Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Οδός Ονείρων» στην «Ομορφη Πόλη»

Υπάρχει μια ηθική διάσταση σ' όλα τα πράγματα; Και αν είναι έτσι ποια είναι αυτή;

Υπάρχουν γενικές ηθικές αξίες; Υπάρχει μια ηθική διάσταση στην πολιτική; Και στη γνώση; Σ' αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσει να απαντήσει η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο», αύριο, Κυριακή, στις 12-1 το μεσημέρι στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Από τα κείμενα, που θα παρουσιαστούν, προκύπτει ότι η ηθική δεν είναι μια απόλυτη έννοια, αλλά συγκεκριμένη και παίρνει ένα άλλο περιεχόμενο ανάλογα με τα συμφέροντα της κάθε κοινωνικής τάξης.

Για τη σχέση της ηθικής με την επιστήμη έχουν ειπωθεί πολλά. Η επιστήμη, λένε, είναι η αιτία πολλών δεινών: Εχει βρει όπλα μαζικής καταστροφής και οι εξελίξεις στη βιολογία τής δίνουν τη δυνατότητα επέμβασης στην ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη και την αναπαραγωγή της με τρόπο πολύ ανησυχητικό. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι η γνώση είναι το κακό; Οτι πρέπει να κάτσει στο εδώλιο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας; Φυσικά όχι. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος την έχει στα χέρια της και για ποια δόλια συμφέροντα τη χρησιμοποιεί. Η γνώση μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της ανθρωπότητας, αλλά και μπορεί να την ωφελήσει, αν δεν υποταχθεί στα συμφέροντα των κυρίαρχων. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου.

Ποιητική αδεία


Στις μαγικές μελωδίες των θεατρικών έργων «Ομορφη Πόλη» και «Οδός Ονείρων» θα σεργιανίσει η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, αύριο, Κυριακή, 1 έως 3 το μεσημέρι στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Ομορφη Πόλη» ανέβηκε το καλοκαίρι του 1962 στο θέατρο «Παρκ» με τον Μιχάλη Κακογιάννη να έχει το «γενικό πρόσταγμα» και τους Μποστ, Δημήτρη Χριστοδούλου, Ερρίκο Θαλασσινό και Ακο Δασκαλόπουλο να υπογράφουν τους στίχους των τραγουδιών που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η λογοκρισία «έκοψε» τότε από το δίσκο τους στίχους του Μποστ και τα σκετς του Θεοδωράκη με αποτέλεσμα να χαθούν, ενώ η παράσταση συνδέθηκε και με μια μεγάλη περιπέτεια της υγείας του Μίκη, στον οποίο επιτράπηκε να δει και να διευθύνει ένα μέρος μόνο της τελευταίας παράστασης.

Στις 14 του Ιούνη 1962, στο θέατρο «Μετροπόλιταν» ανέβηκε η «απάντηση» στην «Ομορφη Πόλη», που δεν ήταν άλλη από την παράσταση «Οδός Ονείρων» με κείμενα των Μάνου Χατζιδάκι και Αλέξη Σολομού, ενώ οι στίχοι των τραγουδιών έφεραν την υπογραφή των Μάνου Χατζιδάκι, Αλέξη Σολομού, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Νίκου Γκάτσου και Μίνου Αργυράκη.

Τα εισαγωγικά είναι ιδιαίτερα απαραίτητα όταν μιλά κανείς γι' αυτήν την καλλιτεχνική «αναμέτρηση» που μας χάρισε εκείνο το καλοκαίρι μαγευτικές μελωδίες, ερμηνευμένες από μεγάλες φωνές και σπουδαίους ηθοποιούς και η οποία έβαλε τη σφραγίδα της στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ