Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η διπλωματική ένταση

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Στο χείλος διπλωματικής κρίσης βρίσκονται η Βρετανία και η Ρωσία εξαιτίας της ρωσικής απόρριψης του αιτήματος να εκδοθεί στη Βρετανία ο Αντρέι Λουγκοβόι, φερόμενος ως βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος απεβίωσε στις 23 Νοέμβρη στο Λονδίνο σε ηλικία 43 ετών, έπειτα από δηλητηρίαση με το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο-210.

Για «μία επαρκή και κατάλληλη απάντηση στην απέλαση των διπλωματών» μίλησε την Τρίτη ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Βρετανίας για απέλαση τεσσάρων διπλωματών, ενώ υποστήριξε ότι η πράξη ανοίγει το δρόμο για απευθείας αντιπαράθεση. Χτες ο Γκρούσκο επανήλθε δηλώνοντας ότι η Ρωσία θα δώσει λίαν συντόμως «καίρια απάντηση» στην απέλαση Ρώσων διπλωματών και θα ενημερώσει «προσεχώς» το Λονδίνο. Επίσης σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» («Guardian») ότι στο εσωτερικό της ρωσικής κυβέρνησης επικρατεί «οργή» και κατηγόρησε το Λονδίνο για «ιμπεριαλιστική» συμπεριφορά.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις απαντώντας δήλωσε ότι η ανταπόδοση από τη Ρωσία θα είναι αδικαιολόγητη. Οπως δήλωσε: «Ο υπουργός Εξωτερικών προσδιόρισε τη θέση μας και κανένα αντίποινο από την πλευρά της Ρωσίας δε θα είναι δικαιολογημένο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ