Τρίτη 19 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
«Διείσδυση» με τις πλάτες των κυβερνώντων

Περίπου 3.500 οι επιχειρήσεις της ντόπιας πλουτοκρατίας στα Βαλκάνια

Κλιμακώνεται, με τις πλάτες της κυβέρνησης, η διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου στα Βαλκάνια και σε άλλες αγορές, ενισχύοντας τη θέση της ντόπιας πλουτοκρατίας, σε μια διαδικασία από την οποία τίποτα δεν αποκομίζουν οι εργαζόμενοι. Το ρόλο των ελληνικών πολυεθνικών στην οικονομία και τις προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξής τους, εξετάζει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που παρουσιάστηκε χτες με ομιλητές και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο, καθώς και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδη.

Περίπου 3.500 επιχειρήσεις, ελληνικών συμφερόντων, πραγματώνουν το «όραμα» του ελληνικού οικονομικού ιμπεριαλισμού σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, όπου, την τελευταία τριετία, έχουν επενδυθεί 6 δισ. δολάρια. Συνολικά στη Ρουμανία 530 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει 3 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ελληνικές πολυεθνικές έχουν αναπτύξει ένα «ευρύτατο διεθνές δίκτυο παραγωγής» με έντονη παρουσία στην Ευρώπη. Στη μεταποίηση το βάρος δίνεται στα Βαλκάνια, όπως και στις τράπεζες, ενώ άλλες υπηρεσίες εξαπλώνονται σε χώρες της ΕΕ. Το 2005 το 33% των πωλήσεων των ελληνικών πολυεθνικών προέρχονταν από αλλοδαπές παραγωγικές δραστηριότητες. Σ' αυτές απασχολούνταν το 41% του συνόλου των εργαζομένων τους. Η εκμετάλλευση νέων αγορών είναι ο κύριος λόγος της διεθνοποιημένης δραστηριότητας αυτών των επιχειρήσεων. Η επιλογή τους δικαιώνεται καθώς «έχουν ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους» και έχουν πετύχει αύξηση των πωλήσεών τους. Στον τομέα των εξαγωγών, οι πολυεθνικές το 2001 - 2004 κατέγραφαν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 170%, ενώ για τις αμιγώς εγχώριες επιχειρήσεις ο αντίστοιχος ρυθμός ήταν 18%. Οι μελετητές εμφανίζουν αύξηση και της εγχώριας απασχόλησης (στη βιομηχανία με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,5% σε σχέση με το 1,2% των άλλων επιχειρήσεων), αλλά δε λαμβάνουν, προφανώς, υπόψη τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εγχώριες δραστηριότητές τους (εργοστάσια που «εξαφανίστηκαν» σε μια νύχτα) και πέταξαν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους η κάθε μία.

Η κυβέρνηση έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτές τις επιδόσεις. Είναι ενδεικτικά όσα δήλωσε ο Ε. Στυλιανίδης για τις πολιτικές παρεμβάσεις που γίνονται σε ξένες κυβερνήσεις, ώστε να επιλεχθούν για μεγάλα έργα ελληνικές επιχειρήσεις. Εφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι όχι μόνο κρίνονται οι Ελληνες διπλωμάτες από μετρήσιμα επιτεύγματα στον τομέα της «οικονομικής διπλωματίας», αλλά και ότι κρίνονται επιπρόσθετα και από την ίδια την αγορά!!! Αυτή η ιδιόμορφη και προκλητική «μετατόπιση» εξουσίας είναι και δήλωση «θέσης» υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων που η συμβολή τους στην «ελληνική οικονομία» κρίνεται μάλλον δευτερεύουσας σημασίας. Γι' αυτό και ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε ικανοποιημένος από τη στάση και τις αντιλήψεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ - λαμβάνοντας υπόψη σχετική επισήμανση της μελέτης - ζήτησε επιπλέον φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των ελληνικών πολυεθνικών, κάτι που ο υφυπουργός είπε ότι μπορεί να εξεταστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ