Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέες μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις

Σχέδια νόμου για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Νέα μείωση ή και πλήρη κατάργηση φόρων, που αφορούν τις επιχειρήσεις, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση της ΝΔ επεξεργάζεται νέα φοροεισπρακτικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με το επιχείρημα της μείωσης του τεράστιου δημοσίου χρέους της χώρας. Παράλληλα, στο πλαίσιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει μεγάλη διάθεση μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ιδιώτες, ώστε το ποσοστό του Δημοσίου να μειωθεί κάτω του 50%.

Ο Γ. Αλογοσκούφης, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με θέμα την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών στο ελληνικό δίκαιο, οι οποίες αναφέρονται στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των κεφαλαιαγορών, ανακοίνωσε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση μεγάλου αριθμού φόρων που επιβαρύνουν τις συναλλαγές. Ετσι, στο πλαίσιο, όπως είπε, της τρίτης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, «θα προχωρήσουμε στη σταδιακή κατάργηση του φόρου που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς και του τέλους χαρτοσήμου που επιβάλλεται στις ασφαλιστικές εργασίες». Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταργήσει ή προτίθεται να καταργήσει μια σειρά φόρους συναλλαγών που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις, τον Απρίλη του 2005 αύξησε το ΦΠΑ, ο οποίος είναι και αυτός φόρος συναλλαγών.

Το αντικείμενο της συνέντευξης ήταν η παρουσία δύο σχεδίων νόμου με θέμα «την ανάληψη και άσκηση δραστηριοτήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα» το πρώτο - γνωστό και ως «Βασιλεία ΙΙ» - ενώ το δεύτερο αφορά τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και βασίζεται σε σχετική κοινοτική οδηγία, γνωστή ως «MiFid» (Market in Financial Instruments Directive). Με το πρώτο σχέδιο νόμου θεσπίζονται αυστηροί έλεγχοι στη διαχείριση του κινδύνου των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες, ενώ διαβαθμίζονται τα δάνεια ως προς την επικινδυνότητά τους. Αυτό έχει ως συνέπεια τα θεωρούμενα δάνεια υψηλού κινδύνου (κυρίως τα καταναλωτικά) να επιβαρύνονται και με υψηλότερο επιτόκιο, ενώ αντίθετα τα χαρακτηριζόμενα ως δάνεια χαμηλού κινδύνου να επιβαρύνονται με χαμηλότερο επιτόκιο. Η διαβάθμιση αυτή των δανείων, κατά τον υπουργό Οικονομίας, θα έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες «να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια ή γενικότερα ευνοϊκότερους όρους δανεισμού στους συνεπείς πελάτες τους, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Ειδική αναφορά γίνεται επίσης και για την κατηγοριοποίηση - με τραπεζικά κριτήρια - των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ετσι, αναφέρεται ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα, που εφαρμόζουν εσωτερικά συστήματα κινδύνων για τα δάνεια που χορηγούν, υποχρεούνται, εφόσον τους ζητηθεί, να παρέχουν στους πελάτες τους - μικρομεσαίες επιχειρήσεις - επεξηγήσεις σχετικά με την πιστοληπτική τους ικανότητα». Η κατηγοριοποίηση των πελατών σε «συνεπείς» και «ασυνεπείς», η οποία ισχύει και σήμερα, αποκτά πλέον και νομοθετική ισχύ, έτσι ώστε οι «καλοί πελάτες» -μεγάλες επιχειρήσεις, πελάτες με υψηλά εισοδήματα - να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση από τις τράπεζες.

Με το σχέδιο νόμου εξάλλου για τα χρηματοπιστωτικά μέσα «MiFid» δίνεται η δυνατότητα σε ομάδες συνεργαζόμενων τραπεζών να ιδρύουν χρηματιστήρια διαπραγμάτευσης μετοχών ή άλλων τίτλων, δικαίωμα που έως σήμερα έχουν μόνο τα οργανωμένα χρηματιστήρια. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία έχει ασφαλώς σχέση με την παραπέρα οργάνωση της κερδοσκοπικής δραστηριότητας, η οποία αναβαθμίζεται... Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να συστήσουν Πολυμερείς Μηχανισμούς Διαπραγμάτευσης, μέσω των οποίων θα μπορούν να γίνονται εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές σε μετοχές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ