Τρίτη 17 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε παγκόσμια πρώτη

Σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση παρουσιάζεται σήμερα (9μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το έργο του Φίλιππου Τσαλαχούρη «24 Ελληνικοί Χοροί για το Μουσείο Μπενάκη» - παραγγελία του Μουσείου στο συνθέτη - με αφορμή τα εκατό χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Σκαλκώτα. Σημειώνουμε ότι στο Μουσείο φυλάσσεται η χειρόγραφη παρτιτούρα των «36 Ελληνικών Χορών» του Σκαλκώτα, την οποία ο ίδιος ο συνθέτης εμπιστεύτηκε στον φιλόμουσο Μανώλη Μπενάκη, γιο του ιδρυτή του Μουσείου.

Το νέο έργο ακολουθεί δρόμους και αντλεί θέματα από τόπους που ο Σκαλκώτας δεν είχε συμπεριλάβει (λ.χ. Μικρά Ασία, Κύπρος, Κάτω Ιταλία, Θράκη και Δωδεκάνησα). Τρεις λαϊκοί χοροί συνυπάρχουν με δύο ευρωπαϊκούς, ενώ αγγίζει και αισθητικούς, αφηρημένους τόπους με το «Χατζιδακικό χορό» ή το «Χορό των παιδικών αναμνήσεων». Στη συνοχή του έργου συμβάλλει ο ποιητικός λόγος των Κρυστάλλη, Σαραντάρη και Παλαμά.

Το έργο ερμηνεύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με σολίστ το βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά και τη συμμετοχή της Χορωδίας της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών. Μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ