Σάββατο 30 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Ραπανάκια» για την... όρεξη

Ηλεκτρονικούς υπολογιστές (300 στον αριθμό) δώρισε αμερικανική οργάνωση στο δημοτικό σχολείο Γκαλαντίμα στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας... Μέχρι εδώ καλά. Μόνο που το σχολείο της Αμπούζα δεν έχει καν ηλεκτρικό ρεύμα!

Ο στόχος της οργάνωσης «Ενας υπολογιστής για κάθε παιδί», που έχει ιδρυθεί από τον καθηγητή Νίκολας Νεγκροπόντε, έχει ως στόχο την προώθηση υπολογιστών, που κατασκευάζονται με μειωμένο κόστος, στις αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο μιας λογικής που τονίζει «ότι όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία». Από μόνη της η σκέψη αυτή δεν είναι αρνητική.

Μόνο που κανείς θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι αφρικανικές χώρες, όπως η Νιγηρία, αλλά και πολλές άλλες χώρες του κόσμου δεν πάσχουν μόνο από μειωμένη πρόσβαση στην τεχνολογία. Πάσχουν από μειωμένη πρόσβαση ή καλύτερα από καθολική έλλειψη βασικών αγαθών στοιχειώδους διαβίωσης. Οπως είναι το πόσιμο νερό, η τροφή, τα φάρμακα, ο ηλεκτρισμός κλπ, κλπ.

Γιατί, επί της ουσίας, δεν πρόκειται για χώρες που απλώς «για κάποιον ανεξήγητο λόγο» έμειναν... πίσω στην πορεία της ανάπτυξης και της εξέλιξης και τώρα είναι «αναπτυσσόμενες». Πρόκειται για χώρες και λαούς που λεηλατήθηκαν, που υπέστησαν γενοκτονίες, που απομυζήθηκε ο φυσικός τους πλούτος και απομυζάται ακόμη και σήμερα, που ποδοπατήθηκε η ανεξαρτησία και η αξιοπρέπεια των λαών τους, που σύρθηκαν στην εξαθλίωση και σε αδελφοκτόνους πολέμους από τους αποικιοκράτες, παλαιότερα, και από τους ιμπεριαλιστές σήμερα.

Γι' αυτό και δεν μπορεί να προκαλέσει γέλιο, αλλά μάλλον οργή να αποστέλλονται, με περισσή υποκρισία, υπολογιστές σε σχολεία που δεν έχουν ρεύμα, ή φιστικοβούτυρο στους άμαχους πεινασμένους πρόσφυγες στο Αφγανιστάν ή προφυλακτικά στις Ιρακινές στη Βαγδάτη!!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ