Τρίτη 10 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
Βρόχος τα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ

Παρέμβαση της Διαμάντως Μανωλάκου στο Ευρωκοινοβούλιο. Επιβεβαιώνει την πολιτική αφανισμού των κτηνοτρόφων η Κομισιόν

Ασφυκτικές συνθήκες για τους κτηνοτρόφους των νησιών του Αιγαίου διαμορφώνουν τα νέα μέτρα της ΕΕ για την κτηνοτροφία, καθώς οι αυξημένες απαιτήσεις προδιαγραφών για τη μεταφορά των ζώων κάνουν το κόστος δυσβάσταχτο για τους κτηνοτρόφους.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με Ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθιξε το εν λόγω ζήτημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «η εφαρμογή του κανονισμού 1914/2006, που επιβάλλει ειδικές προδιαγραφές στα αυτοκίνητα μεταφοράς ζώντων ζώων προς σφαγή, δημιουργεί σοβαρά αδιέξοδα στην κτηνοτροφία των μικρών νησιών του Αιγαίου, στα οποία δεν υπάρχουν σφαγεία και οι πλοιοκτήτες αρνούνται να μεταφέρουν τα αυτοκίνητα ειδικών προδιαγραφών ή τα μεταφέρουν με ιδιαίτερα υψηλά κόμιστρα, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται τα όποια κίνητρα έχουν θεσμοθετηθεί για την κτηνοτροφία αυτών των νησιών. Προτίθεται η Επιτροπή να τροποποιήσει το σχετικό κανονισμό, έτσι ώστε να δοθούν ειδικά κίνητρα για τη μεταφορά ζώντων ζώων προς σφαγή ή ακόμα να εξαιρεθούν από τις σχετικές διατάξεις ειδικά τα νησιά του Αιγαίου;».

Η απάντηση της Επιτροπής επιβεβαιώνει την προσήλωση της ΕΕ στην πολιτική εξαφάνισης των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, με πρώτα θύματα τους κτηνοτρόφους περιοχών όπως το Αιγαίο. Συγκεκριμένα στην απάντησή της η Κομισιόν αναφέρει ότι «όσον αφορά τη μεταφορά ζώντων ζώων προς σφαγή, ουδεμία ενέργεια είναι δυνατή βάσει του κανονισμού (ΕΚ) 1914/2006. Ο κανονισμός αυτός της Επιτροπής προβλέπει λεπτομερείς κανόνες για τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου, όσον αφορά ιδιαίτερα το περιεχόμενο, την εφαρμογή και την τροποποίηση στη συνέχεια του προγράμματος στήριξης, καθώς και τους ελέγχους, κοινοποιήσεις και ρυθμίσεις υποβολής εκθέσεων».

Παράλληλα αποκαλύπτεται και η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, όχι μόνο να εφαρμόσει πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ, που άλλωστε σταθερά στηρίζει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και να μην αναζητήσει ούτε καν και αυτά τα περιθώρια που δίνει η ΕΕ για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων, που πολλαπλά χτυπήματα έχουν δεχτεί από την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Η τοποθέτηση της Κομισιόν στην απάντησή της είναι ξεκάθαρη για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αναφέρει: «προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη ο απομακρυσμένος χαρακτήρας ορισμένων περιφερειών από το κύριο γεωγραφικό σώμα της Κοινότητας, ο κανονισμός του Συμβουλίου (ΕΚ) 1/2005 προβλέπει τη δυνατότητα της Επιτροπής να παρέχει παρέκκλιση με τη διαδικασία της επιτροπολογίας όσον αφορά ορισμένες απαιτήσεις. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να μελετήσει την ιδιάζουσα περίπτωση των νήσων του Αιγαίου. Η διαδικασία, ωστόσο, απαιτεί αίτημα των ελληνικών αρχών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής».

Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να καταδικάσουν και στις επερχόμενες εκλογές, την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, αλλά και την προσήλωση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου στην εφαρμογή της, γυρίζοντας την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ