Κυριακή 10 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την πληρώνουν συνολικά τα λαϊκά στρώματα

ICON

Στην εισήγηση προς τη συνδιάσκεψη που παρουσίασε ο Γ. Χαρίτος, Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος, σημειώνεται ότι η ουσία του αγροτικού προβλήματος γενικά στη χώρα μας και, συνεπώς, στη Θεσσαλία, συνίσταται στο γεγονός ότι, με τις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, με βασικό μοχλό την ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις της, επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η παραπέρα καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής οικονομίας, που στην Ελλάδα καθυστέρησε σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - επισημαίνεται - διαπραγματεύτηκαν, παζάρεψαν τους ρυθμούς με τους οποίους οι αντιαγροτικές πολιτικές θα προωθούνταν στη χώρα μας και δεν αντέδρασαν στη γενική κατεύθυνση της ΕΕ, ακριβώς γιατί οι επιλογές της βρίσκουν σύμφωνη την πλουτοκρατία του τόπου.

Οι συνέπειες είναι βαριές στη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά και στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας. Λόγω της σχετικά μεγαλύτερης βαρύτητας του αγροτικού τομέα στην περιοχή - παρά την αριθμητική μείωση, 1 στους 4 εργαζόμενους της περιοχής απασχολείται ακόμα στην αγροτική παραγωγή - είναι έντονες οι επιπτώσεις, όχι μόνο στην ύπαιθρο, αλλά και στα αστικά κέντρα, και συγκεκριμένα:

  • Το ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτών αυξάνει την ανεργία και την πίεση που ασκείται στην εργατική τάξη για χειροτέρευση των όρων πώλησης της εργατικής δύναμης.
  • Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των φτωχών αγροτών, επιδρούν αρνητικά και στις πόλεις, εξαπλώνοντας τη σχετική και την απόλυτη φτώχεια.
  • Η προοπτική υποβάθμισης της παραγωγικής ικανότητας και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του αγροτικού τομέα, θα οδηγήσει σε παραπέρα όξυνση της διατροφικής εξάρτησης της χώρας, πολλαπλασιάζοντας τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, που θα αγοράζουν ακριβότερα και αμφίβολης ποιότητας προϊόντα.

Ολα τα παραπάνω - τονίζεται - έχουν μεγάλη σημασία για τη δράση του Κόμματος στα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας. Κι έχει μεγάλη αξία να κατανοηθεί ο ταξικός χαρακτήρας αυτών των εξελίξεων, ότι τα μονοπώλια είναι κοινός αντίπαλος της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων. Κι έχει, επίσης, ιδιαίτερη αξία να συνειδητοποιηθεί ότι το αγροτικό πρόβλημα και οι συνέπειές του, αποτελούν τη βάση για την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας. Η ύπαρξη μεγάλης μάζας φτωχομεσαίας αγροτιάς στη Θεσσαλία δημιουργεί προϋποθέσεις για κοινούς εργατικούς - αγροτικούς αγώνες, καθώς και με τους αυτοαπασχολούμενους στην προοπτική συγκρότησης της Λαϊκής Συμμαχίας.

Αγροτική ανάπτυξη υπέρ των λαϊκών αναγκών

Στη χώρα μας μπορεί να εξασφαλιστεί διατροφική αυτάρκεια σε βασικά προϊόντα, με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

Μια αγροτική παραγωγή, σε πλήρη ανάπτυξη, με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες και τις ανάγκες του λαού, θα συνέβαλλε στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, καθώς:

  • Θα εξασφάλιζε πολλές νέες θέσεις εργασίας, πριν απ' όλα στην ίδια την αγροτική παραγωγή.
  • Θα δημιουργούσε ανάγκες και δυνατότητες ανάπτυξης της βιομηχανίας για τα μέσα παραγωγής του αγροτικού τομέα και θα εξασφάλιζε την αναγκαία βάση για τις πρώτες ύλες στη μεταποιητική βιομηχανία, τροφίμων, ποτών, ένδυσης κ.ά.
  • Θα συνέβαλλε στη βελτίωση της σχέσης φυτικής - ζωικής παραγωγής, αναπτύσσοντας την κτηνοτροφία, όπου η χώρα μας είναι έντονα ελλειμματική και θα εξασφάλιζε φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τα λαϊκά στρώματα.

Υπογραμμίζεται, όμως, πως για να εξελιχθούν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, χρειάζονται ριζικές, βαθιές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, ριζική ανατροπή στον πολιτικό συσχετισμό δύναμης, οργάνωση της κοινής πάλης, οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας. Σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να τείνει η κοινωνικοπολιτική πάλη με στόχους (το ΚΚΕ προβάλλει τέτοιους στόχους) που βάζουν εμπόδια στην προώθηση των αντιαγροτικών πολιτικών, και βοηθούν τους αγρότες να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της πάλης τους μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα για τη δημιουργία των προϋποθέσεων της λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ