Τρίτη 17 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στο τραπέζι το «νέο» σχέδιο αστάθειας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Για το λεγόμενο νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησε χτες η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει κατηγορηματικά απορρίψει η Σερβία και για το οποίο έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις η Ρωσία. Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του Ρώσου πρέσβη στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσουρκίν, ο οποίος ανακοίνωσε κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με Δυτικούς διπλωμάτες ότι θα προτείνει σειρά αλλαγών στη συγκεκριμένη πρόταση.

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της πολιτικής διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) Αλεξάντρ Ιβάνκο, δήλωσε χτες ότι η διεθνής κοινότητα έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο και θα εφαρμοστεί σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του. Επανέλαβε επίσης ότι υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Πορτογαλία, που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, για να εκφράσει τη θέση της χώρας του για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Σε γραπτή δήλωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν την αναχώρησή του, ο Σέρβος πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν είναι πραγματικά προς το συμφέρον της Ευρώπης να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ακόμα αλβανικό κράτος στη σερβική επικράτεια, παραβιάζοντας τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Προσθέτει επίσης ότι κάτι τέτοιο «θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή στο σύνολό της» και υπογραμμίζει ότι η Σερβία επιθυμεί να ξεκινήσουν άμεσα αληθινές διαπραγματεύσεις που θα έχουν βάση το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ