Κυριακή 15 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πίστα «καρτ» μέσα στην «αναδάσωση»

Μέσα στο δάσος, κατασκευάστηκε μια ολόκληρη πίστα αγώνων «καρτ»! Η κερδοσκοπία δεν έχει όρια...
Μέσα στο δάσος, κατασκευάστηκε μια ολόκληρη πίστα αγώνων «καρτ»! Η κερδοσκοπία δεν έχει όρια...
Το οδοιπορικό μας ξεκινά από την κοινότητα της Σταμάτας. Το δάσος εκεί είχε καεί το 1990 και τμηματικά κάηκε ξανά με τις πυρκαγιές του 1995 και του 1998. Καθώς ανεβαίνουμε στο βουνό, διαπιστώνουμε όλο και περισσότερο το έγκλημα που έχει συντελεστεί στην καρδιά του δάσους. Μαζί μας, η Σοφία Χατζηκομνηνού, κάτοικος της περιοχής και πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος «Νέες Δρυάδες».

Μια τεράστια έκταση, 30 στρεμμάτων, έχει επιχωματωθεί και μπαζωθεί. Τα δέντρα που υπάρχουν έχουν ξεραθεί. Ο χώρος διεκδικείται από ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήθελαν να φτιάξουν ένα «κτήμα» για τελετές γάμων. Προς το παρόν έχουν σταματήσει οι εργασίες. Προχωρώντας, δεξιά και αριστερά του δρόμου, συναντάμε μπουλντόζες, ενώ οι μαντρωμένοι χώροι όλο και πληθαίνουν. «Η κατάσταση αυτή έχει ξεκινήσει απ' τη δεκαετία του '80», μας λέει η Σ. Χατζηκομνηνού.

Και πράγματι, ακόμη και για τον απλό παρατηρητή γίνεται φανερό ότι εκεί που κάποτε υπήρχε δασική έκταση, έχουν «φυτευτεί»... αγροτεμάχια. Ο στόχος είναι προφανής: Από δασικές εκτάσεις θα χαρακτηριστούν γεωργικές - καλλιεργήσιμες εκτάσεις, για να μικρύνει ακόμα περισσότερο το δάσος.

Πίστα «καρτ» στη μέση του δάσους...

Στη μέση του δάσους και ενώ πλέον έχουμε βγει απ' την Κοινότητα Σταμάτας και προχωράμε προς τα ανατολικά συναντάμε μια πίστα... αγώνων «καρτ»! «Πότε έγινε αυτό;», ρωτάμε. «Πού να ξέρουμε; Κι εμείς το ανακαλύψαμε κάποια στιγμή, πριν από τρία - τέσσερα χρόνια», μας λέει η Σ. Χατζηκομνηνού. Το θέαμα είναι πράγματι πρωτόγνωρο: Στο χώρο που μέχρι πρόσφατα ήταν δάσος, ιδιώτες, με την ανοχή, προφανώς, των αρχών, κατασκεύασαν μια πίστα αγώνων! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος όπου τώρα υπάρχει η πίστα «καρτ» είχε καεί το 1990, επί ΝΔ. Το 1992 κηρύχτηκε αναδασωτέα έκταση με το νόμο 3051/92 (ΦΕΚ 1194/Δ/92, απόφαση νομάρχη Ανατολικής Αττικής). Και πράγματι... Πριν λίγα χρόνια, «φυτεύτηκε» η πίστα καρτ!

Ο γνωστός οικοδομικός συνεταιρισμός«Νέα Αιολίς», που έχει χτιστεί - στην κυριολεξία - μέσα στο δάσος...
Ο γνωστός οικοδομικός συνεταιρισμός«Νέα Αιολίς», που έχει χτιστεί - στην κυριολεξία - μέσα στο δάσος...
Καθώς προχωράμε, βλέπουμε το ίδιο σκηνικό. Διαρκείς εκχερσώσεις, επιχωματώσεις και μπαζώματα καθ' όλο το μήκος παράπλευρα των δρόμων. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο, όπου έχουν κατασκευαστεί μια σειρά από αυθαίρετα κτίσματα, διαπιστώνουμε ακόμη και την ύπαρξη... ανεμογεννήτριας. Ποιος είπε ότι οι καταπατητές δεν έχουν οικολογικές ευαισθησίες;

Μπαζωμένο ρέμα

Από εκεί κατευθυνόμαστε στο Διόνυσο. Στο τέλος της κοινότητας, συναντάμε μια μπάρα με τη σήμανση «Απαγορεύεται». Μπαίνοντας μέσα στο χώρο, συναντάμε άλλη μια «καραμπινάτη» παρανομία, από την ίδια την Κοινότητα Διονύσου. Σύμφωνα με έκθεση αυτοψίας του Δασαρχείου, στις 14/2/2007 «η Κοινότητα Διονύσου προέβη κατά το παρελθόν και διαρκώς μέχρι σήμερα στο μπάζωμα ρέματος».

Το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό. Είναι φανερό ότι, σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης, τα νερά δε θα μπουν στο ρέμα - το οποίο δε θα υπάρχει - αλλά θα παρασύρουν στο πέρασμά τους τα σπίτια της κοινότητας. Τελικά, τα «έργα» επιχωμάτωσης σταμάτησαν μετά από πιέσεις των κατοίκων.

Την ίδια στιγμή, στο Διόνυσο, η κατασκευαστική εταιρεία «DESIGNER VILLAGE» πραγματοποιούσε επί μακρόν ένα «φιλόδοξο» - όπως η ίδια το χαρακτήριζε - πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών. Φυσικά, ο εν λόγω «συνοικισμός» της ιδιωτικής εταιρείας κατασκευαζόταν μέσα σε καμένες από το 1998 εκτάσεις (ΠΑΣΟΚ). Το σχέδιο τελικά «ναυάγησε», πριν από περίπου ένα μήνα, όχι όμως γιατί το κράτος επενέβη, αλλά διότι... οι εταιρείες που απάρτιζαν την κατασκευαστική τα «έσπασαν»! Παρ' όλα αυτά, είχαν προλάβει να ρίξουν τα θεμέλια για μια σειρά από υπερπολυτελείς βίλες.

«Ιδιοκτησία Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δικηγόρων Πειραιώς» αναγράφεται στην ταμπέλα. Η περιοχή είναι εκτός σχεδίου...
«Ιδιοκτησία Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δικηγόρων Πειραιώς» αναγράφεται στην ταμπέλα. Η περιοχή είναι εκτός σχεδίου...
Στην Κοινότητα της Ροδόπολης, ο οικοδομικός συνεταιρισμός «Νέα Αιολίς» εξασφάλισε οικοδομικές άδειες σε αναδασωτέα περιοχή και έχει κατασκευάσει μεγαθήρια. Το εν λόγω έγκλημα έγινε σε δύο δόσεις. Η πρώτη με τις πυρκαγιές του '90 (ΝΔ) και η δεύτερη με τις πυρκαγιές του '98 (ΠΑΣΟΚ). Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Λίγο παρακάτω συναντούμε ένα χωμάτινο γήπεδο ποδοσφαίρου και ένα μπάσκετ. Είναι φανερό ότι ακόμη και αυτά έχουν γίνει με επιχωματώσεις.

Βγαίνοντας από το Διόνυσο, συναντούμε μια ταμπέλα, απ' αυτές που έχουν κατακλύσει το βουνό της Πεντέλης: «Ιδιοκτησία Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δικηγόρων Πειραιώς», βλέπουμε σε μια πευκόφυτη έκταση. Και λίγο παραπέρα τις γνωστές ταμπέλες διαφόρων κτηματομεσιτών, που πωλούν «σπίτια - οικόπεδα - αγροτεμάχια» στην περιοχή. Μάλιστα, μία απ' αυτές, είναι καρφωμένη πάνω σε δέντρο...


Ρεπορτάζ:
Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ