Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Η χώρα σε πύρινο κλοιό

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε και αυτή τη βδομάδα η χώρα. Ο απολογισμός τραγικός. Επτά νεκροί, καμένα χωριά, καμένα σπίτια, καμένες καλλιέργειες, καμένα δάση. Δεκάδες πυρκαγιές μέσα σε λίγες ώρες δεν αφήνουν περιθώρια για υπεκφυγές. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταγγέλλει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμών. Οργή και απόγνωση απ' τους κατοίκους των περιοχών που κάηκαν.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, που μετέβησαν στους τόπους των καταστροφών, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τις δηλώσεις τους αποποιήθηκαν τις ευθύνες τους και παρουσίασαν την κατάσταση ως φυσικό φαινόμενο, για την αντιμετώπιση του οποίου λίγα μπορούν να γίνουν. Εν ολίγοις, μας καλούν τώρα να μάθουμε να ζούμε και με τις πυρκαγιές, όπως μας ζήτησαν να ζούμε και με τους σεισμούς και με τις πλημμύρες.

Ομως, τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση αυτή την έχει η ίδια η κυβέρνηση. Οχι τόσο για τις ολιγωρίες στην επιχείρηση της πυρόσβεσης, όσο για το γεγονός ότι διατηρεί τους λόγους για τους οποίους οι εμπρηστές κάθε καλοκαίρι μετατρέπουν τη χώρα σε στάχτη.

Πριν από λίγα χρόνια μια επιτροπή της Βουλής εξέδωσε ένα πόρισμα για τις πυρκαγιές, που έμεινε στα συρτάρια και όπου κατονόμαζε ως έναν από τους κυριότερους λόγους το ότι δεν έχουν προσδιοριστεί με ακρίβεια και αυστηρότητα οι χρήσεις γης, όπως και η έλλειψη εθνικού κτηματολογίου. Η ευκολία με την οποία μετατρέπεται μια καμένη έκταση σε χορτολιβαδική και στη συνέχεια οικοπεδοποιήσιμη, σε συνδυασμό με τις συνεχείς νομιμοποιήσεις καταπατήσεων και δόμησης αυθαιρέτων για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους είναι το στουπί, η βενζίνη και το σπίρτο των εμπρηστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ