Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να τι σημαίνει ΕΤΜΑ

Επιστολή εργαζομένων στο εργοστάσιο - γκέτο στο «Ριζοσπάστη»

Η εφημερίδα μας, πολλές φορές έχει ασχοληθεί με το γκέτο της ΕΤΜΑ. Με την ασυδοσία της εργοδοσίας, τα βάσανα των εργαζομένων σ' αυτό το εργοστάσιο, το «κράτος εν κράτει» που επικρατεί πίσω από τις πύλες του. Σήμερα δε θα μιλήσουμε εμείς. Μιλούν - για την ακρίβεια τα έγραψαν, σε επιστολή που έστειλαν στην εφημερίδα μας - εργαζόμενοι στην ίδια την ΕΤΜΑ. Εμείς, απλά, δημοσιεύουμε την επιστολή τους. Χωρίς το παραμικρό σχόλιο, μια που αυτό το τελευταίο, κυριολεκτικά, περιττεύει:

Με αφορμή τη δημοσίευση ενός άρθρου του Ν. Καραντηνού στο «Ριζοσπάστη» για την ΕΤΜΑ, παίρνουμε την πρωτοβουλία να σας γράψουμε, με την παράκληση να δεχτείτε την ανωνυμία μας διότι αν δημοσιευτούν τα ονόματά μας, την επόμενη μέρα θα είμαστε στη λίστα των ανέργων.

Είμαστε εργαζόμενοι της ΕΤΜΑ. Διαβάζοντας την εφημερίδα σας, που ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σ' αυτό το εργοστάσιο, χτύπησε η καρδιά μας και είπαμε ότι σ' αυτήν την εποχή του 2000 που όλοι μας λένε ότι δεν υπάρχει ελπίδα για τον εργαζόμενο, δεν υπάρχουν κόμματα και εφημερίδες να συμπαραστέκονται στην εργατιά, να που ο «Ριζοσπάστης» μας έδωσε κουράγιο και ελπίδες.

Επιτέλους, να γίνει γνωστό στον ελληνικό λαό το τι σημαίνει ΕΤΜΑ.

Στην ΕΤΜΑ εργάζονται περίπου 650-700 εργάτες που ολοένα λιγοστεύουν. Με τις απολύσεις που κάνει κάθε τόσο υπάρχει αβεβαιότητα, σπάσιμο νεύρων. Θα κλείσει, δε θα κλείσει. Βλέπετε, υπάρχει ο ανταγωνισμός και οι πολυεθνικές δεν αφήνουν περιθώριο ύπαρξης. Η ΕΤΜΑ έχει τα δικά της σύνορα, τους δικούς της νόμους. Μα τέλος πάντων αυτό το εργοστάσιο δεν υπάρχει στο ελληνικό έδαφος; Είναι τόσο δύσκολο να περάσουν την πύλη οι αρμόδιοι του υπουργείου Εργασίας, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, του ΕΚΑ, να δουν πώς και με ποιες συνθήκες ζούνε και εργάζονται οι εργάτες;

Ανέκαθεν επικρατεί μεγάλη τρομοκρατία. Είναι ο σκληρός εργοδότης της μαύρης μπότας του φασισμού. Δεν τολμάς να διεκδικήσεις κάτι, απολύεσαι. Η εργοδοσία, έχοντας στο μυαλό της μόνο το κέρδος, αφήνει το εργοστάσιο να αργοπεθαίνει. Δεν κάνουν τις απαραίτητες επισκευές στις μηχανές, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Δεν υπάρχει μέλλον. Ποιος ξέρει. Μπορεί να το δούμε να λειτουργεί μετά από λίγα χρόνια σε μια από τις χώρες των Βαλκανίων. Σε όλα τα τμήματα (Λουτρά, Κεντρόφιγκες, NELSON, Μπομπινουάρ, που είναι γυναικείο τμήμα), επικρατεί χάος. Από τα οξέα, που τρυπάνε τα πνευμόνια σου, δεν έμεινε τίποτα, αγωγοί, σωληνώσεις, διαλυθήκανε όλα. Από όπου περπατάς, στάζουνε βρασμένα νερά, επικίνδυνα καυστικά υγρά σου καίνε το κεφάλι. Ο φωτισμός δεν επαρκεί. Σκοτάδι επικρατεί παντού. Δεν ανανεώνονται οι λάμπες φωτισμού. Τα μάτια σου είναι απάνω στην οροφή μήπως πέσει κανένας αγωγός και σε σκοτώσει. Στις «κεντρόφιγκες» και «Νέλσον» επικρατούν απαράδεχτες συνθήκες εργασίας. Στο μεν «κεντρόφιγκες» από τη μεγάλη υγρασία και τη διαρροή των οξέων τσούζουνε τα μάτια σου, σου κόβεται η αναπνοή. Οι εξαεριστήρες έχουνε σταματήσει κάτι χρόνια. Δεν τους επισκευάζουν. Στο δε τμήμα «NELSON», εκτός του ότι υπάρχουν τα επικίνδυνα υγρά, πρώτη ύλη που λέγεται βισκόζη, έτσι και πέσει μια σταγόνα στο κεφάλι σου, σου τρυπάει το κρανίο, αν δεν προλάβεις να βάλεις νερό. Υπάρχει η αφόρητη ζέστη. Από 32-38 βαθμούς.

Μονίμως το κυνηγητό των εργατών είναι πολύ μεγάλο. Ολοένα πιέζονται να προσφέρουν ακόμη περισσότερο. Οι συνθήκες αυτές δεν είναι ανθρώπινες. Είναι μόνο για κατσαρίδες.

Στο γυναικείο τμήμα (Μπομπινουάρ) τις εργάτριες μόνο που δεν τις δώσανε πατίνια για να τρέχουν. Επικρατεί μεγάλη εντατικοποίηση και αστυνόμευση. Δεν ευκαιρούν ούτε λεπτό. Το 8ωρο η ΕΤΜΑ το έχει καταργήσει εδώ και δύο χρόνια. Δεν πληρώνει τις υπερωρίες με υπεραξία, παρά μόνο απλές ώρες. Δίνει άδειες άνευ αποδοχών παράνομα, ενώ ο νόμος λέει διαθεσιμότητα, μισό μεροκάματο και μισό ένσημο. Εφαρμόζει το ελαστικό ωράριο. Σήμερα δούλεψες 4 ώρες, αύριο 10 ώρες. Τις κανονικές άδειες δεν τις δίνει όλες, μόνο 10 μέρες. Στις φόρμες εργασίας κάνει περικοπές. Αντί για δύο το χρόνο δίνει μόνο μία.

Τα περιβόητα σωματεία που υπάρχουν εξυπηρετούν την εργοδοσία. Δρουν χαφιέδικα, να εντοπίζουν τυχόν διαμαρτυρόμενες φωνές και να μη συσπειρώνονται οι εργαζόμενοι.

Ετσι λειτουργεί η ΕΤΜΑ. Με αυτούς τους μηχανισμούς. Αυτή είναι η δημοκρατία; Γι' αυτό δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν. Οι εργάτες νιώθουν στο πετσί τους αυτή τη σκληρή και απάνθρωπη εκμετάλλευση. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν πάει άλλο.

Μήπως αυτή είναι η ΟΝΕ; Μήπως αυτή είναι η ΕΕ; Μήπως αυτούς εξυπηρετεί η ελληνική κυβέρνηση; Πού πάμε; Αυτό είναι το μέλλον των εργαζομένων;

Είμαστε άνθρωποι, δουλεύουμε και παράγουμε. Δε μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον;

Ευχαριστούμε

Με πολλή αγάπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ