Σάββατο 14 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκατάλειψη αρχοντικών και Μουσείου Ελασσόνας

Δύο Ερωτήσεις προς τον υπουργό Πολιτισμού, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής. Η μία αφορά στην ανάγκη προστασίας των αρχοντικών των Σβαρτς στα Αμπελάκια Ν. Λάρισας. Οι βουλευτές τονίζουν σχετικά: «Ερμαια στη φθορά του χρόνου και ξεχασμένα από το ΥΠΠΟ είναι τα δύο αρχοντικά των Σβαρτς στα Αμπελάκια Ν. Λάρισας. Οσον αφορά στο αρχοντικό του Δημητρίου Σβαρτς, ήδη, έχει καταρρεύσει ένα μεγάλο μέρος του, ενώ σε καλύτερη κατάσταση είναι εκείνο του Γεωργίου Σβαρτς, που, όμως, χρειάζεται, άμεσα, εργασίες συντήρησης». Και ρωτούν τον υπουργό, «εάν είναι στις προθέσεις του ΥΠΠΟ να προστατέψει αυτά τα μουσεία λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής στα Αμπελάκια Λάρισας».

Η άλλη Ερώτηση αφορά στο Μουσείο Ελασσόνας του Ν. Λάρισας. Οι βουλευτές επισημαίνουν: «Εδώ και δεκαετίες έχει αναστηλωθεί το παλιό κτίριο επί της οδού 1ης Μεραρχίας, στην Ελασσόνα, για να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Τα ευρήματα, όμως, μέχρι σήμερα βρίσκονται στοιβαγμένα σε νοικιασμένες αποθήκες, οι οποίες φυσικά είναι κλειστές για το κοινό, ενώ το κτίριο που προοριζόταν για μουσείο παραμένει αναξιοποίητο και καταστρέφεται. Αίτημα των κατοίκων και των φορέων της Ελασσόνας είναι να λειτουργήσει το μουσείο, να τοποθετηθούν τα ευρήματα και να δοθεί, επιτέλους, η δυνατότητα στο κοινό να τα δει».

Και, βέβαια, ρωτούν ποια «μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να λειτουργήσει το Μουσείο στο κτίριο που επισκευάστηκε για να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ