Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέατρο παντού

«Μαντζουράνα στο κατώφλι - γάιδαρος στα κεραμίδια», στο θέατρο «Πέτρας»
«Μαντζουράνα στο κατώφλι - γάιδαρος στα κεραμίδια», στο θέατρο «Πέτρας»
Σήμερα, στο θέατρο «Πέτρας» στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου των εκδηλώσεων του δήμου Πετρούπολης, τα ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και Σερρών παρουσιάζουν το έργο του Γιώργου Αρμένη «Μαντζουράνα στο κατώφλι - γάιδαρος στα κεραμίδια», έργο που πρωτοπαίχτηκε με μεγάλη επιτυχία από το «Θέατρο Τέχνης» το 1979. Τα 30 χρόνια στο θέατρο του Γιώργου Αρμένη αποτέλεσαν βασικό λόγο αυτής της συνεργασίας και ο Γιώργος Αρμένης συμμετέχει και με τις τρεις ιδιότητές του, ως σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος στο σημείωμά του «ο χρόνος τρέχει λες και τον κυνηγάνε. Μεγαλώνουμε, γερνάμε, οι γενιές αλλάζουν, άλλοι έρχονται και άλλοι φεύγουν. Πρόσωπα, γεγονότα, κλάματα, πόθοι, χαρές και όνειρα τρέχουν πιασμένα με το χρόνο. Τρέχουν και ζωγραφίζουν χιλιάδες εικόνες. Αυτές τις εικόνες που έζησα, που έμαθα, προσπάθησα να τις εντάξω μέσα σε μια θεατρική λαϊκή πανηγυριώτικη φόρμα». Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Δαμιανού Ζαρίφη, η μουσική του Χρήστου Λεοντή και οι χορογραφίες της Βάλιας Παπαχρήστου. Μαζί με τον Γιώργο Αρμένη παίζουν: Πασχάλης Τσαρούχας, Νίκος Δαδινόπουλος, Μελίνα Βαμβακά, Τζένη Σκαρλάτου, Κώστας Μπάρας, Μαργαρίτα Βαρλάμου, Χρίστος Τσίρτσης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μαρία Μπενάκη, Βιβή Νικοπούλου, Παρασκευή Νέδου, Σοφία Καραγιάννη, κ.ά. που ερμηνεύουν περισσότερους από 60 ρόλους.

  • Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει, σήμερα, τη μουσική παράσταση «Το τραγούδι του έρωτα» και είναι βασισμένη στο θέατρο και την ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Τα τραγούδια των Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Λεοντή, Μαμαγκάκη, Γλέζου αποτελούν είτε τους συνδετικούς κρίκους, είτε μπαίνουν μέσα στην ίδια τη θεατρική δράση. Η σύνθεση των κειμένων και η σκηνοθεσία είναι της Νανάς Νικολάου, η ενορχήστρωση του Γιάννη Ιωάννου, τα σκηνικά - κοστούμια της Λαμπρινής Καρδάρα, οι χορογραφίες του Βασίλη Μυριανθόπουλου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Βέρα Κρούσκα, Πελαγία Αγγελίδου, Ανατολή Αθανασιάδου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Χρήστος Κελαντώνης, Κώστας Τερζάκης, κ.ά. Ορχήστρα 5 μουσικών επί σκηνής με σολίστ στο πιάνο τον συνθέτη Γιάννη Ιωάννου. Τραγουδά η Καλλιόπη Βέττα.
  • Πέρασαν δεκαπέντε χρόνια από τότε που μια παρέα 24 κατοίκων της Νέας Ερυθραίας αποφάσισαν να ιδρύσουν το «Λαϊκό Θέατρο», το οποίο, θέλοντας να μείνει πιστό στους στόχους του, που είναι το ελληνικό έργο, πέρσι ανέβασε την «Απαγωγή της Σμαράγδως» του Μ. Κουνελάκη, ενώ φέτος θα παρουσιάσει την κωμωδία του Δ. Βυζάντιου «Βαβυλωνία». Η παράσταση που θα παίζεται από 1 έως 30 του Σεπτέμβρη, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αθανασόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Λαμπράκη και μουσική επιμέλεια Χάρη Λαμπράκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν 18 ηθοποιοί εκ των οποίων οι δέκα είναι ερασιτέχνες: Δημήτρης Αθανασόπουλος, Γιώργος Κυριακίδης, Θανάσης Παπαδόπουλος, Μανώλης Σορμαΐνης, Αννα Πατέλη, Σταύρος Καναράς, Νίκος Τσαρδούλιας, Κώστας Καλοκαιρινός, Μιχαήλ Γιαννικάκης κ.ά.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θεατρικές διαδρομές (2012-08-07 00:00:00.0)
«Βασικά τον λένε»... Γ. Αρμένη (2005-01-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-07-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-07-25 00:00:00.0)
«Μαντζουράνα» σ' όλη την Ελλάδα (2000-06-06 00:00:00.0)
Κάθε φέτος και... φτωχότερο (1996-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ