Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Παρουσίασαν το μαύρο - άσπρο...

Αμεση απάντηση από φοιτητικούς συλλόγους έξω από το χώρο της φιέστας

«Η αντιεκπαιδευτική πολιτική δε θα περάσει», απάντησαν οι φοιτητές έξω από το χώρο της φιέστας
«Η αντιεκπαιδευτική πολιτική δε θα περάσει», απάντησαν οι φοιτητές έξω από το χώρο της φιέστας
Θετικό απολογισμό κάνει η κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα της Παιδείας, για την πολιτική δηλαδή, που παραδίδει την εκπαίδευση κομμάτι κομμάτι ως βορά για το κεφάλαιο, την ίδια πολιτική που ο λαός κι η νεολαία απέρριψαν κατηγορηματικά με μαζικές κινητοποιήσεις εδώ και ένα χρόνο. Χθες ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το μαύρο - άσπρο, σε σχετικό μήνυμά του, ισχυρίστηκε ότι «η ελληνική κοινωνία, στη μεγάλη της πλειονότητα, αξιώνει και στηρίζει αποφασιστικά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις»!

Ο παραπάνω κυβερνητικός απολογισμός παρουσιάστηκε χθες σε μια ειδικά σχεδιασμένη φιέστα στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ», με αφορμή την εξέλιξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων που αφορούν στην Παιδεία. Τα προγράμματα αυτά για την περίοδο έως το 2013 θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο της φιέστας, η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, απαρίθμησε τις βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις των τριών χρόνων διακυβέρνησης της ΝΔ, ισχυριζόμενη ότι η κυβέρνηση σεβάστηκε «απόλυτα το δικαίωμα όλων στη γνώση» και ότι ήρθε «σε ρήξη με καθιερωμένα συμφέροντα». Με άλλα λόγια, βάφτισε «καθιερωμένα συμφέροντα» τους χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους που αντέδρασαν σθεναρά στις αναδιαρθρώσεις, ενώ έδειξε για άλλη μια φορά ότι μετράει το «δικαίωμα στη γνώση» ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός, αφού η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί στην πλήρη κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, γιατί «αναβαθμίστηκε» το κύρος της Ελλάδας στις διάφορες ιμπεριαλιστικές μαζώξεις (ΕΕ, ΟΟΣΑ, χώρες που συμμετέχουν στη διαδικασία της Μπολόνια) για θέματα εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα της ίδια πολιτικής, όμως, για το λαό και τη νεολαία είναι όλο και πιο ακριβοπληρωμένη αμάθεια...

Επόμενος στόχος των αναδιαρθρώσεων, όπως αποκάλυψε η υπουργός, θα είναι «να δημιουργηθεί ένα ποιοτικό σχολείο, ανοιχτό σε όλους, το οποίο θα (...) διαμορφώνει (...) ανθρώπους ικανούς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου και οικονομικού περιβάλλοντος». Δηλαδή, τα σχολεία θα «ανοίξουν» στις επιχειρήσεις για να παράγουν αποφοίτους καλύτερα υποταγμένους στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, στην εκμετάλλευση.

Αμεση απάντηση από το δρόμο

«Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση ολόπλευρη, για όλους μας δουλιά», «Οχι στην αμάθεια και τις καταρτίσεις, δεν είμαστε εργαλεία για τις επιχειρήσεις». Με συνθήματα και πανό, φοιτητές από συλλόγους της Αθήνας έδιναν την απάντησή τους έξω από το ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ», την ώρα της φιέστας.

Οι φοιτητές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται ενάντια σε όλα τα αντιδραστικά μέτρα που προωθούνται με βάση τη στρατηγική της Μπολόνια.

Οπως σημείωσε ο Βίκτορας Θωμόπουλος, φοιτητής Γεωπονικής και μέλος της ΠΚΣ, η «φιέστα» του υπουργείου Παιδείας, δεν είναι άλλο από το «πώς στα επόμενα χρόνια θα σχεδιάσουν καλύτερα την υποταγή της Παιδείας, την υποταγή των πανεπιστημίων στις επιχειρήσεις».

Οι φοιτητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστολή της αστυνομίας που δεν τους επέτρεψε να πλησιάσουν το ξενοδοχείο σε απόσταση 50 μέτρων. Μάλιστα, η αστυνομία δεν άφησε φοιτητές να βγουν από την υπόγεια διάβαση στη Λ. Συγγρού στο ύψος του ξενοδοχείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ