Τρίτη 17 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος στο Κιρκούκ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μακελειό, χθες, στο Κιρκούκ, όπου με διαφορά λίγων λεπτών εξερράγησαν τρία παγιδευμένα φορτηγά που οδήγησαν καμικάζι σε πολυσύχναστες ανοιχτές αγορές της πόλης και κατά αστυνομικής περιπόλου, η τελευταία. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν τουλάχιστον 85 νεκρούς και περισσότερους από 180 τραυματίες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πολίτες και κυρίως γυναικόπαιδα. Ο ακριβής στόχος των επιθέσεων δεν είχε γίνει σαφής.

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωναν την έναρξη άλλης μιας «εκκαθαριστικής» επιχείρησης κατά «της αλ Κάιντα» νοτίως της Βαγδάτης. Νωρίτερα, άλλη μια βομβιστική επίθεση σημειωνόταν κατά του ιρακινού στρατού στη βορειοανατολική Βαγδάτη, σκοτώνοντας 5 στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλον έναν. Οι κατοχικές δυνάμεις από την πλευρά τους επιβεβαίωναν το θάνατο άλλων 2 Αμερικανών στρατιωτών, αλλά και 2 Αυστραλών μισθοφόρων της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας BLP.

Από την πλευρά του, ο ένας εκ των δύο προεδρευόντων της Ομάδας Μελέτης για το Ιράκ, στην Ουάσιγκτον, ο Λι Χάμιλτον, δήλωνε ότι «έχει σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα, πλέον, της ιρακινής ηγεσίας και κυρίως του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, να ελέγξει την κατάσταση στη χώρα και να επιβάλει ασφάλεια». Οι δηλώσεις Χάμιλτον συνέπεσαν με άλλη μια προειδοποίηση εκ μέρους εκπροσώπων των κατοχικών δυνάμεων, εντός Ιράκ, που επέμεναν ότι αν γίνει μια γρήγορη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την κατάσταση.

Τέλος, στη Βασόρα πραγματοποιήθηκε, χθες, διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου για τη διανομή πετρελαίου που έχει εγκρίνει, έστω και με την απουσία σουνιτών και ορισμένων σιιτών βουλευτών, το υπουργικό συμβούλιο. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την πρόταση αύξησης των παραγώγων πετρελαίου, ενώ υποστήριζαν ότι το νομοσχέδιο «περικόπτει τα δικαιώματα των κατοίκων των περιοχών που διαθέτουν πετρέλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ