Κυριακή 1 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Πέτρος Γιαλής
Πέτρος Γιαλής
Φωτ.

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της πολυαγαπημένης ΜΑΡΙΑΣ ΡΑΠΤΗ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης από την Αρτα.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στην ΚΟΒ Κολιάτσου.

Η νύφη της Ειρήνη Ράπτη

Τα ανίψια της Χρήστος, Ευαγγελία και Μαρία

* * *

Φωτ.

Ο σύντροφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ πρόσφατα έχασε τη μάχη για τη ζωή, ενώ είχε κερδίσει πολλές και ποικίλες μάχες για την κομμουνιστική προοπτική.

Μάχη με τις πιέσεις της καπιταλιστικής καθημερινότητας απέναντι σε έναν κομμουνιστή αυτοαπασχολούμενο επιστήμονα, που στην καθημερινή πρακτική κρίνεται η κομμουνιστική συνείδηση και πρακτική του.

Μάχη με τις ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές πιέσεις που ποικιλοτρόπως ασκεί το σύστημα σε αυτούς που τελικά απαρνούνται την ίδια την τάξη τους.

Μάχη με την αυτάρκεια, συμμετέχοντας σε κομματικά σεμινάρια μαρξιστικής μόρφωσης, συνειδητοποιώντας την ανάγκη συνεχούς βελτίωσης και ανάπτυξης της ιδεολογικής και πολιτικής σκέψης του κάθε κομμουνιστή, ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Στη μνήμη του συντρόφου που σχεδίαζε να κερδίσει και άλλες μάχες, προσφέρονται 50 ευρώ από άμεση συνεργάτιδά του στο Κόμμα.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗ από το Μεταλλικό Κιλκίς, ο οποίος εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή, η ανιψιά του Θεοδώρα Σοφιανίδου προσφέρει 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Στη μνήμη όλων των Αξιωματικών και μαχητών της ΙΙΙης Μεραρχίας Πελοποννήσου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κερατέας.

Θεόδωρος Θανόπουλος

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ μέλος του ΚΚΕ και φίλος, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 4 Απρίλη 2002, γεννήθηκε το 1929 στη Βεργίνα. Καταγόταν από φτωχή προσφυγική οικογένεια. Αγωνιστής της Αντίστασης στην Κατοχή, όπως και η οικογένειά του, οι γονείς του κυνηγήθηκαν. Ο Κώστας Χριστοδουλίδης αναγκάστηκε να καταφύγει στον ΔΣΕ. Στη διάρκεια του Εμφύλιου, έχασε την αδελφή του, η οποία ήταν μαχήτρια του ΔΣΕ.

Σπύρος Τσουκαλάς
Σπύρος Τσουκαλάς
Πολιτικός πρόσφυγας από το φθινόπωρο του 1949 στην αρχή στην Πολωνία και αργότερα στην Ουγγαρία, εργάστηκε ως εργάτης σε διάφορες επιχειρήσεις.

Επέστρεψε με την οικογένειά του στην πατρίδα το 1982 και συνέχισε την αγωνιστή δράση του ως μέλος του ΚΚΕ. Ολοι τον θυμούμαστε στην ΚΟΒ του Σιδηροδρομικού Σταθμού για τις αταλάντευτες θέσεις και για τη μαχητικότητά του, που δε μειωνόταν από την κακή κατάσταση της υγείας του. Θα τον θυμούμαστε παρόντα στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις, στο μοίρασμα προκηρύξεων, στις οικονομικές εξορμήσεις. Επίσης, υπήρξε καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΝΕ Πιερίας 300 ευρώ στο ΚΚΕ.

Κυριακή Χριστοδουλίδου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΙΓΓΕΛΗ (φωτογραφία) και των αγαπημένων αδελφών μου ΜΙΧΑΗΛ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΚΙΟΥΓΚΗ από τον Νέο Σκοπό Σερρών, οι οποίοι έπεσαν πολεμώντας για την ανεξαρτησία της πατρίδας και την κοινωνική δικαιοσύνη, και αντί για μνημόσυνο, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Νικηφορίδη» Συκιών Θεσσαλονίκης 100 ευρώ.

Κυρατσώ Τσιγγέλη

* * *

Συμπληρώνονται 60 χρόνια από τότε, που στα Βοριζοκάμαρα του Ψηλορείτη δολοφόνησαν τον ΘΕΟΦΙΛΟ ΤΡΟΥΛΙΑΝΟ και τον ΗΛΙΑ ΤΥΡΟΚΟΜΑΚΗ.

Κωνσταντίνος Τσιγγέλης
Κωνσταντίνος Τσιγγέλης
Στη μνήμη τους, καθώς επίσης στη μνήμη των αγωνιστών που έδωσαν σ' αυτή τη μάχη τη ζωή τους, πολεμώντας για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης και καλώ τα μέλη του Κόμματος, τους οπαδούς και τους φίλους του να ανασκουμπωθούμε και να βοηθήσουμε το Κόμμα στους αγώνες που διεξάγει.

Γιάννης Τυροκομάκης

* * *

Φωτ.

Στις 27 Ιούνη έκλεισε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η μητέρα και γιαγιά μας ΜΑΡΙΑ ΝΑΝΟΥ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Γιώργος Νάνος

Γεωργία Δασκαλάκη

Μανώλης - Μάριος Νάνος

Παναγιώτης Νάνος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΡΑΒΕΛΑ, οπαδού του ΚΚΕ από τη Θεόπετρα Καλαμπάκας, ο οποίος «έφυγε» στα 65 χρόνια του από ανίατη αρρώστια, πιστός στα ιδανικά του Κόμματος, πρόσφεραν στη ΝΕ Τρικάλων η ΚΟΒ Θεόπετρας 45 ευρώ, η σύζυγός του Λίτσα 50 ευρώ και ο αδελφός του Γιώργος 20 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 23 Μάη 2007 «έφυγε» από κοντά μας και ο τελευταίος κομμουνιστής αντάρτης από την Πηγή Τρικάλων ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΑΖΟΣ. Γεννήθηκε το 1925. Στην Κατοχή, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Νίκο (Χωραφά) εντάθηκε στην Εθνική Αντίσταση και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας. Ως μέλος του ΚΚΕ, συμμετείχε στους αγώνες του πάντα όρθιος και συνεπής στα ιδανικά του.

Κώστας Χριστοδουλίδης
Κώστας Χριστοδουλίδης
«Εφυγε» περήφανος γιατί αφήνει συνεχιστές των αγώνων του τα παιδιά και τα εγγόνια του, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Αύριο, 2 Ιούλη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατό του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Πηγής, 200 ευρώ στο ΚΚΕ και 200 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

  • Επίσης στη μνήμη του Θεόδωρου Λάζου, η ΚΟΒ Πηγής προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 70 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΛΗΜΑΧΙΤΗ (φωτογραφία) αντάρτη του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην Κατοχή, ο οποίος έδρασε στη Χαλκιδική και πέθανε τον Απρίλη του 1993. Των αδελφών μου ΗΡΑΚΛΗ ΠΕΤΑΝΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος έζησε 19 χρόνια στις φυλακές και στα στρατόπεδα εξορίας, μετά την Απελευθέρωση, εξορίστηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών και πέθανε το 1983. Του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΕΤΑΝΙΔΗ (φωτογραφία) επίσης αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος το 1948 τραυματίστηκε σε μάχη στην περιοχή Σερρών, πιάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε. Του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΠΕΤΑΝΙΔΗ, αξιωματικού του ΔΣΕ, ο οποίος το 1948 σκοτώθηκε σε μάχη στο χωριό Λαιμός Φλώρινας, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

Σούλα (Μυροφόρα) Πετανίδη - Βελημαχίτη

Γιώργος Κατσαρός
Γιώργος Κατσαρός
* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν, αυτόν τον μήνα, 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, από τη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΙΔΗΣ, συνδικαλιστής στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά πριν από 10 χρόνια, ήταν από τα μέλη του ΚΚΕ, τα οποία στάθηκαν όρθια στις δύσκολες μέρες της κρίσης και στήριξαν το Κόμμα και την ΚΟΒ των εργοστασίων.

Θα τον θυμούμαστε με το χαμόγελο και την αισιοδοξία του, πρόθυμο πάντα για προσφορά στο ΚΚΕ και την εργατική τάξη.

Στη μνήμη του προσφέρω στο Κόμμα του, μέσω ΚΟΒ εργοστασίων 100 ευρώ.

Θεόδωρος Κυριακίδης

Γραμματέας ΚΟΒ Εργοστασίων της ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Ο Κωνσταντίνος Καργατζής από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, στη μνήμη του πατέρα του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΡΓΑΤΖΗ και του θείου του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΡΓΑΤΖΗ.

* * *

Ο ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΙΟΣ ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, αντιμετώπισε με θάρρος πολλές διώξεις και δυσκολίες, μετά την Απελευθέρωση και βοήθησε πολλούς αγωνιστές. Γι' αυτό κέρδισε το σεβασμό και την εκτίμηση φίλων και συναδέλφων του.

Μέλος του ΚΚΕ, παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Παπάφη - Δόξα Θεσσαλονίκης στο ΚΚΕ η οικογένειά του 100 ευρώ, οι συγγενείς του 70 ευρώ και μέλη της ΚΟΒ 80 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου μου ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, μέλους του ΚΚΕ από το 1938 και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας την 1η Ιούλη 1994, προσφέρω 80 ευρώ στο Κόμμα του, στο οποίο έμεινε πιστός ως το θάνατό του.

Μαρία Ράπτη
Μαρία Ράπτη
Πόπη Τσουκαλά

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΛΗ, ο οποίος αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού, προσφέρουμε 50 ευρώ στο Κόμμα του, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης.

Η γυναίκα του Λαμπρινή και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Πέρασε πάνω από ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΪΤΣΑΝΟΥ μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του ο Σπύρος Δασόπουλος προσφέρει 100 ευρώ στην ΚΟ Λιβαδειάς για την ενίσχυση του αγώνα του ΚΚΕ.

* * *

Στις 25 Ιούνη 2007 «έφυγε», σε μια ηλικία που είχε πολλά να προσφέρει στο ΚΚΕ, που είχε πολλές χαρές ακόμα να απολαύσει από τη ζωή και την οικογένειά του ο αξιολάτρευτος και αγαπημένος μας σύντροφος ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ.

Στο σύντομο πέρασμά του από την ΚΟ Βελγίου θα θυμάμαι τον Νίκο για την πίστη του στο Κόμμα μας, για τους αγώνες του να μπολιάσει τις νεότερες γενιές τόσο των Ελλήνων όσο και των Βέλγων με τα ιδανικά του κομμουνισμού. Θα σε θυμάμαι, σύντροφε, να είσαι πάντα μπροστάρης, ακόμα και όταν αντιμετώπιζες σοβαρά προβλήματα υγείας, όταν το Κόμμα και η ΚΟ Βελγίου σε είχε ανάγκη. Θα σε θυμάμαι σαν μια επιβλητική φιγούρα Ελληνα μετανάστη κομμουνιστή, στις πορείες και τις διαδηλώσεις, στις μουντές πόλεις του Βελγίου, να τραβάς μπροστά κρατώντας τη σημαία με τη διπλή όψη, που ήταν δική σου πατέντα, από τη μια η ελληνική, από την άλλη η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο. Θα σε θυμάμαι για τον ήπιο, μειλίχιο και καλλιεργημένο χαρακτήρα σου, που όμως δεν έβαζε νερό στο κρασί σε πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα. Θα θυμάμαι η φωνή σου στις εβδομαδιαίες εκπομπές που έκανες στον τοπικό Ρ/Σ της Αμβέρσας, το αρχείο σου όπου είχες συγκεντρώσει αμέτρητα ηχητικά, φωτογραφικά και γραπτά ντοκουμέντα από τους αγώνες και τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών. Θα σε θυμάμαι να σέρνεις τους ελληνικούς χορούς, λεβέντης, με νεανική ψυχή και κορμοστασιά, τους χορούς που με τόση αγάπη κι επαγγελματισμό δίδαξες στα μεταναστόπουλα δεύτερης γενιάς, αλλά και στους Βέλγους φίλους.

Παναγιώτης Κοϊτσάνος
Παναγιώτης Κοϊτσάνος
Στέλνω τα θερμά συλλυπητήριά μου στην ΚΟ Βελγίου, τη γυναίκα του Νίκου Πανταζή Μύριαμ, τα παιδιά του Καλλίτσα και Γιώργο, το γαμπρό του Γιάννη Τσουβαλά, τα εγγόνια του Δημήτρη και Νίκο.

Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου μας Νίκου Πανταζή προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Δικηγόρων Αθήνας.

Λίνα Κροκίδη


Μαρία Νάνου
Μαρία Νάνου

Ματθαίος Σοφιανίδης
Ματθαίος Σοφιανίδης

Χρήστος Βελημαχίτης
Χρήστος Βελημαχίτης

Στυλιανός Πετανίδης
Στυλιανός Πετανίδης

Γιάννης Θοδωρίδης
Γιάννης Θοδωρίδης

Νίκος Πανταζής
Νίκος Πανταζής

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ