Τρίτη 19 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ψήφο στο ΚΚΕ που παλεύει για την κατάργηση των μονοπωλίων

Σε σύσκεψη των ΕΒΕ στον Πειραιά μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ λέει ότι ο δρόμος ανάπτυξης που έχει κίνητρο τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλίων είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Αυτός ο δρόμος πάνω στον οποίο εφαρμόζεται η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δυναμώνει τον ανταγωνισμό - ο ανταγωνισμός είναι συνεχώς και πιο σκληρός και αυτό οδηγεί στη μείωση του τζίρου, στην απομάκρυνση από την παραγωγή και την αγορά, στη χειροτέρευση της κατάστασης των αυτοαπασχολούμενων».

Με τα παραπάνω λόγια, χτες, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απηύθυνε το κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρομεσαίους εμποροβιοτέχνες του Πειραιά που, είτε είναι μέλη του ΚΚΕ, είτε φίλοι και οπαδοί, θαρραλέα να ανοίξουν τη συζήτηση με όλους τους συναδέλφους τους και να αναδείξουν τους λόγους που είναι προς το συμφέρον τους, να ενισχύσουν το ΚΚΕ τόσο με την ψήφο τους, στις επικείμενες εκλογές όσο και στην οργάνωση των αγώνων τους ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Η συνάντηση του Γ. Μαρίνου με τους ΕΒΕ του Πειραιά έγινε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ να διοργανώσει σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ.

«Το βασικό κριτήριο με το οποίο πρέπει να κριθεί κάθε πολιτική δύναμη στις εκλογές που έρχονται - σημείωσε ο Γ. Μαρίνος - είναι η στάση απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις, στους πολυεθνικούς ομίλους. Η πολιτική που ασκείται τόσα χρόνια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχει ένα αφετηριακό σημείο: Πώς θα υπηρετηθούν αποτελεσματικά οι ανάγκες, τα συμφέροντα, η κερδοφορία των μονοπωλίων. Εδώ ο δικομματισμός έχει επιτυχίες. Χρησιμοποιεί την εισοδηματική πολιτική που καθηλώνει τους μισθούς, επιβάλλει αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, καταργεί εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα, εντείνει την εκμετάλλευση.

Χρησιμοποιεί τους αναπτυξιακούς νόμους, δίνοντας προνόμια, χρηματοδοτώντας τις δραστηριότητες του μεγάλου κεφαλαίου. Χρησιμοποιεί το φορολογικό σύστημα, δίνοντας φοροαπαλλαγές, απαλλάσσοντας κέρδη και περιουσιακά στοιχεία από φορολογία, μειώνοντας το συντελεστή φορολογίας κερδών.

Ενισχύει την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίου, εμπορευμάτων, υπηρεσιών σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό οδηγεί στην επέκταση και την ενίσχυση των μονοπωλιακών μονάδων, οδηγεί στην αύξηση των εισαγόμενων εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Με αυτά τα κριτήρια πρέπει να κριθεί ο ΣΥΝ που έχει στηρίξει την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίου, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, μέσα από τη στήριξη της συνθήκης του Μάαστριχτ, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εχει στηρίξει, δηλαδή, μια από τις μεγάλες πηγές του κακού - της όξυνσης των προβλημάτων των μεσαίων στρωμάτων. Γιατί μέσα από αυτήν την "ελεύθερη κίνηση" ευνοούνται τα μεγάλα συμφέροντα και οξύνεται ο ανταγωνισμός κατά των μικρών επιχειρηματιών.

Καλλιεργεί συγχύσεις και αυταπάτες, αναζητώντας (μάταια) κανόνες που θα κάνουν τον ανταγωνισμό "Υγιή". Ομως ο ανταγωνισμός δεν είναι ούτε άρρωστος ούτε υγιής. Είναι εργαλείο του καπιταλισμού για να τρώει το μεγάλο ψάρι το μικρό, για να συγκεντρώνεται ο πλούτος σε λίγα χέρια. Ο ΣΥΝ πάει μαζί με τις δυνάμεις του δικομματισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Με αυτά τα ίδια κριτήρια μπορούμε να κρίνουμε το ΛΑ.Ο.Σ. που δεν έχει καμία σχέση με το κίνημα των ΕΒΕ και παίζει με την αγωνία τους. Είναι υποστηριχτής της απελευθέρωσης των αγορών και της ελεύθερης κίνησης του κεφαλαίου.

Αυτά δεν είναι "παίξε γέλασε". Καθορίζουν τη ζωή, την πορεία των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ».

«Λέμε καθαρά στους αυτοαπασχολούμενους: Δυναμώστε το ΚΚΕ που παλεύει κατά των μονοπωλίων για την κατάργησή τους. Δυναμώστε το κόμμα που παλεύει και θα παλέψει ακόμα πιο αποφασιστικά στο πλευρό σας.

Το λέμε αυτό απευθυνόμενοι ιδιαίτερα σε δυνάμεις που στήριζαν μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα - και επιμένουμε σ' αυτό γιατί με την απελευθέρωση νέων δυνάμεων από το δικομματισμό το λαϊκό κίνημα θα πάρει αέρα, θα αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη.

Πάμε μαζί, σε κοινή πάλη με την εργατική τάξη και την αγροτιά, για να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τη διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ