Τρίτη 17 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Στήριξη - δηλητήριο» που εντείνει το διχασμό

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Την πραγματοποίηση διεθνούς συνάντησης με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής και «Αράβων γειτόνων τους» ανακοίνωσε, χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους υποστήριξε ότι στόχος της Συνόδου (που προγραμματίζεται πιθανότατα για το φθινόπωρο και της οποίας θα προεδρεύσει η Ράις) είναι «η αναθέρμανση του διαλόγου για την ειρήνη».

Επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος προανήγγειλε επιπλέον βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή, ύψους 190 εκατομμυρίων δολαρίων. Κίνηση που, αναμφιβόλως, συμβάλλει στη διατήρηση του ενδο-παλαιστινιακού διχασμού. Σήμερα, συνεδριάζει, επίσης, το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο, στην Πορτογαλία, με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, του νέου ειδικού απεσταλμένου, Τόνι Μπλερ.

Ανάλογες κινήσεις «καλής θέλησης», που φυσικά έρχονται μόνο μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας από τη «Χαμάς» και μετά από περισσότερο από ένα χρόνο «κώφωσης», έγιναν και από την ισραηλινή κυβέρνηση. Λίγο πριν τη συνάντηση, χθες στην Ιερουσαλήμ, του Προέδρου Αμπάς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ολμέρτ, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι δίνουν άδεια εισόδου στη Δυτική Οχθη, μετά από χρόνια άρνησης, στον Νάγιεφ Χαουάτμεχ, ηγέτη του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που διαμένει στη Δαμασκό, προκειμένου να συμμετάσχει σε κρίσιμη Σύνοδο της ΟΑΠ, την Τετάρτη στη Ραμάλα.

Επίσης, το Σαββατοκύριακο, έγινε γνωστό ότι ο ισραηλινός στρατός «τερματίζει την καταδίωξη» 189 Παλαιστινίων ενόπλων, κυρίως μελών των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» ή άλλων στρατιωτικών παραφυάδων που έχουν κάποια σχέση με τη «Χαμάς», μετά τη γραπτή αποκήρυξη εκ μέρους των 189 της πραγματοποίησης επιθέσεων κατά του Ισραήλ. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί αν οι 189 αποκήρυξαν και τις επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων εντός των παλαιστινιακών εδαφών, ενδιαφέρον έχει ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πολύ γνωστά ονόματα, όπως αυτό του Ζακαρία Ζουμπάιντι, ηγέτη του ενόπλου σκέλους της «Φατάχ» και των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» στην Τζενίν.

Απελευθερώσεις «καρότο» και καταγγελίες για Γάζα

Κατά τα άλλα, «εποικοδομητική» χαρακτήρισαν παλαιστινιακές πηγές τη χθεσινή συνάντηση Ολμέρτ - Αμπάς. Ο πρώτος ζήτησε να «παταχθεί η ένοπλη δράση ομάδων, πλην των δυνάμεων ασφαλείας, στη Δυτική Οχθη» και ο δεύτερος άσκησε, εκ νέου, πιέσεις για έναρξη συνομιλιών για το τελικό καθεστώς ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Μετά το πέρας της συνάντησης, έγινε γνωστό ότι σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα 250 Παλαιστινίων κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν την Παρασκευή. Εικάζεται ότι οι περισσότεροι σχετίζονται με τη «Φατάχ».

Εντονα αντέδρασε η «Χαμάς» από τη Γάζα, κατηγορώντας τον Αμπάς ότι «συνεργάζεται με τον κατακτητή για να πλήξει τη "Χαμάς"». Από την πλευρά του, ο πολιτικός της ηγέτης Κχάλεντ Μασχάαλ μίλησε για «ορισμένα λάθη που έγιναν κατά την κατάληψη της εξουσίας στη Γάζα από τη Χαμάς», τα οποία επέρριψε σε «ατομικές ενέργειες που δεν αντανακλούν την πολιτική της οργάνωσης». Η παραδοχή Μασχάαλ ήρθε τη στιγμή που ανακοινωνόταν ο θάνατος άλλων τριών μελών της «Φατάχ» μετά από πολυήμερη κράτηση από τις δυνάμεις της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, που έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες καταγγελίες που υπάρχουν, και από κατώτερα στελέχη της «Χαμάς», για εκτελέσεις και βασανιστήρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Θετική ατμόσφαιρα» μεταξύ Αμπάς - Μασχάαλ (2013-01-11 00:00:00.0)
Συμφωνία «Χαμάς» - «Φατάχ» (2011-04-28 00:00:00.0)
Τεταμένα πάλι τα πνεύματα στη Γάζα (2009-01-30 00:00:00.0)
Συνεχίζονται επιδρομές και προκλήσεις (2007-06-01 00:00:00.0)
«Προϋπόθεση η αναγνώριση ανεξάρτητου βιώσιμου κράτους» λέει η Χαμάς (2007-01-11 00:00:00.0)
Συναντήσεις ευχολογίων και «αδιέξοδα» (2006-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ