Κυριακή 15 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανοίγει» το πεδίο δράσης του κεφαλαίου

«Αυτή τη στιγμή το μεγάλο έγκλημα που ετοιμάζεται και για την Παιδεία και κανένα κόμμα δε μιλάει γι' αυτό, δεν αντιπαρατίθεται, είναι όταν θα γίνει ο "Καποδίστριας 2" και οι 1.000 δήμοι θα γίνουν 400 και οι 57 νομαρχίες 12. Θα περάσουν στη νέα διοικητική δομή την Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια. Κι αυτό θα γίνει με όρους ιδιωτικοποίησης, κατηγοριοποίησης, διάσπασης του ενιαίου χαρακτήρα». Με τον παραπάνω τρόπο εξήγησε, σε συνέντευξή της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τη «μεγάλη μεταρρύθμιση» στη διοικητική δομή της χώρας.

Δε χρειάζεται να πάμε μακριά για να καταλάβουμε πώς έχει το σχέδιό τους. Ηδη, έχουν φτιάξει το τοπίο: Θεσμοθέτησαν την «Περιφέρεια» σαν εκπρόσωπο της κεντρικής διοίκησης στην Αυτοδιοίκηση και συνένωσαν Δήμους με τον «Καποδίστρια», ενώ παράλληλα εκχώρησαν αρμοδιότητες στην ΤΑ. Τώρα θέλουν να περιορίσουν, με την περιβόητη «μεταρρύθμιση», τον αριθμό των δήμων και των περιφερειών και παράλληλα τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΤΑ. Το έκαναν τμηματικά, τώρα ετοιμάζονται να το κάνουν ολοκληρωμένα.

Κράτος - πλασιέ του κεφαλαίου

Ας εξηγήσουμε καλύτερα τι σημαίνει αυτό. Με το πρόσχημα πως το κράτος «δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας», κάνουν το κράτος καλύτερο πλασιέ των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Υπονόμευσαν και υποβάθμισαν, για παράδειγμα, τη Δημόσια Υγεία και τη Δημόσια Παιδεία, και τώρα προτείνουν να περάσει στην Αυτοδιοίκηση, όπου ήδη έχουν διαμορφώσει το τοπίο επενδύσεων για τους επιχειρηματίες. Μας προτείνουν δηλαδή μια «πολυ- επίπεδη» διακυβέρνηση, με τη συμμετοχή και των δυνάμεων της αγοράς. Παρουσιάζουν την ανάγκη να υπάρχει ένα κράτος «συντονιστής» που θα απομακρυνθεί από τα δημόσια αγαθά και απλά θα τα... διαχειρίζεται. Στην ουσία με ισχυρότερο ρόλο στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις.

Με λίγα λόγια η ΤΑ θα μετατραπεί σε μια τεράστια επιχείρηση που θα πουλά τις υπηρεσίες, μαζί με τις επιχειρήσεις. Εκτός των παραπάνω ο μικρότερος αριθμός δήμων και νομών, θα δίνει τη δυνατότητα να προωθούνται μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες των εκάστοτε έργων. Θα βγουν απ' το παιχνίδι οι μικροεργολάβοι και θα αναλαμβάνουν έργα μόνο οι πολυεθνικές.

Παράλληλα, σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση στην ΤΑ ώστε να εφαρμόζει, χωρίς αντιρρήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανταποδοτικότητα, τη φορολογία μαζί με το μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή προτείνεται και η δημιουργία των λεγόμενων Μητροπολιτικών Δήμων που θα έχουν σφαιρική ευθύνη για περιοχές ώστε να ελέγχονται καλύτερα στη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν. Για να γίνουν όλα αυτά, για να υλοποιείται η πολιτική της κεντρικής εξουσίας, θα απαιτούνται αιρετοί μάνατζερ, λογιστές, διαχειριστές.

Σημαντική πτυχή της όλης «επιχείρησης» είναι η «πολυτέλεια» που θα έχει η κεντρική εξουσία, να μην εισπράττει όλη τη δυσαρέσκεια και τη λαϊκή οργή απ' την αντιδραστική πολιτική. Θα αποπροσανατολίζει για το ποιος φταίει και υποβαθμίζονται οι ευθύνες σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον θα εκτονώνεται η λαϊκή αντίδραση τοπικά.

Το ΚΚΕ θεωρεί πως η οποιαδήποτε Διοικητική Δομή πρέπει να ενισχύει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να λειτουργεί προς όφελός τους και να μην εξυπηρετεί το κεφάλαιο. Το ζήτημα είναι ποιος κερδίζει από τις αλλαγές και ποιος χάνει. Η «ανάπτυξη» δε γίνεται με διοικητικές αλλαγές. Το θέμα είναι ποιος ελέγχει την αναπτυξιακή διαδικασία, ποιο είναι το αποτέλεσμά της και ποιος ωφελείται. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες της ανισόμετρης ανάπτυξης της περιφέρειας, όπως και για την ερήμωση της υπαίθρου. Εχει άμεση σχέση με την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων που κυβερνούν.

Η ανάπτυξη προς όφελος του λαού δεν είναι θέμα διοικητικής δομής αλλά διαφορετικής πολιτικής κατεύθυνσης. Το ΚΚΕ επιμένει στον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου - Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια. Στο σχεδιασμό μιας ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές προς όφελος των εργαζομένων. Στην ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας νομών και δήμων με ένα σεβαστό ποσοστό απ' τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ