Σάββατο 30 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Παρών» από τους ανταγωνιστές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενοχλήθηκαν οι... ανταγωνιστές. Τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ προκαλεί το σχέδιο για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ιταλία και θα παρακάμπτει Ουκρανία - Τουρκία, περνώντας από την Ελλάδα.

Σε δήλωσή του στο ΒΗΜΑ, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Μπράιζα δε δίστασε να επισημάνει ότι ο αγωγός αυτός δε συμβάλλει στη «διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου» και επομένως δε «βοηθά» την Ελλάδα να περιορίσει την 100% εξάρτησή της από έναν προμηθευτή φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, υποβάθμισε το σχέδιο λέγοντας ότι πρόκειται για «δήλωση προθέσεων» και αναρωτήθηκε εάν θα το αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπονοώντας ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ.

Στο τέλος επαναφέρει το βασικό, για τους Αμερικανούς, ζήτημα: Ο «καλός» αγωγός είναι αυτός της Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, επειδή θα φέρνει αζέρικο φυσικό αέριο. Οι Αμερικανοί βεβαίως έχουν πολύ συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την αποδυνάμωση της ρωσικής ενεργειακής επιρροής, αλλά και την ενδυνάμωση χωρών παραγωγών πλην Ρωσίας. Η ΕΕ θέλει να «παίζει» με όλους και η ελληνική κυβέρνηση θέλει να τους... εξυπηρετεί όλους και να στηρίξει το ελληνικό κεφάλαιο στον πατροπαράδοτο ρόλο του «μεσάζοντα». Και οι λαοί της περιοχής καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ