Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απελευθερώσεις με «σταγονόμετρο» και ισραηλινό «όχι» στο διάλογο

Ποικίλες οι αντιδράσεις στην προαναγγελία διεθνούς συνόδου από τον Πρόεδρο Μπους

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Εγκρίθηκε από ισραηλινή διυπουργική επιτροπή λίστα με 256 ονόματα Παλαιστινίων κρατουμένων που το Ισραήλ προτίθεται να απελευθερώσει την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 80% είναι μέλη της «Φατάχ», ενώ συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του Νο 2 του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, 60χρονου Αμπντελραχίμ Μαλούχ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που θα πρέπει να απελευθερωθούν και ότι συνήθως το Ισραήλ απελευθερώνει όσους κρατά χωρίς κανένα στοιχείο. Η ισραηλινή ηγεσία ανακοίνωσε, επίσης, ότι απελευθερώνει και τον υπουργό Παιδείας της «Χαμάς», Νάσερ Σάερ, τον υψηλότερο, σε ιεραρχία, αξιωματούχο της που συνελήφθη το Μάη. Με βάση την ισραηλινή ανακοίνωση, ο Σάερ συμφώνησε να αποποιηθεί της συμμετοχής του στη «Χαμάς» και της όποιας συμμετοχής του στην Παλαιστινιακή Αρχή. Δεν έγινε κάποιο σχόλιο από τη «Χαμάς».

Κατά τα άλλα, η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συζητήσει, στην παρούσα φάση, για το τελικό καθεστώς και τα όρια ενός παλαιστινιακού κράτους, αίτημα που τίθεται, διαρκώς, από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο.

Διχασμένες αντιδράσεις

Ικανοποίηση εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, για την «αποφασιστικότητα που δείχνει, πλέον, ο Πρόεδρος Μπους για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους». Ο αξιωματούχος της ΕΕ μεταβαίνει, σήμερα, στην περιοχή. Νωρίτερα, είχε συναντηθεί με τον νέο απεσταλμένο του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου, Τόνι Μπλερ, ο οποίος αναμένεται, την επόμενη βδομάδα, στην περιοχή.

Συγκρατημένα αντέδρασε η παλαιστινιακή πλευρά στην αναγγελία Μπους για πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου, το φθινόπωρο, υποστηρίζοντας ότι «σε πρώτο επίπεδο είναι ικανοποιητικό βήμα, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν σαφή μέτρα». Για «σταυροφορία κατά των Παλαιστινίων» έκανε λόγο η «Χαμάς» από τη Γάζα, ενώ εκπρόσωπός της στη Δυτική Οχθη αρκέστηκε να μιλήσει για «μη αντικειμενικότητα των ΗΠΑ».

Θετικά αντέδρασε η ισραηλινή πλευρά, ενώ διστακτικά «αισιόδοξες» δήλωναν οι αραβικές ηγεσίες με θετικότερες τις συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο Σύρος Πρόεδρος επισήμανε ότι χρειάζονται «συγκεκριμένες προτάσεις», συμπληρώνοντας ότι η Δαμασκός «θα κάνει ειρηνευτικό διάλογο με το Ισραήλ εφόσον υπάρξουν εγγυήσεις και σαφή διατύπωση προθέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ