Σάββατο 7 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δεινός φοροεισπράκτορας

Η εμμονή του δήμου στη φορομπηχτική πολιτική έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις επαγγελματιών και κατοίκων

Μία από τις φορομπηχτικές επιδρομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε βάρος του λαού, διενεργείται μέσω της επιβολής τέλους 2% και 5% επί των ακαθάριστων εσόδων, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για τέλος, το οποίο, μέχρι το 1997 δεν είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα και ήταν στη δικαιοδοσία των δημοτικών συμβουλίων να αποφασίσουν την επιβολή του. Με το νόμο 2539/97, στο πλαίσιο του «Καποδίστρια», και από 1 - 1 - 1998, κατέστη «υποχρεωτικό» και έκτοτε ιδιαίτερα οι μεγάλοι δήμοι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, το επιβάλλουν.

Το τέλος αυτό το παρακρατούν οι επιχειρηματίες και οι μαγαζάτορες από τους πελάτες τους - αυξάνοντας, και μ' αυτό τον τρόπο, τις τιμές των προϊόντων που διαθέτουν - και, στη συνέχεια, το πληρώνουν στο δήμο, λειτουργώντας, εκόντες άκοντες, σαν φοροεισπράκτορες των δήμων.

Το 2% αφορά στα καταστήματα, κάθε είδους, ονομασίας και μορφής, που πουλούν, είτε εντός του καταστήματος, είτε σε πακέτα, φαγητά, ποτά, καφέδες, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, γλυκίσματα (εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες, φαστ - φουντ, πιτσαρίες, καντίνες, ουζερί, καφενεία, καφετερίες, μπαρ, ζυθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά.).

Το 5% επιβάλλεται στα κέντρα διασκέδασης και άλλα καταστήματα με ποτά, μουσική και θέαμα (χορευτικά κέντρα, «μπουζουκτσίδικα», καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, κοσμικές ταβέρνες, μπουάτ κ.ά.)

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το τέλος μπορεί να επιβληθεί και σε άλλες κατηγορίες καταστημάτων, όπως τουριστικών ειδών, ειδών λαϊκής τέχνης, ενθυμίων και δώρων, ενοικίασης σκαφών, θαλάσσιων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων, ποδηλάτων κ.ά.

Πρόκειται για ένα νόμο που λειτουργεί στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φορομπηχτικό μηχανισμό και τον οποίο οι επαγγελματίες χαρακτηρίζουν άδικο, ζητώντας έκδοση νόμου που θα καταργεί το εν λόγω δημοτικό τέλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΔ, πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση, είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει αυτόν το δημοτικό φόρο, όμως, όχι μόνο δεν τον κατάργησε, αλλά φρόντισε για την πιο πιστή και πιο αποτελεσματική εφαρμογή του. Ελεγε, συγκεκριμένα, ο Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Συνεστίαση και Διασκέδαση», το Φλεβάρη του 2004, παραμονές των περασμένων εκλογών: «Ο άδικος φόρος 2% και 5% που επιβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να εκλείψει και ν' αντικατασταθεί από νέο φορολογικό συντελεστή μειωμένο και ισότιμα κατανεμημένο».

Επιπροσθέτως να επισημάνουμε ότι και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, θεωρεί, σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότησή της, αυτό τον δημοτικό φόρο παράτυπο και παράνομο και ζητά από τα εθνικά κράτη να τον καταργήσουν.

Δεινός φοροεισπράκτορας

Πιστός, ανένδοτος και ανάλγητος εκτελεστής αυτού του άδικου αντιλαϊκού νόμου είναι ο Δήμος Λάρισας. Στα 10 χρόνια της θητείας του, ο δήμαρχος Λαρισαίων, Κ. Τζανακούλης, που ανήκει στη ΝΔ, έχει επιδείξει μια πρωτοφανή εμμονή στην ακριβή και ολοκληρωτική εφαρμογή του, επιχειρώντας, με κάθε τρόπο, την είσπραξη του τέλους 2% και 5%. Εμφανίζεται να «μην σηκώνει μύγα στο σπαθί του» και χρησιμοποιεί όλα τα «μέσα» για την επίτευξη του στόχου του.

Π.χ., ο Δήμος Λάρισας πήρε απόφαση να μην χορηγείται άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, άδεια λειτουργίας νέου καταστήματος και άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων, αν όποιος ζητάει την άδεια δεν έχει προηγουμένως εξοφλήσει οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το δήμο. Παρεπόμενη συνέπεια αυτής της απόφασης είναι να βεβαιώνονται, συνεχώς, αστυνομικές παραβάσεις σε βάρος επαγγελματιών και, σε πολλές περιπτώσεις, να τους επιβάλλεται προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας, ή και σφράγισμα των καταστημάτων.

Επίσης, σε όσους χρωστούν πάνω από 10.000 ευρώ δε χορηγείται βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας από την εφορία. Αλλά δε μένει μόνο στις πιέσεις και τους εκβιασμούς. Π.χ., σε όσους χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ και δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν, στέλνει ειδοποιητήρια για κατάσχεση ακίνητης περιουσίας - έχουν αποσταλεί σε δεκάδες επαγγελματίες - ενώ εκκρεμούν δεκάδες δίκες, στις οποίες θα κριθεί αν θα γίνει, ή όχι προσωποκράτηση.

Αυτή η άκρως επιθετική τακτική του δημάρχου Λαρισαίων έχει προκαλέσει κλίμα τρομοκράτησης των καταστηματαρχών της πόλης. Ο ίδιος, μάλιστα, ο Κ. Τζανακούλης, περηφανεύεται γι' αυτό. Μιλώντας πριν λίγα χρόνια στην ΚΕΔΚΕ, δήλωνε με κομπασμό ότι είναι ο πρώτος που δε διστάζει να προχωρήσει σε κατασχέσεις και προσωποκρατήσεις και καλούσε τους συναδέλφους του να τον μιμηθούν!

Δείγμα της εμμονής του είναι και το γεγονός ότι ο Δήμος Λάρισας αρνήθηκε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών του τέλους μέχρι το έτος 1997, παρά τη σχετική ευχέρεια που του έδινε ο Ν. 2819/2000. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά βεβαίωσε και οφειλές από το 1990 και εντεύθεν, αν κι αυτές είχαν παραγραφεί!!

Υπάρχει τρόπος

Η εμμονή του Δήμου Λάρισας στη φορομπηχτική πολιτική του έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των επαγγελματιών, αλλά και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι κι αυτός ο δημοτικός φόρος στρέφεται εναντίον τους και αφαιρεί από την τσέπη τους, καθότι οι καταστηματάρχες τον μεταβιβάζουν στις τιμές των προϊόντων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ακρίβεια, η οποία στη Λάρισα - και ιδιαίτερα στα μαγαζιά στο κέντρο της πόλης - έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και δημιουργεί ίλιγγο.

Στις λαϊκές αντιδράσεις ο δήμαρχος απαντά, επικαλούμενος ότι «αυτά λέει ο νόμος, και είμαι αναγκασμένος να τα τηρήσω». Ομως, είναι προφανές πως δεν είναι τόσο ο νόμος που ωθεί τον Κ. Τζανακούλη στη φορομπηχτική επιδρομή εναντίον της τσέπης των Λαρισαίων. Είναι, κυρίως, η βούλησή του να υπηρετήσει, πιστά και απαρέγκλιτα, την πολιτική της κυβέρνησης του κόμματός του, για τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φορομπηχτικό μηχανισμό.

Αλλωστε, όταν υπάρχει διαφορετική βούληση, υπάρχει και ο τρόπος να αντισταθεί και να απειθαρχήσει ο «αιρετός» στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων.

Και ως παράδειγμα θ' αναφέρουμε τον κομμουνιστή δήμαρχο της Καρδίτσας, Χρ. Τέγο. Στα 8 χρόνια της θητείας του, ο δήμος δεν παρακρατούσε το 2% και το 5% από τους καταστηματάρχες της πόλης του. Βεβαίως, ο νέος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ, που τον διαδέχτηκε, έσπευσε να ανακοινώσει, αμέσως, ότι από τούδε και στο εξής, και ο εν λόγω δημοτικός φόρος θα παρακρατείται...


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ