Τρίτη 26 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
«Δε γιορτάζουμε την αδράνεια των κυβερνήσεων»

Απεργία των εργαζομένων στα κέντρα απεξάρτησης, συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών σήμερα και στη χώρα μας για πρώτη φορά φέτος, συνοδεύεται από απεργίες των εργαζομένων στις κεντρικές κρατικές δομές κατά των ναρκωτικών. «Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε σήμερα», λένε οι εργαζόμενοι καταδεικνύοντας την υποτροπιάζουσα «αντιναρκωτική» πολιτική και την πολυεπίπεδη αδράνεια των δικομματικών κυβερνήσεων. Αποτέλεσμα αυτής της ολέθριας πολιτικής είναι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης να μένουν απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες. Σε μονάδες χορήγησης υποκαταστάτων - όπως στη Λιβαδειά - να μην υπάρχει κατάλληλο προσωπικό και η βουπρενορφίνη να χορηγείται από ειδικευόμενο παθολόγο... Οι εργαζόμενοι στα θεραπευτικά προγράμματα να βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που σπρώχνουν τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης και στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, με συγκέντρωση σήμερα στις 9:30 το πρωί στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Υγείας. Στο πλευρό τους, οι εργαζόμενοι στα θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και του «18 ΑΝΩ», ενώ μαζί τους θα βρεθεί και ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ. Κοινό αίτημα και αγωνία, η εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης, η προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των παρεχόμενων προγραμμάτων και υπηρεσιών, η διασφάλιση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα μέλη των προγραμμάτων, η δημιουργία τόσων «στεγνών» προγραμμάτων όσα έχει ανάγκη η χώρα.

Και τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών παίρνει διαστάσεις πανδημίας, ακόμη και αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης - που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να το αποσύρει μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίησή του - θα παρουσιαστεί με καθυστέρηση πολλών μηνών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, μεθαύριο Πέμπτη.

Σχεδιασμός στη βάση της δωρεάν θεραπείας

Την ανάγκη ανάπτυξης εθνικού σχεδιασμού στη βάση της δωρεάν παροχής θεραπείας, διαφύλαξης της ευελιξίας και της αυτονομίας των οργανισμών που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση, αναδεικνύει το ΚΕΘΕΑ με ανακοίνωσή του.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει άμεση ανάγκη για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης στη χώρα μας, στη βάση του οποίου θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα υπάρχοντα προγράμματα και θα δημιουργηθούν νέα. Ο εθνικός σχεδιασμός θα πρέπει να αναπτυχθεί στη βάση της δωρεάν παροχής θεραπείας, να διαφυλάξει την ευελιξία και την αυτονομία των οργανισμών, ώστε να μη δημιουργηθούν γραφειοκρατικά προσκόμματα στην παροχή των υπηρεσιών, να προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, κόστος καθώς και αξιολόγηση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πώς να γιορτάσεις...

«Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε. Για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ, αποφασίσαμε να βγούμε στο προσκήνιο. Για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι στα ΚΠ και στον ΟΚΑΝΑ απεργούμε μαζί», τόνισαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκπρόσωποι των Σωματείων. Κάνοντας ξεκάθαρη την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση του έργου τους και τη συνέχιση του κατήφορου της ποιότητας των προγραμμάτων υποκατάστασης, αλλά να υπερασπιστούν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ