Παρασκευή 15 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τιμητικές συντάξεις στα χαρτιά...

Κινητοποίηση για τις «τιμητικές» συντάξεις διοργανώνει το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, στις 19/6 (11.30πμ), έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37 και Κοραή). Οι ανασφάλιστοι μέχρι σήμερα εικαστικοί διαμαρτύρονται για το μακρόχρονο πρόβλημα της σύνταξης. Πολλοί καλλιτέχνες δικαιούνται «τιμητική σύνταξη» και έχουν κριθεί θετικά από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΠΟ. Ομως, δεν την παίρνουν, λόγω των προϋποθέσεων του νόμου του ΠΑΣΟΚ (2002), που προβλέπει ότι για να πάρει κάποιος καλλιτέχνης σύνταξη πρέπει να είναι «επώνυμος», άπορος και ασφαλισμένος πριν τα 60 χρόνια του για ένα τουλάχιστον χρόνο με την ιδιότητα με την οποία ζητά τη σύνταξη!!!!

Ετσι, ελάχιστοι εικαστικοί καλλιτέχνες συγκρότησαν, έκτοτε, συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο, «ήδη, οι περισσότεροι δικαιούχοι είναι ηλικιωμένοι. Δεν έχουν απεριόριστα χρονικά περιθώρια για νομικές ενστάσεις και ατέρμονους δικαστικούς αγώνες προκειμένου να εξασφαλίσουν τα ψιχία της σύνταξης και το βιβλιάριο υγείας που συνεπάγεται. Αλλωστε, πολλοί από αυτούς που δικαιούνταν τη σύνταξη έχουν "φύγει" από τη ζωή και μάλιστα σε άσχημες συνθήκες».

«Πέρα από την κοινωνική διάσταση του θέματος», η κρατική πολιτική, όπως εκφράζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «αποτελεί μεγάλο σκάνδαλο: Πολλοί καλλιτέχνες που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης από το 2000, κατά τη διάρκεια ισχύος του προηγούμενου νόμου για τις τιμητικές συντάξεις, παράνομα παραπέμφθηκαν σε κρίση από το ΥΠΠΟ, με το νόμο του 2002, και παρόλο που κρίθηκαν θετικά για το έργο τους απορρίφθηκαν στη συνέχεια από το Γενικό Λογιστήριο, γιατί δεν ήταν ασφαλισμένοι και άποροι. Σε καλλιτέχνες που πλήρωσαν "χαράτσι" στο ΤΕΒΕ, την εισφορά για την ασφάλιση ενός χρόνου (μετά το 60ό έτος της ηλικίας τους, όπως έλεγε ειδικός "διορθωτικός" νόμος του 2004) προκειμένου να πάρουν τη σύνταξη, το Γενικό Λογιστήριο την αρνείται. Παράνομα και καταχρηστικά δεν αναγνωρίζει το νόμο που το ίδιο το κράτος ψήφισε "διορθωτικά" το 2004!!!».

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποσχεθεί προεκλογικά την αλλαγή του νόμου για τις «τιμητικές συντάξεις». Ομως, «τριάμισι χρόνια μετά "ροκανίζει το χρόνο" γιατί ο νόμος του ΠΑΣΟΚ την εξυπηρετεί». Στη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνικό δρώμενο πάνω σε μια ιδέα του εικαστικού Γρηγόρη Σεμιτέκολο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ