Τρίτη 26 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Συγχωροχάρτι στην εφοπλιστική ασυδοσία

Στα πρόσωπα των ναυτεργατών εξαντλήθηκε και σε δεύτερο βαθμό το «γράμμα του νόμου» για το τραγικό ναυάγιο του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», μειώνοντας παραπέρα τις κατηγορίες των εκπροσώπων της πλοιοκτήτριας εταιρείας και αφήνοντας στο απυρόβλητο τις υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και τον Ελληνικό Νηογνώμονα που είχαν εκδώσει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο χαλύβδινο φέρετρο. Παράλληλα δίνει «συγχωροχάρτι» στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που με τα μέτρα και την πολιτική τους αποθρασύνουν συνεχώς την εφοπλιστική εγκληματική ασυδοσία, τινάζοντας στον αέρα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Αυτή είναι η ουσία της απόφασης που εξέδωσε χτες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για το τραγικό ναυάγιο, μετά από την 6μηνη ακροαματική διαδικασία.

Το δικαστήριο προφανώς για να εκτονώσει τις αντιδράσεις των συγγενών των 80 θυμάτων, των ναυαγών, αποφάσισε με πλειοψηφία 3 προς 2 να αποδεχτεί αίτηση που είχαν καταθέσει δικηγόροι των θυμάτων, οι οποίοι απαιτούσαν - με βάση τα νέα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη δίκη και αποδείκνυαν ότι το πλοίο ήταν εντελώς αναξιόπλοο - να διαβιβαστεί η δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα για να διευρευνηθούν τυχόν ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος των εκπροσώπων της εταιρείας, αλλά και άλλων εμπλεκομένων.

Συγκεκριμένα, ο πλοίαρχος Δ. Γιαννακής καταδικάστηκε σε 11 χρόνια, 11 μήνες και 25 μέρες φυλάκιση, από 16 που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα ενώ ο υποπλοίαρχος Αν. Ψυχογιός σε 12 χρόνια, 9 μήνες και 25 μέρες από 19 χρόνια που είχε καταδικαστεί και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Τους στέρησαν δε και τα πολιτικά τους δικαιώματα για δύο χρόνια. Οι εφοπλιστές και εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας MFD, Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος, καταδικάστηκαν ο καθένας σε 2 χρόνια, 6 μήνες και 2 μέρες από 4 χρόνια με αναστολή που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα. Η απόφαση για τους δύο δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα. Απλά πλήρωσαν...4 ευρώ και 40 λεπτά για κάθε μέρα της ποινής τους και έφυγαν. Οσον αφορά τους υπόλοιπους κατηγορούμενους - των οποίων οι ποινές δεν έχουν μεγάλες διαφορές από τις πρωτόδικες - ο ύπαρχος Γ. Τριαντάφυλλος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και 28 μέρες φυλάκιση, ο α΄ μηχανικός Γ. Σκιαδαρέσης σε 7 χρόνια, 5 μήνες και 28 μέρες και ο ασυρματιστής κ. Τσούμας σε 10 μήνες φυλάκιση. Κατά τη διάρκεια της δίκης φοιτητές της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας Νομικής έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη φιλοεφοπλιστική πολιτική.

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο εμπαιγμός από το υπουργείο σε βάρος των κατοίκων της Σαντορίνης που βλέπουν τη θάλασσα του νησιού τους να ρυπαίνεται καθημερινά από το ναυαγισμένο κρουαζιερόπλοιο «SEA DIAMOND». Χτες, ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ, Ι. Τζωάννος, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε στο νησί με την παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και μαζικών φορέων, δεσμεύτηκε ότι το ΥΕΝ θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την... καθημερινή επιβολή προστίμων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ