Τρίτη 10 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Και νέες απαλλαγές στη βιομηχανία

Τι προβλέπει ο νέος Τελωνειακός Κώδικας

Και νέες φορολογικές απαλλαγές παραχωρεί η κυβέρνηση της ΝΔ στις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται η φορολογική επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ειδικότερα, στο νόμο 3583/07 «Αναμόρφωση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και άλλες διατάξεις», η κοινοποίηση του οποίου δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, μεταξύ άλλων προβλέπεται:

Η επέκταση της απαλλαγής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πέραν του πετρελαίου εσωτερικής καύσης που ισχύει σήμερα για τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες και σε άλλα ενεργειακά προϊόντα, όπως το φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), το ελαφρύ πετρέλαιο (White Spirit), τα ελαφρά λάδια κλπ.

Από τον ΕΦΚ απαλλάσσονται επίσης ο λιθάνθρακας, ο λιγνίτης και ο οπτάνθρακας, που χρησιμοποιούνται για χημική αναγωγή, ηλεκτρολυτική και μεταλλουργική κατεργασία. Με τον ίδιο νόμο καταργείται το ειδικό καθεστώς μειωμένης φορολόγησης του υγραερίου και του μεθανίου που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία σαν καύσιμη ύλη, το οποίο ίσχυε έως τις 31/12/2006. Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι έως τις 15/10/2003 παραλάμβαναν πετρέλαιο θέρμανσης και δεν το χρησιμοποιούσαν για χρήση θέρμανσης, καλούνται να καταβάλουν τη διαφορά του ποσού του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης που ίσχυε κατά το χρόνο βεβαίωσης της παράδοσης. Η διάταξη ισχύει και για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, στην περίπτωση που καταβληθούν τα αποδεικτικά στοιχεία καταβολής της διαφοράς του ποσού του ΕΦΚ. Απαλλάσσονται από τον ΕΦΚ τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, καθώς και η αιθυλική αλκοόλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κτηνιατρικών φαρμάκων. Για τη φορολογία του καπνού προστίθεται «πονηρή» διάταξη, σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση καταβολής των φορολογικών επιβαρύνσεων, λόγω απώλειας των ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού (από την πλευρά των βιομηχανιών καπνού), υπάρχει διάκριση μεταξύ άλλων αιτιών απώλειας, πλην της ανωτέρας βίας, την οποία μπορούν να επικαλεστούν για να μην τους καταβληθούν τα πρόστιμα. Στο κεφάλαιο, τέλος, της φορολογίας των αυτοκινήτων, προβλέπεται απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα αυτοκίνητα τύπου JEEP, τα οποία είχαν ταξινομηθεί στο παρελθόν στη χώρα μας και είχαν μεταφερθεί σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ ή είχαν εισαχθεί σε τρίτη χώρα και επανέρχονται στη χώρα μας με ξένες πινακίδες με σκοπό να επαναταξινομηθούν. Προβλέπονται, επίσης, ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις για τα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ενώ, τέλος, ο χρόνος αποχαρακτηρισμού των δημόσιων οχημάτων περιορίζεται από τα 10 στα 5 χρόνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόκληση από εταιρεία πετρελαιοειδών (2008-03-29 00:00:00.0)
Ανέξοδες προεκλογικού χαρακτήρα «παροχές» (2007-05-23 00:00:00.0)
Μαδάς τη χήνα χωρίς να κακαρίζει (2002-04-14 00:00:00.0)
Μειώνονται οι ειδικοί φόροι για ΙΧ (1999-09-03 00:00:00.0)
Πλήθος παραβατών στη διακίνηση πετρελαίου (1997-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ