Τρίτη 19 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Επιστροφή των κλεμμένων από το '50 στα Ταμεία

Συζητείται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η σχετική πρόταση νόμου του Κόμματος

Εισάγεται σήμερα για συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τη «διασφάλιση των αποθεματικών των Ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Η πρόταση που υπογράφεται από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος δεν περιορίζεται επιλεκτικά στις απώλειες κάποιων μόνο χρονικών περιόδων ούτε αποδέχεται τη λογική των συμψηφισμών και των παραγραφών. Αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα και ζητάει την κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 μέχρι σήμερα.

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου αναδεικνύονται οι ευθύνες των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για τη διαχρονική καταλήστευση των χρημάτων των ασφαλισμένων είτε στο όνομα της «ανάπτυξης της οικονομίας» είτε στο όνομα της «επένδυσης στο Χρηματιστήριο».

Ταυτόχρονα η ΚΟ του ΚΚΕ με την πρόταση νόμου δε διαχωρίζει το πρόβλημα της διαχείρισης των αποθεματικών από τις γενικότερες αλλαγές που προωθούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ετσι, όχι μόνο προτείνει την κατάργηση κάθε δυνατότητας «τζογαρίσματος» των αποθεματικών των Ταμείων, αλλά προχωράει σε προτάσεις για αυτό καθ' εαυτό το ασφαλιστικό ζήτημα. Προτείνει μεταξύ άλλων τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες με αντίστοιχο όριο τα 55 και τα 50 για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Επίσης ζητάει να κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας μετά από 30 χρόνια εργασίας ή με 9.000 ένσημα και για το ύψος της τονίζεται ότι πρέπει να είναι το 80% των συνολικών αποδοχών του τελευταίου μήνα. Η πρόταση νόμου αναφέρει ότι η κατώτερη σύνταξη πρέπει να είναι τα 1.050 ευρώ και ο κατώτερος βασικός μισθός τα 1.300 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ