Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΙΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ...

(χαμένες ζωές, τεράστιες καταστροφές)

ΒΔΟΜΑΔΑ πύρινη, οδυνηρή και καταστροφική αυτή που έφυγε. Οι φωτιές, οι πυρκαγιές λαμπάδιασαν σ' όλη τη χώρα. Κι είναι σωστό αυτό που σημειώνει η εφημερίδα μας, πως η θέαση αυτής της λαίλαπας, χιλιάδων αμέτρητων στρεμμάτων δάσους και καλλιεργειών, ματώνει την καρδιά. Μετράμε επίσης και νεκρούς. Που κάηκαν ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους.

ΚΙ ΕΙΝΑΙ ακόμη πιο αβάσταχτη η απελπισία του κόσμου, που ζει και δουλεύει τη γη μας καθώς βλέπει ν' αφανίζονται όλα όσα αυτός ανάστησε, όλα όσα του βάσταξαν τη φαμελιά του και του δίνανε το ψωμί στο τραπέζι του. Αυτός που καμάρωνε τα δέντρα και τα 'βλεπε να ψηλώνουν, να τρανεύουν σαν τα παιδιά του.

ΣΤΟΛΙΔΙΑ της ελληνικής γης, με μοναδικά πανέμορφα δάση, που άντεξαν αιώνες σαρώνονται από τις φλόγες κι η «γεωγραφία» του πύρινου ολέθρου μάς ενημερώνει μέσα στο πλούσιο «φανταχτερό θέαμα» για τις περιοχές που καρβούνιασαν κι έγιναν στάχτη.

ΠΡΙΝ ακόμη σβήσει η πύρινη λαίλαπα, που πριν από μερικές βδομάδες σάρωσε τη Σάμο, την Κορινθία, τη Φθιώτιδα, στο μαύρο κατάλογο του αφανισμού μπήκαν δεκάδες νέα σημεία. Πιο σωστά ολόκληροι νομοί και πολλά χωριά. Με ολική καταστροφή απειλούνται οι Νομοί Ιωαννίνων και Αρκαδίας.

ΠΟΙΟΣ μπορεί να μη συγκλονιστεί όταν βλέπει τις θεόρατες αδηφάγες φλόγες να τρέχουν δαιμονισμένα και να εξαφανίζουν το πανέμορφο δάσος του Μαίναλου, τα δασωμένα με έλατα πλάγια του, που πια μοιάζει με σεληνιακό τοπίο; «... Ενα μέτωπο 50 χιλιομέτρων από το Μαίναλο μέχρι το βουνό Λύκαιο έκαιγε μέχρι τ' απόγευμα της περασμένης Πέμπτης ό,τι έβρισκε μπροστά του και τραβούσε για την Ανδρίτσαινα. Η ίδια επίσης δραματική κατάσταση στην Αγία Μαρίνα και στα Ζαγοροχώρια».

ΦΤΑΙΧΤΗΣ κι ένοχος - πρώτος και βασικός - το κράτος. Πάνω σ' αυτό πέφτουν όλες οι ευθύνες για να 'ναι ο άγρυπνος κι αποτελεσματικός προστάτης του φυσικού πλούτου της χώρας. Κι όμως η «Μαύρη Βίβλος» της καταστροφής και του αφανισμού το φέρνει πρώτο πρώτο ανάμεσα βέβαια σ' όλους τους άλλους καταστροφείς και πυρπολητές!!

ΜΟΝΙΜΗ και γνώριμη τακτική για την εξουσία και τους μηχανισμούς της να επιζητούνε με κάθε τρόπο να ξεφορτώνονται τις δικές τους εγκληματικές πράξεις, όλα όσα κατά καιρούς με νομοθετικά πλαίσια και διάφορους νόμους αποφάσιζαν, να διακηρύσσουν πως φταίει ο καιρός, η θεομηνία, τα «ακραία καιρικά φαινόμενα»... Και διάφορα άλλα...

ΟΡΓΙΟ παρανομιών, φαγοπότι κραιπάλης και συναλλαγής έχει αυτός που θα ερευνήσει μια σειρά αμαρτωλά κι όχι μόνο νομοθετήματα, που άνοιξαν διάπλατες τις πόρτες στην έφοδο, που από πολλά χρόνια έχει αρχίσει και που τώρα είναι ολοφάνερο πως από την πυρπολημένη πια, ουσιαστικά νεκρή Αττική χτυπάει τώρα και την ύπαιθρο για το ίδιο αδίστακτο, κερδοσκοπικό παιχνίδι.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του δασικού πλούτου μας και στα παλιά χρόνια, αλλά και στην 20ετία που μας πέρασε έγινε με τις ευλογίες και την «κάλυψη» του νόμου. Ορισμένοι μάλιστα απ' αυτούς, όπως εκείνος ο Ν. 998/1979, άνοιξαν το δρόμο για την άγρια οικοπεδοποίηση των δασών.

ΣΤΟ ΑΨΕ - σβήσε βάφτισε σαν χορτολιβαδικές εκτάσεις 15 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων. Μερικά χρόνια αργότερα ο Ν. 1541 παραχωρούσε την εκμετάλλευση δασών σε συνεταιρισμούς. Ενα άλλο νομοθετικό τερατούργημα - το 1987 - αποχαρακτήριζε 52 εκατομμύρια στρέμματα. Ο νέος αυτός νόμος μπλοκαρίστηκε. Ο νόμος αυτός κρίθηκε αντισυνταγματικός.

ΑΛΛΑ μη νομίσετε πως οι δασοκτόνοι κυβερνητικοί εγκέφαλοι το βάζουν κάτω επειδή τους πήγε κάτι στραβά. Εχουν τα σχέδιά τους κι έτσι στα συρτάρια του υπουργείου Γεωργίας υπάρχει σήμερα σχέδιο νόμου που νομιμοποιεί καταπατήσεις, που έχουν γίνει διαχρονικά στα δάση και στις δασικές εκτάσεις. Παραχωρεί επίσης τίτλους κυριότητας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν είχαν τίτλους κυριότητας και αλλάζει τη διαδικασία των πράξεων χαρακτηρισμού. Κι αυτά όλα φυσικά προς το χειρότερο.

ΕΧΟΥΜΕ επίσης φέτος χειροπιαστά μέσα στην τραγικότητά τους τα αποτελέσματα μιας εγκληματικής απόφασης που έλαβε το 1998 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν με απόφασή της ανέθεσε την ευθύνη κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Πυροσβεστική, αγνοώντας, και μάλιστα προκλητικά, τις προτάσεις των πιο αρμόδιων φορέων για δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας. Κι επιμένοντας στην απόφασή της αυτή υποβάθμιση μέχρι εκεί που μπορούσε τον τομέα της πρόληψης, ενισχύοντας τον τομέα της καταστολής.

ΚΑΙ τα αποτελέσματα τα έχουμε χειροπιαστά. Με τις τεράστιες καταστροφές στο δασικό πλούτο, στις καλλιέργειες, στο βιος. Και το πιο φοβερό στις ανθρώπινες ζωές, που χάνονται καθώς οι φλόγες τούς προλαβαίνουν, τους αιφνιδιάζουν μέσα στα σπίτια τους. Και να προσθέσουμε ακόμη πως ο λογαριασμός αυτός της συμφοράς δεν έκλεισε ακόμη. Και ο «χορός» των πυρκαγιών λαμπαδιάζει σ' όλη τη χώρα.

Η ΠΥΡΙΝΗ λαίλαπα, που αυτή την ώρα με τεράστιες καταστροφές και με ανθρώπινες ζωές χαμένες σαρώνει τα πανέμορφα κομμάτια της γης μας, αποτελεί και για τις περιοχές αυτές το πρελούντιο για ό,τι θα επακολουθήσει. Μετά το κάρβουνο οι μπετονιέρες, τα συρματοπλέγματα, οι καταπατητές.

ΦΤΑΝΟΥΝ, λοιπόν, πια τα παραμύθια... Και τα ευχολόγια, που διανθίζουν τα καθημερινά πλούσια σόου στα κανάλια. Αυτό που χρειάζεται κι αυτό που είναι απαραίτητο, είναι η ανατροπή της πολιτικής αυτής, διαφορετικά είναι καθαρό, πεντακάθαρο, πως ο δασικός πλούτος της γης μας κι η ανάσα της αυριανής ζωής μας θα χαροπαλεύει μέσα σ' ένα σεληνιακό τοπίο.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ