Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τη Δευτέρα αναμένεται να εξετάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την πρόσφατη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα η διαπραγματευτική ομάδα του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει επειγόντως σχέδιο ψηφίσματος με βάση το σχέδιο Αχτισάαρι, αναγγέλλοντας προσφυγή σε εναλλακτικές λύσεις, αν η διαδικασία αποτύχει.

Από τη μεριά του, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Ολι Ρεν, διατύπωσε χτες την εκτίμηση ότι σε περίπτωση αποτυχίας στην επίλυση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου «ούτε η Ρωσία ούτε η ΗΠΑ επηρεάζονται τόσο άμεσα απ' ό,τι συμβαίνει στα Βαλκάνια όσο εμείς, οι Ευρωπαίοι», και υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν πρέπει να επιλυθεί με μονομερείς διακηρύξεις ή μονομερείς απειλές για βέτο και πως όσοι εμπλέκονται θα πρέπει να επιδείξουν υπεύθυνη και αποτελεσματική στάση.

Από σήμερα εξάλλου ξεκινούν οι διπλωματικές πιέσεις των Κοσσοβάρων ηγετών για το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, καθώς ο αποκαλούμενος Κοσσοβάρος Πρόεδρος, Φατμίρ Σεζντίου και ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Χασίμ Θάτσι αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ. Την ερχόμενη εβδομάδα ο Σεζντίου και ο Κοσσοβάρος Αλβανός πρωθυπουργός Αγκίμ Τσέκου αναμένεται να μεταβούν στις Βρυξέλλες για να συναντήσουν τον υπεύθυνο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας, Χαβιέρ Σολάνα και τον Ολι Ρέιν.

Στο μεταξύ, αντίθετος στην πρόσφατη πρόταση της Γενικής Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Κάρλα ντελ Πόντε, να εκτίουν τις ποινές τους οι καταδικασθέντες για τα λεγόμενα εγκλήματα πολέμου στις πατρίδες τους, τάχθηκε χτες ο Πρόεδρος του ICTY, Φάουστο Ποκάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ