Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Στον αγώνα πάλι η Οαχάκα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Το εκρηκτικό σκηνικό επανήλθε στο επίκεντρο της ζωής της Οαχάκα, που το 2006 έζησε μια από τις μεγαλύτερες λαϊκές εξεγέρσεις των τελευταίων ετών. Αφορμή το φεστιβάλ της Guelaguetza, το ετήσιο φεστιβάλ της κουλτούρας των ιθαγενών του Μεξικού, κυρίως των φτωχών επαρχιών του νότου.

Το «παρών» έδωσαν οι λαϊκές οργανώσεις με πρωτοπόρα τη «Συνέλευση του λαού της Οαχάκα» - (ΑΡΡΟ), οργάνωση που ξεπήδησε μέσα από τις φλόγες της περσινής εξέγερσης και εξακολουθεί να αγωνίζεται παρά την καταστολή και τις ανείπωτες διώξεις, με κύριο αίτημα ένα «λαϊκό φεστιβάλ» και ενάντια στην εμπορευματοποίηση της ινδιάνικης κουλτούρας.

Οι λαϊκές οργανώσεις και το ΑΡΡΟ πορεύτηκαν από το Στάδιο της Οαχάκα με κατεύθυνση προς το Φόρτιν Χιλ όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ, όπου όμως ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής, αστυνομία και στρατό, που είχαν στόχο να τους απαγορεύσουν οποιαδήποτε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Οι συγκρούσεις ήταν αναπόφευκτες με αποτέλεσμα τουλάχιστον 50 διαδηλωτές να τραυματιστούν και ακόμη 42 να συλληφθούν. «Ο αγώνας μας δεν πρόκειται να σταματήσει» θα δηλώσει ο εκπρόσωπος του ΑΡΡΟ, Φλορεντίνο Λόπες, εννοώντας όχι μόνο τον αγώνα για το λαϊκό χαρακτήρα του φεστιβάλ αλλά και την εκδίωξη του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς, το κύριο αίτημα της περσινής λαϊκής εξέγερσης. Εξάλλου, λιγότερο από ένα μήνα πριν για μια ολόκληρη βδομάδα η Οαχάκα σείστηκε εκ νέου από κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις με τη συμπλήρωση του ενός χρόνου από το δολοφονικό χτύπημα των αρχών εναντίον των απεργών δασκάλων που αποτέλεσε το σημείο γενίκευσης της εξέγερσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ