Σάββατο 23 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Ψήνονται νέες συμφωνίες για τα πετρέλαια;

«Εκλεισε» χτες με μια τροπολογία που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, το ζήτημα της επαναφοράς στο κράτος, από τα ΕΛΠΕ, των δικαιωμάτων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τα οποία είχαν εκχωρηθεί από το Δημόσιο στη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) και στη ΔΕΠ - ΕΚΥ (ΔΕΠ Ερευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων), όταν αυτές ήταν κρατικές. Με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων όμως, που ακολούθησαν για τα ΕΛΠΕ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, πέρασαν, χωρίς να έχουν γίνει ειδικές συμφωνίες, στους ιδιώτες και τα δικαιώματα επί των κοιτασμάτων.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, που ορίζει ότι τα δικαιώματα «επανέρχονται αυτοδικαίως στο Δημόσιο χωρίς την έκδοση οποιασδήποτε πράξης» και με προθεσμία 3 μηνών, η κυβέρνηση αποκτά ένα επιπλέον «διαπραγματευτικό ατού» στην πολιτική της για τη μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο», καθώς η τροπολογία δεν αποκλείει την παραχώρηση έναντι ανταλλάγματος των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης. Τα ΕΛΠΕ διαπραγματεύονταν κάποιου είδους αποζημίωση, αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την τροπολογία, χωρίς να αποκλειστεί μελλοντικά κάποιου είδους σχετική ρύθμιση.

Είναι ολοφάνερο ότι με την τροπολογία, η κυβέρνηση προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα μιας «αγοράς», όπου υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και κινητικότητα και σ' αυτά τα πλαίσια δεν αποκλείεται σύντομα να ανακοινωθούν νέες συμφωνίες, πολύ περισσότερο που στο παρελθόν, είχε εκδηλωθεί συγκεκριμένο ενδιαφέρον και από την πολυεθνική «BP».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ