Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Καυγάς για τον έλεγχο των πετρελαίων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον σουνίτη αντιπρόεδρο και επικεφαλής του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος (Ιρακινό Μέτωπο Συμφωνίας) Τάρεκ αλ Χασίμι, είχαν χτες ο Κούρδος Πρόεδρος Ταλαμπανί και ο έτερος σιίτης αντιπρόεδρος, Αντίλ Αμπντούλ Μάχντι, σε μια προσπάθεια να πετύχουν την άρση του μποϊκοτάζ που έχει κηρύξει το «Μέτωπο» στην κυβέρνηση αλλά και στο Κοινοβούλιο. Στόχος των επαφών είναι να ξεπεραστεί το νέο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με αφορμή το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών και τη διανομή των συναφών εσόδων.

Η απουσία των 44 βουλευτών του «Μετώπου» από το Κοινοβούλιο καθιστά αδύνατη τη συζήτηση και την έγκρισή του από αυτό. Ενδιαφέρον, πάντως, έχει ότι ενώ διεξάγεται αυτή η συζήτηση εντός Ιράκ, ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας, του οποίου η χώρα διατηρεί περισσότερους από 1.000 στρατιώτες στη χώρα, παραδεχόταν ότι «σε μεγάλο βαθμό η συμμετοχή της Αυστραλίας στην εκστρατεία στο Ιράκ καθορίστηκε από την ανάγκη να διασφαλιστούν τα πετρελαϊκά αποθέματα»!

Την ίδια ώρα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εκρηγνυόταν έξω από φωτογραφείο στη σιιτική συνοικία Αμπούτ Ντσιρ, στη Νότια Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 πολίτες και να τραυματιστούν άλλοι 25 που συμμετείχαν σε γαμήλιο γλέντι. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν άλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που διεξάγονται σε διάφορα σημεία της χώρας.

Η είδηση αυτή συνέπεσε με την ομιλία Μπους, με αφορμή την εθνική γιορτή της Ανεξαρτησίας, η οποία, σε μεγάλο βαθμό, αφιερώθηκε στον πόλεμο στο Ιράκ. Ο Μπους, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μειώνεται διαρκώς το ποσοστό υποστήριξης προς τις επιλογές του, ζήτησε από τους Αμερικανούς «περισσότερη υπομονή, περισσότερο κουράγιο και περισσότερες θυσίες μέχρις ότου υπάρξουν αποτελέσματα από τον πόλεμο στο Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ