Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με τα μάτια αστυνομικών και αλλοδαπών

Στοιχεία από έρευνα του Πάντειου Πανεπιστημίου

Η απουσία σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ειδικότερα, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, αναδεικνύονται από την επιστημονική έρευνα με αντικείμενο το «συνοριακό έλεγχο και τις πολιτικές αμοιβαίας ταυτότητας μεταναστών και αστυνομικών» του Παντείου Πανεπιστημίου. Η έρευνα έγινε από ομάδα καθηγητών και ειδικών συνεργατών και τα συμπεράσματά της παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην Αθήνα. Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 700 αστυνομικούς και 1.800 μετανάστες, κατέγραψαν τις απαντήσεις τους και με βάση αυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σε μια νέα βάση. Οι βασικοί παράμετροι της πολιτικής πρότασης που προκύπτει από την έρευνα είναι:

  • Απαιτείται διαμόρφωση του εκπαιδευτικού και εκπολιτιστικού προγράμματος για το ρόλο και τη λειτουργία της αστυνομίας σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
  • Ανάπτυξη νέου σχεδιασμού του στρατηγικού ελέγχου των λεγόμενων εσωτερικών συνόρων της ελληνικής κοινωνίας.
  • Παραδειγματική αντιμετώπιση των αστυνομικών που καταπατούν τα ανθρώπινα και αστικά δικαιώματα των μεταναστών.
  • Ενεργοποίηση των αστυνομικών υπηρεσιών με κατεύθυνση την ανάπτυξη της επικοινωνίας με μη κυβερνητικές οργανώσεις μεταναστών.
  • Διαμόρφωση τηλεοπτικού πρωτοκόλλου για τον τρόπο παρουσίασης του μεταναστευτικού προβλήματος.
  • Εντοπισμός της γκετοποιημένης μετανάστευσης και προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Διαδικασία σταδιακής νομιμοποίησης της παράνομης μετανάστευσης.
  • Ανάπτυξη πολυπολιτισμικών δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  • Περαιτέρω διερεύνηση της αστυνομικής ταυτότητας και των μεταναστών σε σχέση με την ευρύτερη ελληνική κοινωνία, και
  • Ανάπτυξη νέου συστήματος αξιολόγησης των αστυνομικών καθώς και της ένταξής τους στο Σώμα.

Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι αστυνομικοί προκύπτει ότι διαθέτουν ανεπαρκή μέσα και το επίπεδο των συνθηκών εργασίας τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Εχουν ανεπάρκεια γνώσης για την αναγκαιότητα της διεθνούς συνεργασίας, ενώ το μορφωτικό τους επίπεδο σε σχέση με τους μετανάστες είναι πιο χαμηλό! Παρατηρείται έλλειψη κουλτούρας αναφορικά με την υπηρεσία τους, έλλειψη κοσμοπολιτικού προσανατολισμού και έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των μεταναστών. Διακατέχονται από αρνητική προδιάθεση απέναντι στους μετανάστες, αν και αναγνωρίζουν ότι έχουν οικονομικά προβλήματα, ενώ επιδεικνύουν ιδιαίτερη ανοχή στην προβληματική στάση ορισμένων συναδέλφων τους.

Οι μετανάστες αναγνωρίζουν ότι δημιουργούνται τάσεις γκετοποίησής τους στην ελληνική κοινωνία και πιστεύουν ότι τα προβλήματά τους θα λυθούν καλύτερα αν διεθνοποιηθεί η μορφή ελέγχου της μετανάστευσης. Χαρακτηρίζουν θετική την εμπειρία τους σχετικά με την άσκηση ελέγχου, παρά το ότι γνωρίζουν τις αρνητικές πρακτικές της αστυνόμευσης και τις κακές συμπεριφορές ορισμένων αστυνομικών. Γενικά, έχουν θετική άποψη για την ελληνική κοινωνία σε σχέση με τη δική τους, αλλά αρνητική ως προς την αντιμετώπισή τους από τους Ελληνες. Δηλώνουν ότι θέλουν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία και επιθυμούν μόνιμη παραμονή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολύονται 226, τοποθετούνται 2.670 (2014-05-31 00:00:00.0)
Ταξική Δικαιοσύνη, δύο μέτρα και δύο σταθμά! (2013-04-05 00:00:00.0)
Τραμπούκικη επίθεση σε σπίτι μεταναστών (2012-09-14 00:00:00.0)
«Ρυθμιζόμενη» μετανάστευση για τα κέρδη των μονοπωλίων (2009-11-05 00:00:00.0)
Να αποδοθούν ευθύνες (2001-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ