Τρίτη 19 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Κοινωνική» και «ημιανασφάλιστη» εργασία...

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια παραπλάνησης του λαού εξελίσσεται η δικομματική προεκλογική αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκε, έδωσε άλλο ένα δείγμα για το πώς «οραματίζεται» το παρόν και το μέλλον του εργαζόμενου λαού, των νέων. Πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου για φθηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα και κατακτήσεις.

Ο Γ. Παπανδρέου κατήγγειλε, λοιπόν, πως η μαύρη εργασία αυξήθηκε κατά 30%, επί ΝΔ. Κάτι που όπως είπε σημαίνει ότι «1.000.000 άτομα εργάζονται χωρίς ασφαλιστική κάλυψη». Δηλαδή, υπήρχε και επί ΠΑΣΟΚ, αλλά ήταν μικρότερη. Επίσης, κατήγγειλε ότι ο ΟΑΕΔ έχει μετατραπεί σε ρουσφετολογικό μηχανισμό, σε συνεργασία με γραφεία υπουργών, «γαλάζιων» δημάρχων και παραγόντων της ΝΔ και το ρουσφέτι βαφτίστηκε «εξατομικευμένη παρέμβαση». Και ανέφερε ως παράδειγμα τα προγράμματα «stage», που, όπως παραδέχτηκε, δίνουν ένα κομμάτι ψωμί και μόνο, χωρίς τίποτε περισσότερο. Δεν είπε βέβαια πως με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιήθηκαν τα προγράμματα αυτά και επί ΠΑΣΟΚ, οπότε και δημιουργήθηκαν. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του υπουργείου Απασχόλησης σε ένα επιτελικό υπουργείο, τη θεσμοθέτηση της κοινωνικής εργασίας για εργαζόμενους που θέλουν λίγα χρόνια να βγουν στη σύνταξη και την περιφερειακή αποκέντρωση του ΟΑΕΔ, ώστε τα προγράμματα που θα υλοποιηθεί να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ειδικότερα για τον ΟΑΕΔ τόνισε πως εργοδότες, εργαζόμενοι και κράτος θα πρέπει να είναι αυτοί που θα διαχειρίζονται τα χρήματά του.

Ειδικότερα για τους νέους που αντιμετωπίζουν πιο οξυμένο το πρόβλημα της ανεργίας, παρουσίασε τη γνωστή πρόταση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «εγγυόμαστε το δικαίωμα των νέων σε κατάρτιση και επανακατάρτιση και επιδότηση για την επιχειρηματικότητα και πρόσληψη για 4 έτη, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών». Μια πρόταση που ουσιαστικά επιδοτεί τους επιχειρηματίες, δημιουργεί «ημιανασφάλιστους» εργαζομένους, αποφεύγοντας φυσικά να καθορίσει τους μισθούς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ