Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ιδιωτικοί στρατοί στις μονοπωλιακές επιχειρήσεις

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για τις «εταιρείες που καλύπτουν κρατικές ανάγκες» με το πρόσχημα της προστασίας από «τρομοκρατικές» επιθέσεις

Τον «ασκό του Αιόλου» για τη δημιουργία ιδιωτικών στρατών από τις μεγάλες μονοπωλιακές ρωσικές επιχειρήσεις ανοίγει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, το νέο νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από την Κρατική Δούμα, την περασμένη Τετάρτη 4/7, με τον τίτλο «για την προμήθεια των προϊόντων που καλύπτουν ομοσπονδιακές και κρατικές ανάγκες».

Στη βάση αυτού του νομοσχεδίου δύο μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις της χώρας, η «Γκαζπρόμ» και η «Τρανσνέφτ» (όπως και οι θυγατρικές τους), αποκτούν στο εξής τη δυνατότητα συγκρότησης δικών τους(!), δηλαδή ιδιωτικών ένοπλων σωμάτων, που καθήκον τους θα είναι η φύλαξη της υποδομής των επιχειρήσεων και των αγωγών των συγκεκριμένων μονοπωλίων.

Η όλη επιχειρηματολογία των εμπνευστών του νέου νόμου, που έχει και τη στήριξη της ρωσικής Προεδρίας, είναι ο κίνδυνος των «τρομοκρατικών ενεργειών» σε βάρος της υποδομής και των αγωγών μεταφοράς καυσίμων.

Οπως σημείωσαν άλλοι βουλευτές, που αντιτάχθηκαν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι σίγουρο πως και άλλες ρωσικές εταιρείες, ιδίου μεγέθους, όπως π.χ. οι μονοπωλιακές εταιρείες ενέργειας ή των σιδηροδρόμων, θα επιδιώξουν και αυτές στο άμεσο μέλλον, με την ίδια επιχειρηματολογία να αποκτήσουν τους δικούς τους ιδιωτικούς στρατούς, για την εξυπηρέτηση των «δικών» τους αναγκών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σχετίζεται και με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως και των ανταγωνισμών μεταξύ των ενεργειακών μεγαθηρίων. Ετσι όπως γράφουν στις 5/7 οι «The Times» ήδη το ΝΑΤΟ έχει προτείνει τόσο στη «Royal Dutch Shell» όσο και στην «BP» την παραχώρηση ναυτικών στρατιωτικών δυνάμεων «ταχείας ανάπτυξης» για τη φύλαξη των θαλάσσιων πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου και άλλων εγκαταστάσεων των εταιρειών από τους τρομοκράτες. Μάλιστα, ο διευθυντής πολιτικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ Τζέιμι Σι, δήλωσε πως οι στρατιωτικές δυνάμεις της «Συμμαχίας» θα φροντίσουν για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ενεργειακών εταιρειών όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αφρική, στην Ασία και τη Μέση Ανατολή!

Οπως είναι αναμενόμενο η Ρωσία φαίνεται πως δε θέλει να υστερήσει και σε αυτόν τον τομέα, στη διαφύλαξη των συμφερόντων των δικών της μονοπωλίων.


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφοδρές αντιθέσεις και «σημαντικές ευκαιρίες» με επίκεντρο την Ενέργεια στην Ευρώπη (2022-04-09 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο ισχυρών ανταγωνισμών για την Ενέργεια και τις Μεταφορές (2017-09-24 00:00:00.0)
Οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός (2014-12-06 00:00:00.0)
Οξύτατοι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί (2014-01-10 00:00:00.0)
Επενδύσεις στην Ενέργεια (2013-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ