Σάββατο 30 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Η κυβέρνηση κάλυψε την «εξαφάνιση» του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ

Αποκαλυπτική απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Με τον ισχυρισμό ότι δε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο προκειμένου να ισχύσουν κανόνες για την ισότιμη κατά το δυνατόν προβολή των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος κάλυψε ουσιαστικά την «εξαφάνιση» του ΚΚΕ από τα ιδιωτικά κυρίως Μέσα ενημέρωσης.

Τον προκλητικό αποκλεισμό του ΚΚΕ έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο Αντ. Σκυλλάκος, αλλά ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) λέγοντας ότι δεν μπορεί ο ίδιος να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση. Εκανε απλώς έκκληση στα ιδιωτικά Μέσα ενημέρωσης να «τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία», ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα δημόσια Μέσα πλέκοντας το εγκώμιό τους για την προβολή του ΚΚΕ!

Συγκεκριμένα είπε ότι στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ τον τελευταίο μήνα οι αναφορές το όνομα της Αλ. Παπαρήγα ήταν 653 και το μόνο ραδιόφωνο που υπερβαίνει σε αναφορές στο όνομά της είναι ο «902». Για τα κεντρικά δελτία ειδήσεων είπε ότι «η παρουσία του ΚΚΕ τον Ιανουάριο ήταν 5,17%, το πρώτο 15ήμερο του Φλεβάρη 3,84%, το Μάρτιο 4,67%, τον Απρίλιο 3,52% και το πρώτο 15ήμερο του Μάη 4,16%».

Για το σύνολο των δελτίων ισχυρίστηκε ότι τα θέματα του ΚΚΕ έχουν προβληθεί σε ποσοστό 5%, ενώ στο σύνολο των καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης στην προβολή των πολιτικών αρχηγών η Αλ. Παπαρήγα είχε ποσοστό 18%. Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο είπε ότι στις πολιτικές εκπομπές η συμμετοχή του ΚΚΕ κυμαίνεται στο 10% για το διάστημα από το Γενάρη μέχρι το Μάη.

Κατά τον Θ. Ρουσόπουλο η προβολή του ΚΚΕ από τα δημόσια Μέσα ενημέρωσης είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που υποδεικνύει το ΕΣΡ και απέδωσε τις όποιες δυσλειτουργίες στο ότι «το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, υποδεικνύει τους καλεσμένους του, πράγμα που σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί πρόβλημα στην ταχύτητα αποδοχής μιας πρόσκλησης. Μετά από αυτούς τους ισχυρισμούς ο υπουργός κατέληξε στο συμπέρασμα όχι αυτός που θα μπορούσε να παραπονεθεί «είναι ο Κ. Καραμανλής που έχει πολύ λιγότερες εμφανίσεις από το δεύτερο στη Βουλή κόμμα».

Τα στοιχεία που δόθηκαν αφορούν μόνο τον αριθμό των εμφανίσεων, απάντησε στον υπουργό ο Αντ. Σκυλλάκος επισημαίνοντας:

«Ομως είναι άλλο πράγμα να εμφανίζεται ο αρχηγός ενός μεγαλύτερου κόμματος και να ξετυλίγεται ο λόγος του πέντε λεπτά και άλλο να εμφανίζεται φευγαλέα η Αλ. Παπαρήγα ή το ΚΚΕ. Το κριτήριο είναι πόσος χρόνος αφιερώνεται στα κόμματα και από τα κρατικά και από τα ιδιωτικά Μέσα».

Ο βουλευτής παρατήρησε ότι όντως τα κρατικά Μέσα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο ΚΚΕ από ό,τι τα ιδιωτικά, αλλά η προβολή είναι κάτω ακόμα και από το εκλογικό του ποσοστό.

«Ζητήσαμε, είπε, ισοτιμία που σημαίνει επάρκεια χρόνου ώστε ο τηλεθεατής να γίνει γνώστης του τι λένε τα κόμματα. Το ζήτημα δεν είναι η προβολή να πηγαίνει αναλογικά με το ποσοστό, αλλά να υπάρχει μια σχετική επάρκεια. Με βάση αυτή τη λογική συμφωνήσαμε στη διακομματική επιτροπή κατά την προεκλογική περίοδο το 50% του χρόνου στα δελτία ειδήσεων να είναι ανάλογα με τη δύναμη και το υπόλοιπο 50% να διατίθεται ισότιμα σε όλα τα κόμματα».

Γιατί αυτό να μην επεκταθεί σε όλη την τετραετία αναρωτήθηκε ο Αντ. Σκυλλάκος παρατηρώντας ότι ήδη έχουμε μια μακρόχρονη προεκλογική περίοδο και κατά τη διάρκειά της δεν μπορεί το ΚΚΕ να έχει ποσοστά προβολής 1,5 - 2%. Καταλήγοντας υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Επειδή το παιχνίδι ενόψει και των εκλογών χοντραίνει και επειδή γίνονται και επιθέσεις κάτω από το τραπέζι, ακόμη περισσότερη δημοκρατική λειτουργία δε βλάπτει. Μην οχυρώνεστε πίσω από το ότι δεν επιτρέπει ο νόμος και ότι είναι ζητήματα του ΕΣΡ. Μην νίπτετε τας χείρας σας. Εχετε τις δυνατότητες να παρέμβετε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ