Σάββατο 7 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Εμπρηστής είναι η πολιτική γης»

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Το γεγονός ότι «η ανάμειξη τραπεζών, επιχειρηματιών, χορηγών και μη κυβερνητικών οργανώσεων στη διάσωση των δασών ανοίγει το δρόμο για αλλαγή χρήσης και για αξιοποίηση των δασών για επιχειρηματικά οφέλη», επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία του Κόμματος με την Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Και τόνισε: «Εμπρηστής είναι η πολιτική γης που ακολουθείται στην Ελλάδα και κυρίως η στοχευμένη οικοπεδοποίηση των δασών και γενικότερα των δασικών εκτάσεων».

Αναλυτικά, η δήλωση της Αλ. Παπαρήγα έχει ως εξής: «Για άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι ο εμπρηστής δεν είναι ο καύσωνας. Εμπρηστής είναι η πολιτική γης που ακολουθείται στην Ελλάδα και κυρίως η στοχευμένη οικοπεδοποίηση των δασών και γενικότερα των δασικών εκτάσεων. Στη φάση που είμαστε συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο να ξεκινήσει από την αρχή, στη βάση βέβαια και της πείρας που υπάρχει, η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και να επιλυθεί το ζήτημα της μη οικοπεδοποίησης, τα ζητήματα της ιδιοκτησίας και να συμπεριλάβουν όχι μόνο τα κλασικά δάση, αλλά και όλες τις δασικές εκτάσεις και τις περιφερειακές εκτάσεις των δασών, ώστε να αποκλειστεί η χρήση γης για οικόπεδα και για κερδοσκοπία ή η πρόκληση εμπρησμών για να προχωράνε αυτά τα μέτρα».

Οπως σημείωσε στη συνέχεια, «υποστηρίζουμε την αποκατάσταση του ρόλου των Δασικών Υπηρεσιών στην πρόληψη, στα πλαίσια βεβαίως του Ενιαίου Φορέα Πρόληψης και Καταστολής μαζί με την Πυροσβεστική, την αποφασιστική ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας, και οικονομικά και με επιστημονικό δυναμικό, και με σταθερό προσωπικό που θα δουλεύει και όχι με τη μορφή της εποχιακής απασχόλησης».

«Υπάρχουν ζητήματα», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, «που έχουν σχέση με την ιδιοκτησία, από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, από την Εκκλησία και άλλους φορείς. Αυτά πρέπει να τελειώσουν. Πρέπει να καταργηθεί αυτή η μορφή ιδιοκτησίας στα δάση και γενικότερα στις δασικές εκτάσεις, σε χώρους ελεύθερους που ανήκουν στο λαό και πρέπει να είναι για λαϊκή χρήση».

Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Θεωρούμε ότι οι προσπάθειες τώρα που γίνονται για την αναδάσωση πρέπει να ξεκινήσουν με ευθύνη του κράτους, με δημόσιες δαπάνες. Αμφισβητούμε αν αυτό μπορεί να υπηρετηθεί με μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τράπεζες και με άλλους χρηματοδότες. Αυτός θα είναι ένας τρόπος για να διαχωριστεί η ευθύνη του κράτους και να μετατεθεί σε ιδιωτικούς φορείς. Και θα το πούμε καθαρά, μπορεί να υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι πολύ ρομαντικοί σε αυτό το θέμα, αλλά κατά τη γνώμη μας η ανάμειξη τραπεζών, επιχειρηματιών, χορηγών και μη κυβερνητικών οργανώσεων στη διάσωση των δασών ανοίγει το δρόμο για αλλαγή χρήσης και για αξιοποίηση των δασών για επιχειρηματικά οφέλη. Εμείς δεν πιστεύουμε στην ειλικρίνεια της λεγόμενης Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης».

«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες»

Ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, τόνισε από την πλευρά του ότι «με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συζητήσαμε σήμερα για το τι δεν πήγε καλά στις επιχειρήσεις αυτές που έγιναν, αλλά συζητήσαμε και για την επόμενη μέρα. Συζητήσαμε για την αποκατάσταση του ορεινού όγκου και συζητήσαμε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δασική Υπηρεσία». Και συμπλήρωσε: «Προβλήματα που αφορούν την πρόληψη των πυρκαγιών, προβλήματα που αφορούν τους δασικούς χάρτες, προβλήματα που αφορούν την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Εμείς, ευελπιστούμε ότι η στήριξη του πολιτικού κόσμου, θα είναι αμέριστη, στο να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία σύγχρονη και αποτελεσματική που θα μπορέσει να προστατεύσει αποτελεσματικά το δασικό πλούτο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι έφταιξε, ο Ν. Μπόκαρης τόνισε: «Υπήρχαν προβλήματα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, εκτιμούμε ότι υπήρχαν και πολιτικές ευθύνες, όμως, θα πρέπει, σήμερα, να αφήσουμε αυτή την εσωστρέφεια και να περάσουμε στην επόμενη μέρα. Πώς, δηλαδή, θα αποκαταστήσουμε τον Εθνικό Δρυμό και πώς θα αποδώσουμε στην ελληνική κοινωνία αυτό που έχασε, χωρίς στην πραγματικότητα λόγο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ