Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Νύχτες κινηματογράφου

Ο Πίτερ Σέλερς στην ταινία «Το Καταφύγιο»
Ο Πίτερ Σέλερς στην ταινία «Το Καταφύγιο»
Με κύριο άξονα την ανεξάρτητη κινηματογραφική παραγωγή ξεκινάει και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας ERICSSON, την 6η διοργάνωσή του, από τις 7 έως τις 14 του Σεπτέμβρη, στους κινηματογράφους ΑΤΤΙΚΟΝ, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΔΑΝΑΟΣ ERICSSON 1 και 2.

Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει στις 6/9 στο Κολέγιο Αθηνών με την προβολή της ταινίας του Γιώργου Τσεμπερόπουλου «Πίσω πόρτα» (με προσκλήσεις, ενώ η ταινία θα επαναπροβληθεί και στο πρόγραμμα του φεστιβάλ), ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η νέα ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη «Φθηνά τσιγάρα».

«Πρωταγωνιστής» στη διοργάνωση θα είναι ο αμερικανικός ανεξάρτητος κινηματογράφος, ενώ τα άλλα τμήματα του φεστιβάλ είναι το Πανόραμα, με επιλεγμένες ταινίες, οι Avant Premieres, με ταινίες που θα προβληθούν στους επόμενους μήνες στην Αθήνα, οι Ελληνες της διασποράς, με ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών δεύτερης και τρίτης γενιάς στο εξωτερικό, το Ντοκιμαντέρ και οι ταινίες μικρού μήκους.

Επίσης θα γίνει ένα αφιέρωμα στους Μάικλ Πάουελ και Εμερικ Πρέσμπεργκερ με δέκα ταινίες τους της περιόδου 1942-1956 και ένα αφιέρωμα στο νέο Ισπανό σκηνοθέτη Χούλιο Μέντεμ με την προβολή τεσσάρων ταινιών του.

«Εξαφανισμένη» ταινία του Πίτερ Σέλερς

Η φετινή διοργάνωση όμως επιφυλάσσει και μια μεγάλη έκπληξη στους κινηματογραφόφιλους. Θα προβάλει την, για χρόνια «μπλοκαρισμένη» από την εταιρία παραγωγής της, ταινία του Κλάιβ Ρις, «Το Καταφύγιο», που θεωρείται η μόνη χαμένη κινηματογραφική ερμηνεία του μεγάλου ηθοποιού Πίτερ Σέλερς και μάλιστα σε ένα ρόλο κατ' εξοχήν δραματικό. Η ταινία πραγματεύεται ένα πραγματικό περιστατικό του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, την αληθινή ιστορία έξι ανθρώπων που δραπέτευσαν από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και άθελά τους εγκλωβίστηκαν σε ένα καταφύγιο όπου παρέμειναν κλεισμένοι για τέσσερα χρόνια, με ελάχιστα εφόδια.

Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1973 και έκτοτε «εξαφανίστηκε», ίσως γιατί θεωρήθηκε «επικίνδυνο» εισπρακτικά να παρουσιαστεί ένας κατ' εξοχήν κωμικός ηθοποιός σε έναν τέτοιο ρόλο. Ο σκηνοθέτης της θα παραβρεθεί στο φεστιβάλ της Αθήνας και θα μιλήσει με το κοινό για την ταινία, την ιστορία της «εξαφάνισής» της και τη συνεργασία του με τον Πίτερ Σέλερς. Αυτή η προβολή αποτελεί και μια συγκυρία, αφού στις 24 Ιουλίου έκλεισαν 20 χρόνια από το θάνατο του ηθοποιού, ενώ οι ημερομηνίες του φεστιβάλ συμπίπτουν με τα γενέθλιά του. Το μικρό αφιέρωμα στον Πίτερ Σέλερς θα κλείσει με το ντοκιμαντέρ «Ο άγνωστος Πίτερ Σέλερς» και με το πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «A Show Called Fred» του 1956.

Να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ δεν περιλαμβάνει διαγωνιστικό τμήμα, αλλά έχει καθιερώσει το βραβείο κοινού με χρηματικό έπαθλο δύο εκατομμυρίων δραχμών. Το εισιτήριο στοιχίζει 1.500 δρχ., ενώ θα πωλούνται και κάρτες διαρκείας 15.000 δραχμών για όλες τις προβολές και τις αίθουσες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ