Κυριακή 10 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ερχεται ως επικυρίαρχος να απαιτήσει υποταγή

Σε Τσεχία, Πολωνία, λαϊκές αντιδράσεις

«Καταζητείται», γράφει η εύγλωττη αφίσα στην Ιταλία, που ετοιμάζεται να «υποδεχτεί» αγωνιστικά τον αρχιδολοφόνο

Associated Press

«Καταζητείται», γράφει η εύγλωττη αφίσα στην Ιταλία, που ετοιμάζεται να «υποδεχτεί» αγωνιστικά τον αρχιδολοφόνο
Η περιοδεία που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες στην Ευρώπη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αποτελεί μιαν «επιθεώρηση» του Αμερικανού πλανητάρχη στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, στην Τσεχία, στην Αλβανία, αλλά και την Ιταλία. Σε κάθε μία απ' αυτές τις χώρες, ιδιαίτερα στις πρώην σοσιαλιστικές, συντελούνται μια σειρά εξελίξεις προς όφελος των αμερικανικών συμφερόντων. Εξελίξεις που ανησυχούν ιδιαίτερα τη Ρωσία, η οποία αντιδρά για τα δικά της συμφέροντα. Επίσης, η συγκεκριμένη περιοδεία Μπους γίνεται ξεκάθαρα και για να ενισχυθούν οι δεσμοί με αυτές τις χώρες που οικοδομούν σήμερα καπιταλισμό και είναι σίγουρο ότι θα συνδυαστεί και με «μαθήματα δημοκρατίας».

Στο επίκεντρο η «αντιπυραυλική ασπίδα»

Η Πολωνία και η Τσεχία (όπου βρέθηκε την περασμένη βδομάδα πριν από τη συνάντηση του G8, και έγιναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας) είναι δύο χώρες που έχουν «επιλεγεί» για την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει βρει ισχυρούς συμμάχους τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών, αλλά και τη σημαντική αντίδραση των λαών που με διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις, συγκέντρωση υπογραφών δείχνουν την αντίθεσή τους. Εξάλλου, όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από το 60% των λαών αυτών αντιτάσσεται στην εγκατάσταση της «ασπίδας» στο έδαφος των χωρών τους.

Για τους δικούς της λόγους, αντιδρά έντονα η Ρωσία, αναφέροντας ότι η εγκατάσταση μιας τέτοιας «ασπίδας» θα αρχίσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών, θα αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, ενώ υποστήριξε πως θα απαντήσει με ανταποδοτικά μέτρα. Εξάλλου, αυτές τις μέρες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρίστηκε ότι στην περίπτωση που εγκατασταθεί η «ασπίδα» στο έδαφος της ανατολικής Ευρώπης, τότε η Ρωσία θα στρέψει τους πυραύλους της σε στόχους μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ωστόσο, την Πέμπτη από τη Γερμανία πρότεινε στον Μπους μια λύση αντικατάστασης της «ασπίδας», έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν από κοινού οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο Αζερμπαϊτζάν.

Μεγάλη επίσης συζήτηση έχει γίνει αυτό το διάστημα για το αν τελικά η «ασπίδα» των ΗΠΑ θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ ή θα αφορά καθαρά τις διμερείς σχέσεις αυτών των χωρών. Υστερα από τις δηλώσεις του Πούτιν, φημολογείται ότι οι Πολωνοί ίσως ζητήσουν από το ΝΑΤΟ περισσότερες εγγυήσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σχεδιάζεται (είτε με την κάλυψη του ΝΑΤΟ, είτε με αμιγώς αμερικάνικη) η δημιουργία και ενός νέου αντιπυραυλικού συστήματος - μια «τρίτη φάση» της προαναφερόμενης «ασπίδας». Οπως έχει ήδη δημοσιεύσει ο «Ριζοσπάστης», υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι δέκτης πρώτων ανεπίσημων προσεγγίσεων - συζητήσεων για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Ενώ θα πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχει και μια σοβαρή οικονομική παράμετρος που συνοδεύει την ανάπτυξη των αντιβαλλιστικών συστημάτων και αφορά το κόστος των υποδομών και των όπλων, το οποίο θα το καταβάλει στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες η κάθε χώρα, στην οποία θα εγκατασταθούν τα εν λόγω οπλικά συστήματα.

Σε Ιταλία, Αλβανία και Βουλγαρία

Μετά την Πολωνία, ο Τζορτζ Μπους έφθασε την Παρασκευή το βράδυ στην Ιταλία για να συναντηθεί με τον πάπα Βενέδικτο στο Βατικανό και να πραγματοποιήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι. Για χτες Σάββατο είχαν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Ρώμη ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, παρά τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, τα οποία προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη χιλιάδων αστυνομικών, το κλείσιμο των σχολείων της περιοχής και τη διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας για τις ιδιωτικές πτήσεις για όσο βρισκόταν ο Μπους στη Ρώμη.

Από την άλλη, οι κρατικές αρχές της Αλβανίας, η μοναδική από τις παραπάνω χώρες που δεν είναι ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συμμετέχει δραστήρια στις δυνάμεις κατοχής σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ετοιμάζονται να υποδεχτούν σήμερα τον Αμερικανό Πρόεδρο ως ήρωα και κάνουν λόγο πως η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτελεί ένα «μεγάλο ιστορικό γεγονός». Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ στη Βουλγαρία, όπου αυτές τις μέρες αναμένεται να καταφτάσουν οι πρώτοι από τους 2.500 άνδρες που θα εγκατασταθούν στις 3 αμερικανικές βάσεις μετά την υπογραφή της λεγόμενης «συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας» ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι αμερικανικές αυτές βάσεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των ενεργειών των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ για αρχή, και αργότερα σε άλλες χώρες. Παρόμοια συμφωνία έχει γίνει και με τη Ρουμανία. Πάντως, σαν αντάλλαγμα της «φιλοξενίας» των αμερικανικών στρατευμάτων, φημολογείται ότι μπορεί να γίνουν τροποποιήσεις στο σύστημα παροχής βίζας που χρειάζονται οι Βούλγαροι για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.


Κ. Χ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία για την «ασπίδα» (2011-05-04 00:00:00.0)
Και στη Βουλγαρία μέρος της «ασπίδας»; (2010-02-13 00:00:00.0)
Συνέχεια στην αντιπαράθεση (2007-07-05 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητοι οι σφαγείς των λαών (2007-06-09 00:00:00.0)
Προς παραπέρα διεύρυνση (2007-04-13 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο των γεωστρατηγικών σχεδίων των ΗΠΑ (2006-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ