Τρίτη 19 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο 83χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, είναι από χτες Πρόεδρος του Ισραήλ, μετά την εκλογή του με 86 ψήφους (120μελή Βουλή), στο β' γύρο της διαδικασίας, αφού αποσύρθηκαν οι δύο αντίπαλοί του από Λικούντ και Εργατικό Κόμμα. Στο προσκήνιο επανήλθε και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην στρατιωτικός, Εχούντ Μπαράκ, που κέρδισε το 51,2% της προτίμησης των μελών του Εργατικού Κόμματος, επανερχόμενος, έτσι, στην ηγεσία του. Ο Μπαράκ επικράτησε του Αμί Αγιαλόν (47,7%), πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας.

ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ.-- Συμφωνία για την κοινωνική επανένταξη παιδιών που είχαν στρατολογηθεί από ένοπλες ομάδες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υπέγραψαν χτες εκπρόσωποι της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, της κεντροαφρικανικής κυβέρνησης και της ανταρτικής οργάνωσης «Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Χιλιάδες Νιγηριανοί εργαζόμενοι αναμένεται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του «Νιγηριανού Εργατικού Κογκρέσου» για εθνική απεργία επ' αόριστον την ερχόμενη Τετάρτη ενάντια στις νέες αυξήσεις 15% που επέβαλε στα καύσιμα η κυβέρνηση του νέου προέδρου Ουμάρου Γιαρ Αντουα. Παράλληλα, χτες στο Δέλτα του Νίγηρα εκατοντάδες χωρικοί εκδίωξαν εργαζόμενους από τις εγκαταστάσεις μεταφοράς πετρελαίου θυγατρικής της πετρελαϊκής «Agip» απαιτώντας την καταβολή αποζημιώσεων που τους είχε υποσχεθεί η εταιρεία. Τέλος, ένοπλοι αντάρτες απήγαγαν στο νιγηριανό Νότο πάνω από 20 Νιγηριανούς εργαζόμενους και φρουρούς ασφαλείας.

ΑΚΡΑ.-- Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία «Τάλοου Οϊλ» ανακοίνωσε χτες πως ανακάλυψε πετρελαϊκά αποθέματα περίπου 600.000.000 βαρελιών ανοιχτά των ακτών της Γκάνας, γεγονός που σχολιάστηκε με ικανοποίηση από τον πρόεδρο της δυτικοαφρικανικής χώρας, Τζον Κουφουόρ.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Αυστραλία και ΗΠΑ ξεκίνησαν χτες τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια «Τάλισμαν Σάμπρε» με τη συμμετοχή αεροπλανοφόρου, 30 πολεμικών πλοίων, 125 στρατιωτικών αεροσκαφών, 20.000 Αμερικανών και 7.000 Αυστραλών στρατιωτών. Αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 2 Ιούλη.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Οι εκπρόσωποι των μουσουλμάνων της Βοσνίας, Χάρις Σιλάιτζιτς και των Κροατών Ζέλικο Κόμσιτς στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης κάλεσαν χτες τον ΓΓ του ΟΗΕ να σταματήσει τη διαιώνιση της διαίρεσης της χώρας σε σερβοβοσνιακή δημοκρατική οντότητα και κροατομουσουλμανική ομοσπονδία, με το σκεπτικό ότι η διαίρεση της χώρας είναι αποτέλεσμα «άμεσης γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Ρουάντα και Μπουρούντι εντάχθηκαν χτες και επίσημα στην «Ανατολικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα» (EAC) με στόχο την κατάργηση δασμών σε δεκάδες προϊόντα. Τα άλλα τρία μέλη της «ΕΑC» είναι η Κένυα, η Ουγκάντα και η Τανζανία και ο οργανισμός θεωρείται ότι καλύπτει μια αγορά 115 εκατ. Ανατολικοαφρικανών.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό πήραν μέρος χτες στη δεύτερη κατά «λευκή διαδήλωση» ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Τόνι Σάκα, δηλαδή ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

ΜΙΛΑΝΟ.-- Αναβλήθηκε χτες για τις 24 Οκτώβρη η δίκη των 26 πρακτόρων της CIA σχετικά με την απαγωγή του πρώην ιμάμη Αμπού Ομάρ και τους ισχυρισμούς του για βασανισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ