Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
H οικονομία είναι η καρδιά της πολιτικής

Κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος του θεωρητικού και πολιτικού οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ

Ηοικονομία είναι η καρδιά της πολιτικής. Η πολιτική εκφράζει, συμπυκνώνει τα ταξικά συμφέροντα που διαμορφώνονται στην οικονομική βάση ενός κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού. Από το νόμο αυτό δεν ξεφεύγει, βέβαια, η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο ταξικός πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής πρόβαλε με πολύ ωμό τρόπο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η ένταση της σφοδρής, ήδη, επίθεσης κατά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων κορυφώθηκε με τις εξαγγελίες για παραπέρα αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το σύστημα υγείας, το ασφαλιστικό σύστημα. Ενώ η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση έδωσε ήδη τους πικρούς καρπούς της για τα παιδιά του εργαζόμενου λαού, πετώντας έξω από το Λύκειο περίπου το 42,6% των μαθητών. Ενώ πριν την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποφοιτούσαν από το Λύκειο οι 9 στους 10 μαθητές, τώρα το κατορθώνουν μόνο 5,8 στους 10. Οι ταξικές συμπληγάδες συντρίβουν τα όνειρα και τα δικαιώματα των παιδιών της εργατικής τάξης και της αγροτιάς.

Ηαπαίτηση του κεφαλαίου για μεγαλύτερα κέρδη, «ευέλικτη», υπάκουη, πλήρως χειραγωγήσιμη εργατική δύναμη βρίσκει πλήρη ανταπόκριση στην κυβερνητική πολιτική. Εξασφαλίζει ανάλογη αμέριστη στήριξη, που αγνοεί ακόμη και τις ανάγκες μιας ψευδεπίγραφης αντιπολίτευσης, από τη ΝΔ. Με τον «κοινωνικό διάλογο», τον οποίο στηρίζει και ο ΣΥΝ, επιχειρεί να βρει στηρίγματα στους εργαζόμενους χρησιμοποιώντας σαν δούρειο ίππο τις εξαγορασμένες πλειοψηφίες των ανώτατων συνδικαλιστικών οργάνων.

Ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα έδωσε την πρώτη απάντηση με διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης για ολοσχερή αναίρεση των εργατικών κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις. Η παραπέρα πορεία του αγώνα θα κριθεί από τη δυνατότητα αφύπνισης, συσπείρωσης και ένταξης στην πάλη ευρύτερων τμημάτων της εργατικής τάξης. Μια από τις προϋποθέσεις αγωνιστικής ανάτασης του εργατικού κινήματος είναι η επίμονη, πολύμορφη, αποτελεσματική ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση των κομμουνιστών/τριών στους εργαζόμενους. Επειδή, λοιπόν, η οικονομία είναι η καρδιά της πολιτικής, η όσο γίνεται πληρέστερη παρακολούθηση των οικονομικών εξελίξεων, η ανάλυση και αποκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα των οικονομικών επιλογών που αποκρύπτεται στις δηλώσεις των αστών πολιτικών υπό το μανδύα του «εθνικού», αποτελεί καθήκον προτεραιότητας. Με αυτές τις σκέψεις, η ΚΟΜΕΠ συνεχίζει και στο παρόν τεύχος τη δημοσίευση άρθρων για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Στην ενότητα ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ συμπεριλαμβάνεται κείμενο του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, με συμπεράσματα από εκθέσεις αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας επίσημων καπιταλιστικών οργανισμών και ιδρυμάτων.

Αρθρο για την εξέλιξη και τη δομή του ΑΕΠ της χώρας το διάστημα 1980-1999 και ορισμένα συμπεράσματα.

Αρθρο για την κατάσταση και το ρόλο των μικρών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, την προοπτική αυτών των στρωμάτων ως δυνάμει συμμάχων της εργατικής τάξης.

Αρθρο για τις εξελίξεις στον τομέα των μεταφορών, όπου συντελούνται μεγάλες αλλαγές μέσω της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» των αγορών.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 105 χρόνων από το θάνατο (5.8.1895) του μεγάλου επαναστάτη και εκ των θεμελιωτών του επιστημονικού κομμουνισμού Φρίντριχ Ενγκελς δημοσιεύεται, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, ο πρόλογός του στο έργο του Κ. Μαρξ «Για το ζήτημα του ελευθέρου εμπορίου», από τον οποίο μπορούν να αντληθούν, τηρουμένων των αναλογιών, χρήσιμα μεθοδολογικά συμπεράσματα για αξιοποίηση στην παρούσα φάση της συνεχώς διευρυνόμενης απελευθέρωσης στην κίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, εργατικής δύναμης, παγκόσμια.

Ομως, για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα μικρής σημασίας ζήτημα σχεδόν μονοπώλησε -φυσικά όχι τυχαία- το κύριο ενδιαφέρον των αστικών μέσων ενημέρωσης: το ζήτημα της αναγραφής ή όχι του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες.

Εκδηλώθηκαν στο ζήτημα αυτό αντιθέσεις ανάμεσα στο κράτος και την εκκλησία, ως μηχανισμούς (διαφορετικού φυσικά βάρους και υφής) της αστικής κυριαρχίας κι εξουσίας και ξέσπασε διαμάχη για το ρόλο της ορθόδοξης εκκλησίας σήμερα και στο παρελθόν. Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε από την αρχή καθαρά στο θέμα και αποκάλυψε τις προθέσεις των «συγκρουόμενων» πλευρών.

Στην ενότητα ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ, η ΚΟΜΕΠ φιλοξενεί άρθρο στο οποίο προσεγγίζονται οι τρέχουσες πολιτικές πτυχές της «διαμάχης» και αποκαλύπτεται η ουσία της.

Σε δεύτερο άρθρο επιχειρείται μια ιστορική προσέγγιση του ρόλου της ορθοδοξίας και της εκκλησίας στη διαμόρφωση της συνείδησης του ελληνικού έθνους.

Τα επόμενα τεύχη της ΚΟΜΕΠ θα περιλαμβάνουν ύλη που θα αναφέρεται κυρίως στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβρη του 2000. Φιλοδοξία του θεωρητικού και πολιτικού οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ είναι να συμβάλει σε μια γόνιμη πορεία προς το συνέδριο, μέσα σ' ένα Φθινόπωρο που αναμένεται και πρέπει να είναι θερμό από την άνοδο του ταξικού αγώνα.

Η Σύνταξη της ΚΟΜΕΠ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιήγηση σε μια ιστορική διαδρομή - έναυσμα σε μορφωτική αντεπίθεση (2021-12-18 00:00:00.0)
Δύο σημαντικά κείμενα της ΚΕ του ΚΚΕ στην ΚΟΜΕΠ Νοέμβρη - Δεκέμβρη (2019-11-09 00:00:00.0)
Με νέα μορφή και νέα ορμή από το πρώτο τεύχος της νέας χρονιάς (2019-01-26 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στην αντιπαράθεση με τον αντικομμουνισμό στα ζητήματα Ιστορίας και σοσιαλιστικής οικοδόμησης (2010-01-17 00:00:00.0)
Πλευρές της δουλιάς στην εργατική τάξη (2000-05-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ