Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Στον «ουρανό» του Μπουνιουέλ

Ο μεγάλος σκηνοθέτης Λουίς Μπουνιουέλ υπογράφει τη μεξικάνικη ηθογραφικής κομεντί «Το ανέβασμα στον ουρανό», που θα μεταδώσει απόψε στις 00.45 η ΝΕΤ.

H ιστορία εξελίσσεται σ' ένα μικρό χωριό του Μεξικού. Ενας νεαρός άνδρας, ο Ολιβέιρο που είναι νιόπαντρος, μαθαίνει ότι η μητέρα του πεθαίνει. Η μητέρα του τον στέλνει στην πόλη να φέρει ένα συμβολαιογράφο για τη διαθήκη. Ξεκινάει λοιπόν με ένα παλιό λεωφορείο γεμάτο ετερόκλητους, γραφικούς ανθρώπους. Το ταξίδι του Ολιβέιρο θα είναι γεμάτο από απρόσμενες περιπέτειες και ερωτικούς πειρασμούς, που θα του φανερώσουν μια άλλη πλευρά της ζωής. Ο οδηγός δε βιάζεται να φτάσουν στην πόλη. Συμβαίνουν συνεχώς διάφορα γεγονότα που κάνουν να παρεκκλίνει το λεωφορείο ή να καθυστερεί. Ο Ολιβέιρο έχει σεξουαλική σχέση με την όμορφη Ρακέλ που κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προσπαθεί να τον γοητεύσει. Ολα αυτά τα περιστατικά αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Οταν ο Ολιβέιρο επιστρέφει στο χωριό του χωρίς το συμβολαιογράφο, αλλά με τα απαραίτητα χαρτιά η μητέρα του είναι ήδη νεκρή. Πραγματοποιεί την τελευταία της επιθυμία βάζοντας το δακτυλικό της αποτύπωμα στο κάτω μέρος της διαθήκης.

Η ταινία αρχίζει σαν ντοκιμαντέρ με μια μικρή εισαγωγή στη γεωγραφία του χώρου που διαδραματίζεται η υπόθεση. Μια κομεντί νεορεαλιστική, ασυνήθιστη για τον Μπουνιουέλ, ο οποίος όμως την μπολιάζει με την ήρεμη φιλοσοφία του, με την κατάφαση στη ζωή. Ετσι τελικά το φιλμ γίνεται ένας απλός, σύγχρονος μύθος, κατά το πρότυπο των θεμελιωδών αρχαίων μύθων. Μία οδύσσεια, χωρίς δόξα, αλλά γεμάτη ανθρωπιά και χιούμορ, μέσα στην κλασική ισπανική παράδοση του πικαρέσκο. Ο Μπουνιουέλ απεικονίζει έναν κόσμο ζωικό, χυμώδη, χωρίς μεταφυσική και φόβο θανάτου. Στην ταινία, τα πάντα, η ζωή, ο έρωτας, ο θάνατος, είναι ένας φυσικός κύκλος που οι απλοί άνθρωποι αποδέχονται χωρίς δέος και φόβο, ως μέρος ενός ταξιδιού που κάποτε σε ανεβάζει... όντως στον ουρανό. Παίζουν: Εστεμπάν Μάρκεζ, Λίλια Πράντο, Κάρμεν Γκονζάλες, Λεονόρ Γκομέζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ