Σάββατο 23 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Διώχνουν τους κτηνοτρόφους από το βοσκολίβαδο!

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος καταγγέλλει τις διοικήσεις της Περιφέρειας, της Νομαρχίας και του τοπικού Δήμου, που επιμένουν να διώξουν τους κτηνοτρόφους από την έκταση, η οποία από το 1923 λειτουργεί ως βοσκολίβαδο, με πρόσχημα τη δημιουργία βιομηχανικής περιοχής (ΒΙΠΕ)

Μαντρί στην περιοχή της Φαρκαδόνας
Μαντρί στην περιοχή της Φαρκαδόνας
Σε «κυνηγητό» των κτηνοτρόφων της Φαρκαδόνας έχουν επιδοθεί η Νομαρχία Τρικάλων και ο τοπικός Δήμος, επιχειρώντας, «με το στανιό», να τους διώξουν από το βοσκολείβαδο, στο οποίο έχουν τα μαντριά τους και βόσκουν τα πρόβατά τους. Προς τούτο επικαλούνται απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Νομαρχίας Τρικάλων και του Δήμου Φαρκαδόνας, για δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ), στο χώρο του βοσκολίβαδου, η οποία, όμως, πάρθηκε χωρίς να γίνει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους και χωρίς να τους δοθεί εναλλακτική λύση, που θα εξασφάλιζε την παραμονή τους στο επάγγελμα, με το οποίο ασχολούνται επί πολλά χρόνια και ζουν τις οικογένειές τους. Την απόφαση αυτή έχει προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Φαρκαδόνας, θεωρώντας την άκυρη, μη νόμιμη και αντισυνταγματική.

Το εν λόγω βοσκολίβαδο, έκτασης 900 στρεμμάτων, που βρίσκεται έξω από τη Φαρκαδόνα, στη θέση «Παναγιά», έχει χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστη βοσκήσιμη έκταση, το 1923, μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση για την αποκατάσταση αγροτογεωργών και κτηνοτρόφων κι από τότε μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Σήμερα 20 κτηνοτρόφοι διατηρούν εκεί 50 μαντριά και βόσκουν 4.000 πρόβατα.

Η πρώτη απόφαση με τίτλο «χαρακτηρισμός εποικιστικής βοσκήσιμης έκτασης, ως έκτασης για δημιουργία ΒΙΠΕ Ν. Τρικάλων», ελήφθη από τον Νομάρχη Τρικάλων το 2003 κι ακολούθησαν σχετικές αποφάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Φαρκαδόνας. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους κτηνοτρόφους, δεν αντιμετωπίστηκαν από τους αρμοδίους στη βάση του διαλόγου και της εξεύρεσης ουσιαστικής εναλλακτικής λύσης, αλλά στην κατεύθυνση της επιβολής της απόφασης.

Κι άρχισε ένα «κυνηγητό» των κτηνοτρόφων, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν ν' αποδεχτούν τα προαποφασισμένα. Προς τούτο, χρησιμοποιούν πολλά και διάφορα μέσα, από προτροπές και ορμήνιες, μέχρι απειλές και φοβέρες.

«Γιατί μας κυνηγούν»;

Στο στόχαστρό τους έχει μπει, ιδιαίτερα, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φαρκαδόνας, Γιώργος Κουνής, καθώς είναι από εκείνους που, όχι μόνο δεν αποδέχεται και καταγγέλλει, δημοσίως, το «βίαιο ξερίζωμα», αλλά και παλεύει για να βρεθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων.

Οπως καταγγέλλει στον «Ρ», στο πλαίσιο του κατατρεγμού που αντιμετωπίζουν ο ίδιος και ο γιος του Γιάννης, πριν λίγες μέρες, υπάλληλος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Τρικάλων, με τη συνοδεία αστυνομικών, πήγε στο μαντρί τους και, στην αυτοψία που έκανε, διαπίστωσε ότι είναι ...αυθαίρετο. (Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια κατασκευή από ξύλα και λαμαρίνες, ίδια με αυτές των άλλων μαντριών στην περιοχή, που όμως, μέχρι τούδε, δε χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετα.)

Στη συνέχεια, εκτίμησε ότι η αξία του αυθαίρετου μαντριού φτάνει το ποσό των 52.650 ευρώ, το οποίο και καθόρισε σαν πρόστιμο, δίνοντας στον Γιάννη Κουνή προθεσμία 30 ημερών για να το πληρώσει!

«Πρόκειται - σημειώνει ο Γιώργος Κουνής - για εξοντωτικό πρόστιμο, που, όπως είναι φανερό, αδυνατούμε να πληρώσουμε. Φτωχοί άνθρωποι είμαστε. Πιστεύω πως είναι μια πράξη αντεκδίκησης και στοχεύει στην τρομοκράτησή μας. Αλλά, γιατί μας κυνηγούν. Τι κάναμε; Γιατί δεν αφήνουν τον 22χρονο γιο μου, που με διαδέχεται, ν' ασχοληθεί και να ζήσει από την κτηνοτροφία; Μας λένε οι εκάστοτε κυβερνώντες ότι ενδιαφέρονται για την κτηνοτροφία. Τα ίδια λένε οι νομάρχες και οι δήμαρχοι. Ομως, οι πράξεις τους άλλα δείχνουν. Θέλουν να μας ξεκάνουν. Η τιμή στο γάλα μειώθηκε 25%. Το κρέας το πουλάμε 4 ευρώ το κιλό και οι καταναλωτές το τρώνε 8 - 10 ευρώ το κιλό. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, θέλουν να μας διώξουν, με το ζόρι, από τον τόπο μας.

Κι εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τη βιομηχανική ανάπτυξη. Αλλά, γιατί αυτή να συνδυαστεί με το δικό μας αφανισμό; Γιατί να μη βρεθεί μια λύση και για μας; Και γιατί βιάζονται να μας διώξουν πριν ακόμα γίνει η ΒΙΠΕ; Νομίζουν ότι επειδή είμαστε φτωχοί και αδύναμοι, θα υποταχθούμε; Είναι γελασμένοι...».


Π.Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ