Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ
Τρομακτική η οικολογική καταστροφή

Ως τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων χρόνων χαρακτηρίζει τη φετινή - «κι ακόμα δεν τέλειωσε η τραγική αυτή καταστροφή» - ο Γιάννης Στάμου, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Ξεκαθαρίζει απ' την αρχή πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για εκτιμήσεις και απολογισμό της καταστροφής, αφού «δυστυχώς η ροή καθημερινά συνεχίζεται κι ό,τι στοιχεία και να βγαίνουν στη δημοσιότητα, το σίγουρο είναι πως δεν είναι πλήρη».

Ζητώντας απ' τον Γ. Στάμου να κάνει μια πρώτη εκτίμηση για το τι έφταιξε φέτος, θα πει πως ναι μεν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για κακές μετεωρολογικές συνθήκες, για ισχυρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες «έχουν μια βάση, αλλά δεν είναι αυτός ο κύριος και βασικός λόγος». Γι' αυτόν ο κυρίαρχος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει από κοινού την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών. «Μπορεί να δόθηκαν μέσα, να προσλήφθησαν εποχικοί πυροσβέστες, αλλά το κύριο είναι ότι διασπάστηκε η καταστολή από την πρόληψη. Και σ' αυτό το σημείο υπάρχουν τραγικές ευθύνες», υπογράμμισε ο Γ. Στάμου.

Για τους πυροσβέστες και τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους θα σημειώσει πως οι άνθρωποι αυτοί, που δίνουν το παν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αντιμετωπίζονται απάνθρωπα. «Δεν είναι δυνατόν να απασχολούνται 24 ώρες το 24ωρο. Είναι φυσικό να εξαντληθούν. Ο πυροσβέστης πρέπει να απασχολείται το πολύ 10 - 12 ώρες την ημέρα και τις υπόλοιπες να ξεκουράζεται. Το ότι αυτό δε συμβαίνει δείχνει ότι υπάρχει κι άλλο πρόβλημα: Αυτό της κακής οργάνωσης», θα επισημάνει.

Οσον αφορά τέλος την εκτίμησή του για τα όσα έχουν έως σήμερα συμβεί, θα πει: «Είναι όντως θλιβερό να θρηνούμε τόσους ανθρώπους. Ακόμα πιο θλιβερή είναι όμως η τρομακτική οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί. Μιλάμε ότι χάθηκαν ελατοδάση που είναι δύσκολο να αναγεννηθούν ακόμα και μετά από 100 χρόνια. Και δεν είναι μόνο αυτή η καταστροφή. Θα 'ρθουν κι άλλες το χειμώνα. Θα υπάρξουν πλημμύρες σε όλη την Ελλάδα, που είναι αδύνατον σήμερα ακόμα και να φανταστούμε»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ