάδα εξάλλου αναμένεται να καταθέσουν όλοι οι κληθέντες από τον εισαγγελέα σαν ύποπτοι, ενώ από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, στην υπόθεση θα αναλάβει εφέτης ανακριτής.

  • Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη ζημιά που προκλήθηκε στο ΤΑΠ ΟΤΕ από την αγορά δομημένου ομολόγου, θα καταθέσουν σήμερα οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών ΟΜΕ ΟΤΕ, ΠΟΣΤ και ΠΟΣ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2009-09-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-09-03 00:00:00.0)
Πήραν νέα προθεσμία για 20 Μάη (2009-05-12 00:00:00.0)
Ορίστηκαν δύο ειδικοί εφέτες ανακριτές (2009-05-08 00:00:00.0)
Μίζες δίνονταν και στις προμήθειες ιατρικών μηχανημάτων (2009-04-29 00:00:00.0)
Αφέθηκε ελεύθερος (2009-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ