Σάββατο 14 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πίστη στις αρχές του ΠΑΣΟΚ με πρότυπο τον Σαρκοζί...

Περιβόλι αντιφάσεων και βερμπαλισμών ήταν η χθεσινή ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Με όσα είπε έκανε φανερή την αγωνία του, την αγωνία του κόμματός του να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ, που όμως τον οδήγησε στο να προβάλει ως πρότυπο την πολιτική του Γάλλου Προέδρου Ν. Σαρκοζί! «Αν χρειαστεί, είπε αναφερόμενος σε ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα διαπραγματευτούμε με την ΕΕ για να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Κάτι που για την πατρίδα του έκανε πρόσφατα ο Σαρκοζί. Σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έκανε ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας αναδρομή της προσέγγισης που επιδίωξε αρχικά με την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή, ουσιαστικά περιέγραψε το πλαίσιο της δικομματικής σύγκλισης, που ανεξάρτητα από την όποια έκβασή της αποτελεί το περίγραμμα της πολιτικής του δικομματικής συναίνεσης. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ με αρχηγό ένα νέο πολιτικό. Δημόσια πρότεινα τη συνεννόηση και συμβολή της αντιπολίτευσης στα μεγάλα θέματα του έθνους. Στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό. Στην αντιμετώπιση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας μέσα στα πλαίσια της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ. Στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στο Δημόσιο. Στην εμπέδωση της αξιοκρατίας παντού. Σε ριζοσπαστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ακόμα και στην από κοινού "απογραφή" της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας».

Ομως, όπως πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου, αυτή η συνεννόηση δεν υπήρξε γιατί δεν την ήθελε η ΝΔ. Ωστόσο, αντιλαμβανόμενος ότι όλα αυτά οδηγούν στην επιβεβαίωση της στρατηγικής σύγκλισης των δύο κομμάτων, έσπευσε στη συνέχεια της ομιλίας του να ...διευκρινίσει: «Οχι, σύντροφοι και συντρόφισσες, δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Επιλέγουμε άλλον δρόμο, η ταυτότητά μας είναι διαφορετική, οι αξίες μας διαφορετικές, οι πρακτικές μας δημοκρατικές, η φιλοσοφία μας διαυγής».

Για να το αναιρέσει στη συνέχεια, δείχνοντας ότι στην ουσία η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση δεν αφορά τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της, αλλά κυρίως την ...αξιοπιστία της και τη ...συνέπειά της. Ετσι, για την Εκπαίδευση κατήγγειλε την κυβέρνηση, γιατί, αντί να κάνει «πραγματικές μεταρρυθμίσεις», προχωράει σε «μικροδιευθετήσεις που πάνε το εκπαιδευτικό μας σύστημα πίσω». Επίσης την κατηγόρησε για καθυστερήσεις στο Ασφαλιστικό, προβάλλοντας ότι «στην Ευρώπη, η συζήτηση για το μέλλον των ασφαλιστικών συστημάτων μαίνεται», ενώ στην Ελλάδα «η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις αλλαγές που ήδη έχουν ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ». Το ίδιο και για τις εργασιακές σχέσεις, καθώς «στην Ευρώπη γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις και το συνδυασμό ευελιξίας και ασφάλειας».

Εντόπισε, δε, την κριτική του για τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων στο ότι πούλησαν τον ΟΤΕ «για καθαρά ταμειακούς λόγους και χωρίς καμιά αναπτυξιακή προοπτική». Το ίδιο και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «απλά και μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες του προϋπολογισμού». Δηλαδή, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις της ΝΔ και ναι στις ιδιωτικοποιήσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτές δίνουν καλύτερη προοπτική...

Αναφωνώντας το «φτάνει πια!», που, όπως είπε, ακούγεται ήδη παντού, ζήτησε «εκλογές τώρα!» και διαβεβαίωσε ότι «ξαναβρήκαμε το νήμα που ενώνει τις ιδρυτικές μας αρχές με το παρόν και το μέλλον του λαού και της πατρίδας» και έκανε λόγο για τη «νέα μεγάλη αλλαγή». Παρομοίασε ακόμα την κυβέρνηση με καταιγίδα που σαρώνει τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ